Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Modelárska RC dráha pri Zámockom parku

GALÉRIA
Dátum: 18.04.2023
Autor: Sered Inak
Modelárska RC dráha pri Zámockom parku

Dráha je dostupná  pre elektrické terénne vozidlá v mierke 1:10 a menšie

Dvaja Seredčania, bratia Lukáčoví, majú celkom netradičné hobby. Kus nevyužitej zeme preto premenili na zaujímavé miesto, kde sa svojej záľube môžu venovať aj spolu s ostatnými nadšencami tohto koníčka.

Ako a kedy vznikol nápad vybudovať modelársku RC dráhu v Seredi?

Od roku 2012 sme sa spolu s bratom,  zúčastňovali rôznych expedícií a trial súťaží v rámci Slovenska, na základe čoho vznikol nápad vybudovať tréningový polygon v podobe modelárskej trialovej dráhy.

Nadšenci tohto koníčka si môžu na dráhe upravovať jazdné vlastnosti modelov na základe jazdy cez jednotlivé prekážky, vymieňať skúsenosti a porovnávať si svoje výkony pri organizovaní pretekov v jednotlivých kategóriách .

Jedného dňa nás v Seredi  počas jazdenia v prírode stretol bývalý primátor mesta Sereď pán Tomčányi, ktorý prejavil záujem pomôcť nám v realizácií nášho projektu. Po dohode nám bolo v roku 2014  vyčlenené miesto v športovo – relaxačnej zóne za parkom, pri ceste do kempingu. Od tej chvíle nebolo treba už nič iné, iba nájsť si popri práci čas a náš nápad naozaj zrealizovať, čo spočívalo v navrhovaní prekážok, zabezpečovaní materiálu a okrem toho, že to zabralo mesiace času, poznáme každú hrudku hliny a každý kamienok, ktorý nám tam pri budovaní prešiel rukami. Našťastie sme na to neboli sami, pretože postupne pribúdali nadšenci zo Serede a blízkeho okolia, ktorí tiež občas priložili ruku k dielu.

Čím je seredská dráha špecifická?

Dráha ako taká musí spĺňať štandardy potrebné pre súťažné jazdenie, takže v tomto smere sa nemôže odlišovať od iných, ale tzv. scenário je nezameniteľné. Nachádzajú sa tam tematické úseky s názvami, ako napríklad Karpatský úsek, Zlatomoravecký úsek, rozhľadňa a zaujímavosťou je maketa pamätníku, ktorého originál sa nachádza na námestí v Seredi.

Pre aký typ vozidiel a pre koho je dráha určená?

Dráha je verejnosti voľne dostupná  a určená pre ľubovolné elektrické terénne vozidlá v mierke 1:10 a menšie.
Iba v prípade konania závodu je dráha pre verejnosť  nedostupná, vtedy sa tam pohybujú iba vozidlá, ktoré spĺňajú prísne podmienky určené celoslovenskými pravidlami.

Pre koho je toto hobby vhodné? Je finančne náročné?

Tomuto koníčku sa môže venovať každý, kto má vzťah k RC modelom a má rád pobyt v prírode. Toto spojenie prináša zaujímavé zážitky.
Čo sa týka finančnej náročnosti, môžu sa na dráhe pohybovať aj takzvané hračkárske autíčka za pár eur, ale kto chce jazdiť plnohodnotne, ten by mal investovať niekoľko stoviek eur do stavby ,alebo kúpy modelu v obchode zameranom na RC modely. Odporúčame pred akoukoľvek kúpou, navštíviť RC fóra alebo prísť na miesto jazdenia, kde modelári radi poradia aj úplnému začiatočníkovi.

Je potrebné dráhu aj nejakým spôsobom udržiavať?

Samozrejme, hlina sadá, drevo sa rozpadáva, preto sa musia prekážky priebežne renovovať alebo namiesto nich vytvárať nové. Je nám ale ľúto, že viac škody ako poveternostné vplyvy  spôsobujú ľudia, ktorí nedodržujú podmienky používania dráhy, ktoré sú viditeľne umiestnené v priestoroch dráhy. Mnohokrát sa stáva, že rodičia aj napriek nášmu upozorneniu nechajú svoje deti v priestoroch dráhy chodiť po prekážkach, ktoré sú určené iba pre váhu modelov. Nielen, že toto správania vedie k poškodzovaniu, ale hrozí aj nebezpečenstvo úrazu.

Všimli sme si, že za workoutovým ihriskom sa tiež jazdí s autami.

Áno, keďže v našom regióne bol záujem aj o jazdenie s iným typom áut, chceli sme zrealizovať vybudovanie ďalšej dráhy určenej pre rýchle elektrické autá. To sa nám aj o pár rokov podarilo, opäť v spolupráci s pánom Tomčányim, ktorý zabezpečil potrebné povolenia.

Čím sa táto dráha odlišuje od trialovej dráhy , ktorú ste budovali ako prvú?

Na tejto dráhe sa jazdí s konštrukčne odlišnými modelmi, zameranými na vyššiu rýchlosť. Aj táto dráha je verejnosti voľne dostupná . Zakázané je používanie hlučných modelov so spaľovacím motorom , aby nenarúšali túto inak kľudnú, športovo – relaxačnú zónu.

Čo by ste na záver odkázali našim čitateľom?

Neváhajte sa zastaviť a pozrieť sa z blízka na toto netradičné hobby, ktoré vás možno zaujme natoľko, že sa pridáte do klubu RC nadšencov.

Najbližší pretek v mierke 1:24 sa koná  na trialovej dráhe v Seredi  29.4.2023.

Autor: Karin Lukáčová

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.