Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zimné prírodné elixíry

Dátum: 28.12.2022
Autor: Sered Inak
Zimné prírodné elixíry

Všeobecne nie je nutné, aby sme sa premáhali, skôr je ideálny čas na odpočinok a naberanie síl.

Dlhé zimné večery, kedy je málo slnka, málo energie a všetko spí, sú ideálne na pozeranie filmov, ručné práce, či čítanie kníh. Prinášam vám 5 receptov na liečivé bylinno-koreninové elixíry, ktoré vám pomôžu uvoľniť sa, zohriať sa a posilniť telo i ducha.

ŠÍPKOVÁ KAŠA

Čaj zo šípok pozná snáď skoro každý. Je to tradičný zimný nápoj s jemne kyselkavou príchuťou a množstvom vitamínu C, vďaka ktorému posilňuje našu imunitu. Aby sa prospešné látky zo šípok mohli do čaju uvoľniť, je dôležité, aby sme šípky najskôr nasekali/pomleli na menšie kúsky. Čaj tak naberie intenzívnejšiu vôňu, chuť aj liečivé účinky. Okrem čaju však zo šípok môžeme pripraviť aj kašu alebo hustejšiu polievku. Je to tradičné škandinávske jedlo v zime a je dosť podobné lekváru, akurát netreba tak dlho stáť pri sporáku. Jednoducho stačí krátko povariť nasekané šípky vo vode, rozmixovať ponorným mixérom na pyré a precediť cez sitko, aby sa odstránili zrniečka. Kto chce kašu, dá menej vody príp. zahustí škrobom. Kto chce polievku, doleje ešte vodu. Jedlo sa osladí medom a hotovo! Severani k tomu servírujú ešte zmrzlinu, ale to neodporúčam, ak chcete vyťažiť maximum liečivých vlastností tohto elixíru. Šípky sú močopudné a používajú sa na liečbu zápalu močového traktu a obličiek. Užívajú sa tiež na zmiernenie kolikových bolestí a pri hnačke. Priaznivo pôsobia na žalúdok. Najmä čerstvé šípky majú vysoký obsah vitamínu C, čo sa hodí pri chorobách z prechladnutia, kašli, horúčkach atď. Kedysi slúžili ako liečivo proti skorbutu (nedostatok vitamínu C). V kombinácii s medom, ktorý je tiež plný vitamínov, minerálov, stopových prvkov a enzýmov, je táto kaša niečo ako imunitná bomba!

pková_polievka

MASALA ČAJ

Toto je mliečny, zahrievajúci nápoj z Indie. Hlavnými zložkami sú 4 koreniny: zázvor, škorica, klinčeky a kardamón. Tieto sa varia minimálne 5 minút vo vode, aby sa uvoľnilo čo najviac liečivých prvkov, potom sa pridá sypaný čierny čaj (obyčajne Ceylon), ktorý sa nechá lúhovať v odvare ďalších 5 minút. Napokon sa doleje mlieko v pomere 1:1, teda presne toľko, koľko sme naliali na začiatku vody, osladí sa trstinovým cukrom alebo medom. Aby med nestratil svoje liečivé účinky, môže sa primiešať až keď je čaj vychladnutý na 40°C (teda keď v čaji udržíme ponorený prst bez toho, aby nás pálil). Kto má rád korenisté, pridá do čaju čili. A kto rád experimentuje, môže pridať aj rôzne ďalšie koreniny ako koriander, čierne korenie, aníz, badián, fenikel, muškátový orech a pod. Všetky tieto koreniny sú zahrievajúce, podporujú trávenie a látkovú výmenu, stimulujú tok krvi a zároveň spevňujú cievy, majú antibakeriálne a antioxidačné účinky. Mnohé sú dokonca vhodné na prevenciu rakoviny. Tento lahodný nápoj nádherne rozvonia váš byt, čím vám prebudí všetky zmysly, vrátane vynikajúcej chute. Ak nechcete piť kofeín obsiahnutý v čiernom čaji, jednoducho čierny čaj vynechajte a pripravte si iba odvar z korenín.

masala

 

