Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nastavuje tok peňazí na ministerstve, radí ako pracovať so svojimi peniazmi.

GALÉRIA
Dátum: 04.01.2023
Autor: Sered Inak
Nastavuje tok peňazí na ministerstve, radí ako pracovať so svojimi peniazmi.

Chcem vrátiť štátu to, čo do mňa investoval.

Nastavoval aj tri a pol miliardový rozpočet firmy. Skúsenosti zo súkromného sektora sa však rozhodol ponúknuť štátu a naplno sa venuje finančnému kontrolingu štátneho zdravotníctva. Tancuje salsu, hrá squash a váži si čas strávený s rodinou. Rodený Seredčan Karol Bohunický.

Čo ťa spája so Sereďou?

V Seredi som žil celé detstvo. Pred desiatimi rokmi som sa presťahoval do Trnavy, avšak občanom Serede som stále. Moja rodina je s mestom spojená aj cez najznámejšiu napolitánkovú firmu, kde môj otec strávil svoj celý profesijný život. Zdokonaľoval tam receptúry seredských klenotov.

 Čo ti dalo naše mesto?

Okrem láskavého rodinného zázemia, napríklad priestor pre začiatok svojej kariéry finančného analytika. Po vyštudovaní obchodnej akadémie a potom personalistiky na Vysokej školy A. Dubčeka v Trenčíne, som sa stal personalistom v Bratislave. Osud ma však už po roku pritiahol späť do rodného mesta, kde som začal pracovať v oblasti finančného kontrolingu pre najznámejšiu logistickú spoločnosť sídliacu v našom priemyselnom parku. Som rád, že to takto dopadlo.

Ako to teda osud vymyslel?

V Bratislave, ako personalista, som mal na starosti obsadzovanie IT pozícií. Kolegyňa, ktorá sedela hneď vedľa mňa, obsadzovala pozície z oblasti financií a dlho neúspešne hľadala vhodného kandidáta na finančného kontrolóra do seredskej logistickej spoločnosti. Už bola naozaj zúfalá, že sa jej nedarí. Tak som jej oznámil, že o jednom vhodnom kandidátovi viem. Odporučil som jej seba.

V akých iných firmách si už kontroloval ekonomický chod?

Pôsobil som v logistike, v médiách, v automobilovom priemysle, v poisťovníctve, v poľnohospodárstve. Posledných šesť rokov sa venujem štátnemu zdravotníctvu. Spolu s kolegami sme napríklad nastavovali systém efektívnejšieho vynakladania prostriedkov štátu smerom k zdravotníckym subjektom a odhaľovali sme fiktívne vykázanú zdravotnú starostlivosť. Priniesol som do štátnej inštitúcie metodiku reportingu zo súkromného sektoru tak, aby sa prehľadnejšie a precíznejšie riadili finančné toky. V ďalšej inštitúcii som mal na starosti analýzy z oblasti digitalizácie zdravotníctva, kde sa nastavovali procesy pre jednoduchšie sledovanie výdavkov spojených napríklad s Covidom 19.

Ako sa nastavuje rozpočet veľkej firmy, či organizácie ?

Vychádza sa z účtovných dát aktuálneho a predošlého finančného roku. Výnosy a náklady sa zoskupia do určitých skupín podľa ich finančného charakteru. Následne sa vytvorí matematická projekcia očakávaných výnosov a nákladov pre nasledujúci rok. 

Máš s tým skúsenosti?

Nastavoval som kontroly plnenia rozpočtov v súkromných aj štátnych firmách. Boli to spoločnosti s rozpočtami v objeme desiatkach až v stovkách miliónov eur, v jednej z nich som pripravoval rozpočty v objeme 3,5 miliardy eur, pričom rozpočet zahŕňal približne 11-tisíc subjektov. V tomto prípade bolo potrebné vytvoriť komplexný rozpočet spolu s jeho metodikou. Štruktúru rozpočtu a metodiku výpočtov som pripravoval pol roka a počas nasledujúcich rokov som neustále pracoval na úprave presnosti matematických modelov odhadu budúceho vývoja výnosov a nákladov, až po odhad hospodárskeho výsledku spoločnosti.

Prečo si sa presunul zo súkromného sektoru do štátneho?

