Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Päť slovenských superbylín

Dátum: 13.01.2023
Autor: Sered Inak
Päť slovenských superbylín

Na prvý pohľad možno nežiaduce rastliny. Sú tu však preto, aby liečili a uchovali nám zdravie.

Chren

Chren posilňuje imunitu, bráni vzniku rakoviny, zlepšuje zdravie srdca, podporuje trávenie, pôsobí ako antibakteriálny prostriedok, pomáha redukovať hmotnosť, je diuretikum, zlepšuje dýchanie, pomáha zlepšovať výkon, pomáha liečiť pigmentové škvrny a mnoho ďalšieho. Chren pomáha posilniť imunitu aj stromom, v blízkosti ktorých rastie. Tento biely koreň nazývaný aj ako „český ženšen“, si určite zaslúži svoje miesto v našom jedálničku.

Očistený koreň sa nastrúha a zmieša s jablčným octom. Môže sa tiež dochutiť himalájskou soľou prípadne trochou medu. Zmes môžeme rozmixovať mixérom, aby vznikla homogénna masa/kašička. V zatvorenom pohári v chladničke takto vydrží rok a možno aj dlhšie. Chren vie byť poriadne ostrý a štipľavý, no čím ostrejší, tým účinnejší. Každé sústo doslova odblokuje všetky dutiny a cítiť ho až v mozgu. Je to silný liek, a preto ho dávkujeme opatrne v malých množstvách. Použiť ho môžeme do pomazánok, omáčok, polievok, šalátov, k mäsu ale i zelenine.

chren

Rakytník

Unikátne ovocie bohaté na kombináciu 10 vitamínov – antioxidantov, 15 stopových prvkov, olejov, nenasýtených mastných kyselín a iných biologicky aktívnych látok. Pre náš organizmus sú prospešné nielen plody, semená, kvety, ale aj listy, výhonky, kôra a koreň. Plody sa sušia najmä na  čaj. No výborné sú aj kompóty, džemy, sirupy, šťavy zo surových plodov a rakytníkový olej.

Plody sa považujú za najdôležitejšie a užívajú sa pri celkovom oslabení organizmu na posilnenie imunity, pri nádorových ochoreniach, v rekonvalescencii po chemoterapii a ožarovaní. Majú taktiež baktericídne účinky a stimulujú trávenie. Olej má výborné regeneračné vlastnosti, podporuje rast tkanív aj vlasov, hojenie rán. Lieči popáleniny vrátane tých spôsobených rádioaktívnym žiarením, omrzliny, vredy predkolenia i hemoroidy. Vhodná je aplikácia pri akné, ekzémoch, lupienke i ďalších kožných chorobách. Liečia žalúdočné vredy aj rakovinu a dvanástnikové vredy, ale aj eróziu a rakovinu krčka maternice. Pomáha pri poškodení rohovky, zápalu spojiviek a pod. U vetiev najnovšie výskumy preukázali tiež protinádorovú aktivitu. Listy sa používajú pri reumatizme, ekzémoch aj iných kožných ochoreniach, ale aj pri zažívacích ťažkostiach a ako profylaktický prostriedok pri chrípke a prechladnutí. Z listov si jednoducho pripravíme nálev (čaj). Z hľadiska čínskej tradičnej medicíny lieči kašeľ a umožňuje vykašliavanie, zlepšuje trávenie a odstraňuje stagnáciu potravy (podpora peristaltiky), likviduje krvné zrazeniny a stimuluje krvný obeh.

Zaujímavosťou je, že rakytník obsahuje aj prírodný serotonín, teda jeho konzumáciou si možno zlepšiť aj náladu a psychické zdravie. Jedna slovenská firma z neho kedysi vyrábala kapsule na depresiu.

Rakytníkový olej sa nesmie užívať vnútorne pri zápalových procesoch v žlčníku, pečeni, pankrease a pri žlčových kameňoch!

rakytník

Žihľava

Nedám dopustiť na každoročnú jarnú kúru, kedy pijem denne liter žihľavového čaju z čerstvej mladej žihľavy. Je to perfektná očista a úľava od jarnej únavy.

Zbierame vždy v čistom prostredí, ďaleko od ciest, diaľnic, tovární, železnice. Vňať sušíme na čaj. Môžeme tiež zamraziť, dať do alkoholu (tinktúra) alebo využiť v kuchyni (do polievok, omáčok, ako špenát, do slaných koláčov a závinov so syrom). Koreň zbierame na jeseň a skoro na jar (marec; október-november). Využívame do odvaru na detoxikáciu a čistenie krvi, alebo na oplachovanie vlasov pre lesk podporu rastu. Semená zbierame až sa na rastline vytvoria (ideálne august). Otrhajte ich zo stoniek, keď sú ešte zelené a začínajú hnednúť alebo hneď, ako zhnednú, čo býva väčšinou v auguste, a usušte ich, napríklad na utierke. Potom ich nasypte napríklad na chlieb s maslom, alebo do müsli alebo ich pridajte do šalátu. Sú plné rastlinných hormónov, minerálov a vitamínov a pomáhajú pri vyčerpaní a znížení výkonnosti. Ocenia ich hlavne starší ľudia, pretože vraj zlepšujú pamäť a prinášajú "oheň do bedier" (sexuálne chute).

