Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Stúpajúca inflácia: prečo sa to všetko deje práve teraz a v takej veľkej miere?

Dátum: 11.01.2023
Autor: Sered Inak
Stúpajúca inflácia: prečo sa to všetko deje práve teraz a v takej veľkej miere?

Konzumný spôsob života ľudstva spôsobil, že všetci žijeme na dlh

Zo všetkých strán sa na nás valia správy o zdražovaní. Stúpajú nám ceny bývania, energí, potravín, palív a viacmenej všetkého. Dôvodom je vysoká inflácia, ktorá na Slovensku v poslednom období vystúpila na 15,4 %. Prečo je to tak?

Hovorí sa, že keď sa niečo začne kaziť, tak poriadne a všetko naraz. To isté platí aj v súčasnej situácii. Spôsobili sme si to však sami svojou nekončiacou spotrebou, do ktorej nás neustále nabádajú. Chceme stále viac a viac, lenže pri obmedzených zdrojoch ekonomiky a Zeme samotnej. Konzumný spôsob života ľudstva spôsobil, že všetci žijeme na dlh, či už si to uvedomujeme, alebo aj nie. Tým, že už dnes spotrebúvame to, čo sa reálne vo svete vyprodukuje o rok, dva či tri ... Ako sa to dá? Povedzme, že vcelku jednoducho a imaginárne. Vytvoríme fiktívne peniaze teraz z niečoho, čo vyprodukujeme niekedy v budúcnosti. A kto to robí? Centrálne banky veľkých ekonomík. Trochu šialené, nie?

Všetky komerčné firmy sú nastavené na neustály rast, ideálne dvojciferný. Lenže nekonečný rast môžete zabezpečiť iba vtedy, keď zákazníci budú nakupovať stále viac. Na to však potrebujú peniaze, ktorých by v bežnej situácii nebolo dosť, a preto ich umelo „tlačia“ a posúvajú do systému cez banky vo forme lacných peňazí. Preto boli pre ľudí ľahko dostupné hypotéky, autá, dovolenky... Lenže, čím viac ľudia zvyšujú spotrebu, tým viac sa spúšťajú samoregulačné mechanizmy trhu, aby sa trh neprehrial. Tak, ako pri chorobe nám stúpa teplota tela, tak pri prehrievaní svetovej ekonomiky stúpajú ceny. K tomu všetkému tento stav urýchlila pandémia Covid 19, energetická kríza a vojna na Ukrajine. A špirála inflácie sa pomaly, ale isto rozbieha. Rozbehnúť sa dá oveľa ľahšie ako zastaviť.

Slovensko je malá a otvorená ekonomika, ktorá je pri regulovaní inflácie závislá od Európskej centrálnej banky (ECB), keďže sme súčasťou Eurozóny. Na jednej strane nás to často chráni, ale na druhej strane naša Národná banka Slovenska nemôže ovplyvňovať infláciu podľa Slovenských parametrov. Je ovplyvňovaná ECB, ktorá uplatňuje jednotnú regulačnú politiku pre celú Eurozónu. V  Eurozóne stúpame a padáme všetci spolu, možno nie rovnomerne, ale predsa.

Každopádne rast cien na Slovensku ovplyvňujú aj naši politickí predstavitelia. Tým, že robia celoplošné nekoncepčné zásahy do našej ekonomiky, ako je napr. regulácia cien energií bez obmedzenia spotreby, rodinné balíčky pre všetkých bez ohľadu na príjem rodiny, opäť tým roztáčajú inflačnú špirálu. Všetky podporné protiinflačné opatrenia by sa mali zamerať na tých, ktorí to nevyhnutne potrebujú. Inflácia nás má prinútiť zmeniť svoje správanie, ale ak to neurobíme, zaplatíme to síce všetci neskôr, ale o to viac. V EÚ patríme medzi najhoršie štáty v úspore energií. Tým, že vláda robí opatrenia celoplošne bez rozdielu, zvyšuje neúmerne štátny deficit, ktorý zaplatí každý z nás, či už vo forme vyšších miestnych daní, odvodov alebo cien za služby štátu. A inflačná špirála sa tak opäť roztáča viac a viac.

Karol B., ekonomický analytik

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.