ZLATÉ MLIEKO

Ďalší recept z Ázie, ktorý je veľmi jednoduchý a pritom ohromne liečivý. Hlavnou zložkou je kurkuma, preto je mlieko žlté, a preto sa volá zlaté. Nápoj sa používa v ajurvédskej medicíne, ktorá jeho účinky opisuje ako celkovú harmonizáciu tela i mysle. Kurkuma sama o sebe je považovaná za superpotravinu vďaka širokému spektru zdravotných účinkov. Účinnou zložkou kurkumy je kurkumín, ktorý je protizápalový, analgetický (uľavuje od bolesti), antidepresívny, antioxidačný (chráni bunky pre voľnými radikálmi), metabolický (blahodárne pôsobí na celý tráviaci trakt), imunostimulačný, antibakteriálny, antivírusový. Najviac sa však zlaté mlieko osvedčilo pri reumatických ochoreniach kĺbov a kostí. Každé chronické ochorenie si vyžaduje dlhšiu kúru pitia na dennej báze, čo je veľmi vhodné v zimnom období. Takže ako na to:
Zohrejte mlieko v malom hrnci na miernom ohni. Pridajte mletú kurkumu, zázvor, škoricu a štipku čierneho korenia (zvyšuje biologickú dostupnosť kurkumínu v tele). Ak s kurkumou začínate, začnite s nižším množstvom a postupne si prispôsobte množstvo podľa vašej chuti. Zmes priveďte do varu a nechajte 5-10 minút dusiť na malom ohni, občas premiešajte, kým nebude teplá a voňavá. Prelejte do hrnčeka. Po miernom vychladnutí vmiešajte do mlieka 1 čl ghee alebo kokosového oleja (tieto tuky sú odolné voči teplu a zároveň pomáhajú pri absorbcii kurkumínu priamo do krvi). Oslaďte medom, keď je nápoj vychladnutý na 40°C.

zlaté_mlieko

 

LAPACHO

S dovolením vyzdvihnem ešte túto zahraničnú bylinku, ktorá pochádza z Južnej Ameriky a mnohých ľudí postavila z postele bez liekov. Jedná sa o vnútornú kôru stromu, ktorá má tehlovo-červenú farbu a opäť obrovské množstvo prospešných účinkov. Lapacho účinkuje proti rakovine, pomáha telu bojovať s kandidózou, je protizápalové, pomáha liečiť vredy, pomáha pri hojení rán, udržuje zdravý nervový systém, má antivírusové účinky, detoxikuje organizmus, podporuje trávenie, pomáha liečiť cukrovku a oveľa viac. Keďže je to kôra, musí sa opäť povariť, aby sme mohli získať tieto účinky. Do 1 l vriacej vody dáme 1-1,5 polievkovej lyžice lapacha, necháme 5 minút variť, potom odstavíme a necháme ešte 15-20 minút lúhovať. Môžeme piť ako teplé tak vychladené. K príprave čaju nikdy nepoužívame hliníkový riad. Hlavným účinkom čaju Lapacho však zostáva jeho schopnosť prebudiť vlastný obranný systém k aktivite a zvýšiť tak imunitu tela, zlikvidovať rôzne nežiadúce parazity a pôvodcov infekčných ochorení a pomôcť v boji proti rakovine, cukrovke a znečistenému vnútornému prostrediu. Čaj je vhodný aj pre deti.

lapacho

 

UNIVERZÁLNA DOMÁCA MEDICÍNA

 Cesnak 6 strúčikov, bio citrón 2 ks, zázvor 150 g, včelí med 300 g. Všetko ošúpeme, citrón nakrájame na kocky, cesnak a zázvor nastrúhame najemno a zalejeme medom. Užívame nalačno 1 - 2 čl denne ako prevencia, 3 - 4 lyžičky denne ako liek. Toto je veľmi silné prírodné antibiotikum, ktoré nie všetci znesú, takže na začiatku odporúčam opatrné dávkovanie. Všetky zložky sú perfektní bojovníci proti infekciám a výborne posilňujú imunitný systém. Elixír teda možno použiť na množstvo rôznych neduhov ako kašeľ, hlieny, nádcha, chrípka, horúčka, slabosť, vysoký krvný tlak ako aj rôzne zápalové ochorenia a tiež tráviace problémy či vysoký cholesterol.

univerzalna_domaca_medicina

Ktorý elixír vyskúšate ako prvý? :)

 

Kristína Pažitná

 

foto: archív K. Pažitná

Zdroj obrázku: https://zdravopedia.sk/caje/lapacho-10-ucinkov-na-zdravie,  https://ourlifeinmeals.com/2011/01/19/nypon-soppa-or-swedish-rose-hip-soup/, https://varimedobroty.cz/recept/prirodni-antibiotikum-ze-zazvoru-medu-a-cesneku/

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.