Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Finančná gramotnosť, dôležitá schopnosť pre každého z nás

Dlhé obdobie histórie ľudstva sa človek považoval za gramotného v prípade, ak vedel písať, čítať a počítať. Tieto znalosti sú pre nás stále nevyhnutné, ale požiadavky dnešnej doby zvyšujú nároky na rozsiahlejšiu gramotnosť. Jednou z dôležitých vedomostí je schopnosť rozumieť svetu financií.

Vzdelávací systém školstva by nás mal čo najviac pripraviť na nástrahy života, a preto si myslím, že finančná gramotnosť je jednou z tých oblastí, kde by školstvo malo venovať väčší dôraz na vzdelanie. Peniaze a starostlivosť o ne potrebujeme či už v detstve, v dospievaní, v dospelosti, ale aj v dôchodkovom veku. Tak ako je dôležité vedieť správne hospodáriť u jednotlivca, je rovnako dôležité správne hospodáriť v obci, v meste a v štáte. Ako môžeme vidieť, financie sú všade naokolo nás a neustále nás ovplyvňujú.

Každý z nás sa v živote stretne s dvomi základnými otázkami vo svete financií. Ako finančné zdroje získať t.j. zarobiť, ale nemenej dôležité je aj to, ako tieto finančné zdroje efektívne využívať, neminúť ich nehospodárne resp. ako ich zhodnotiť a neznehodnotiť. Hovorí sa, že nie je podstatné iba to, koľko zarobíš, ale aj to, koľko minieš.

Ak chceme čokoľvek riadiť, musíme tomu najprv správne porozumieť. Rovnaké je to aj vo svete peňazí. Bez porozumenia finančných zákonitostí peniaze neriadime, ale naopak, peniaze riadia nás, čo častokrát končí zlým koncom. Preto sa budem snažiť vo svojich blogoch jednoducho a zrozumiteľne vysvetliť svet financií.

Karol B., ekonomický analytik