Momentálne sa snažím zlepšovať finančné procesy na ministerstve zdravotníctva. Chcel som byť užitočný aj pre štát a vrátiť mu to, čo do mňa investoval. Uvedomujem si, že možnosti zlepšenia sú veľké. Štát nepotrebuje takpovediac „vymýšľať existujúce koleso“, ale stačí využiť už vymyslené postupy zo súkromného sektora. Samozrejme, treba ich prispôsobiť špecifickému prostrediu zdravotníctva.

Ako je na tom slovenské zdravotníctvo?

Nie je tajomstvom, že zdravotníctvo je dlhodobo podfinancované a naakumulovaný investičný dlh je veľký. O to viac ma teší, že sa podarilo v rozpočte pre rok 2023 aspoň čiastočne presunúť zdroje z finančnej rezervy štátu a hlavne zvýšiť platby za poistencov štátu od roku 2024.

 

Svoj osobný finančný rozpočet si riadiš podobne, ako to robíš v práci?

Áno. Vediem si podrobný cash-flow svojich príjmov a výdavkov na dennej báze. Výdavky mám rozdelené na fixné a variabilné. Fixné výdavky v období výročia zmlúv prehodnocujem. Sledujem vývoj ponúk hypoték, poistiek, finančných produktov, paušálov, a keď v období výročia zmlúv nájdem výhodnejší produkt, urobím zmenu. Snažím sa zarobené peniaze míňať efektívne. Potraviny nakupujem online, kde si v kľude z pohodlia domova nakúpim iba to, čo potrebujem. Viem si rýchlo a ľahko porovnať jednotlivé ceny potravín. Po ceste z práce si objednané potraviny vyzdvihnem. Autom jazdím na LPG, takže usporím polovicu výdavkov na palivo.

 

Akým tempom by sme mali míňať svoje peniaze?

Je to veľmi individuálne, podľa vekovej kategórie, rodinného statusu, zamestnania a tak ďalej. Vo všeobecnosti, je základom poznať konkrétnu výšku všetkých výdavkov domácnosti: na bývanie, úvery, potraviny, voľný čas a iné. Na základe týchto špecifík si potom vieme výdavky riadiť.

Čo by si poradil Seredčanom, aby robili inak so svojimi peniazmi?  

Ak je to možné, je lepšie vyhnúť sa spotrebným úverom a radšej si na dovolenku alebo elektroniku našetriť vlastné zdroje. Ďalej, napríklad, nevidím zmysel platiť spotrebný úver dlhšie obdobie, ako je samotná životnosť kúpenej veci. Veľmi dôležitým prvkom rodinného rozpočtu, je tvorba finančnej rezervy aspoň vo výške desiatich percent z mesačného príjmu. Ja preferujem investovanie týchto prostriedkov do finančných produktov, ktoré nám úspory z dlhodobého hľadiska zhodnocujú. Samotný bankový účet nás nechráni pred infláciou, práve naopak. Preto je rozumné na bankovom účte držať iba peniaze, ktoré by sme mohli potrebovať okamžite v prípade neočakávanej životnej situácie.

Svet peňazí určite vyčerpáva psychiku. Ako sa regeneruješ?

Už takmer 15 rokov sa venujem squashu, začal som ho hrávať ešte v hale Relax v Seredi a v súčasnosti ho pravidelne hrávam s kamarátom v Trnave. Ďalším veľkým koníčkom je tanec Salsa. V Trnave sme partia „salserov“, ktorá sa pravidelne stretáva a trávi spolu čas ako jedna veľká rodina. Práve v týchto dňoch plánujeme ísť spoločne na ples.

Čo ťa robí šťastným?

Som štastný, že som vyrastal v milujúcej rodine. Rodičia ma viedli k morálnym hodnotám, ako sú úcta a rešpekt voči druhým. Hľadám kompromisy a vážim si preto názory iných aj v prípade, keď sa nezhodujú s mojimi. Som štastný, že nám s priateľkou zdravie umožňuje aktívne tráviť spoločne voľný čas. Cestovať, stretávať sa s pozitívne naladenými priateľmi, ktorí majú podobné zmýšľanie a záujmy ako my. Vždy sa teším, ak to, na čom robím, má pre mňa určitý zmysel. A v neposlednom rade ma teší úprimný radostný výraz psíka, ktorý ma víta pri každom príchode domov, akoby ma nevidel roky.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.