Rastlina je celá jedlá: od koreňa cez stonky a listy až po semená je jedlá. Vňať sa musí spariť alebo pokrčiť rukavicami alebo medzi dvoma doštičkami, aby nepálila. Žihľava je afrodiziakum, detoxikant, antidiabetikum, stimuluje látkovú výmenu, trávenie aj imunitu. Vnútorne žihľava pomáha liečiť chronické zápaly obličiek a zápaly močových ciest, zväčšenú prostatu, choroby dýchacích ciest (chronické aj akútne), poruchy krvotvorby (chudokrvnosť), hnačkové ochorenia spojené s krvácaním, veľké psychické zaťaženie, vyčerpanie, vysoký krvný tlak. Na zväčšenú prostatu používame hlavne koreň rastliny (tinktúra z neho). Zvonka možno robiť oplachy a kúpele, ktoré zlepšujú akné, niektoré ekzémy, kožné vyrážky, kožné zápaly (dermatitídy), opuchy, reumu. Žihľava je tiež osvedčená pomocníčka pri starostlivosti o vlasy (u tmavovlasých ľudí!).

Šľahanie žihľavou bol starý liek na chronickú bolesť reumatických kĺbov. Funguje to? Vedci vraj túto schopnosť žihľavy skúmali v laboratóriu a potvrdili pozitívne účinky pupienkov z čerstvej žihľavy na bolesť kolien a prstov. Ja som si to otestovala na sebe a skutočne som pocítila úľavu.

zihlava

Ihličie

Pamätám sa, ako ma na chate chytila chrípka a bolesť tela. Vtedy mi partner navrhol, že mi pripraví čaj z borovicového ihličia. Neverila som tomu a smiala sa, čo za hlúposti to tára. Ale čaj som vypila a veľmi som mu zaň potom ďakovala, lebo ma zahrial, upokojil celé telo a uľavil od bolesti. Postupne som zistila, že podobné účinky má aj ihličie z jedle a smreku.

Ihličie je široko využívané pri príprave odvarov, výluhov a tinktúr, ktoré dokonale zvyšujú imunitu a podporujú organizmus v nepriaznivom období – má vysoký obsah vitamínu C a rôzne stopové prvky. Odvar pomáha pri liečbe respiračných ochorení. Blahodárne sú tiež kúpele. Pokiaľ využívate kúpeľ s ihličím na zmiernenie nervového napätia, tak stačí jednorazový kúpeľ, a ak chcete odstrániť akékoľvek zápalové procesy, reumu a iné príčiny, odporúča sa použiť minimálne 10 kúpeľov. Ihličie sa môže využiť ako tonikum na tvár, ktoré ozdravuje a vyživuje pokožku. Krém z ihličia sa zas používa na kŕčové žily. Známy je sirup z mladých ihličnatých výhonkov, ktoré zbierame na jar. Zvyčajne sa v receptoch spomína cukor, ale ja odporúčam použiť med. Do zaváraninového pohára vložíme umyté a odkvapkané výhonky, zalejeme medom a necháme lúhovať 3-4 ale týždne (kľudne aj dlhšie). Scedíme a hotovo! Sirup je výborný pri bolestiach hrdla a celkovo pri dýchacích problémoch.

ihličie

Baza čierna - plod

Tieto čierne perly sú tiež superpotravina. Okrem vysokého obsahu vitamínu C, bobule sú plné aj mnohých ďalších vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Hlavný význam plodov bazy spočíva v tom, že tíši bolesti nervového pôvodu. Pomáhajú pri zápaloch nervov, napríklad trojklaného nervu, sedacieho nervu (ischias) a pri výkrive medzistavcovej platničky chrbtice. Pri všetkých týchto bolestiach sa odporúča na utlmenie trikrát denne nálev z bazových plodov, odvaru alebo sirupu, ktorý môžeme riediť vodou. Pokiaľ bolesti tíšime tabletkami, obvykle sa problémy vrátia, ale po liečbe bazovými plodmi máme väčšinou od choroby pokoj. Bobuľky bazy môžeme jesť aj surové, ale len v úplne minimálnom množstve, pretože obsahujú jedovatý glykosid (najmä semienka v bobuliach) a preháňajú, sú močopudné a vyvolávajú potenie. Tepelnou úpravou (prevarenie 5 minút) sa tento jed odstráni a takéto plody naopak liečia hnačku a brušné koliky. Vďaka protivírusovým a protibakteriálnym účinkom silne podporujú imunitu a chránia bunky pred radikálmi (antioxidant). Podporujú detoxikáciu, látkovú výmenu, trávenie, prečisťujú tráviaci trakt, upravujú stolicu, odstraňujú plynatosť a bolesti brucha, eliminujú zápaly, kašeľ a hlieny, vhodné pri nádche, chrípke, alergii, bronchitíde, uvoľňujú z tela kyselinu močovú, eliminujú bolesti kĺbov (reuma, dna, zápal kĺbov), upokojujú nervový systém, eliminujú stres, zmierňujú bolesti a kŕče (migréna, brucho). 

Bobule možno usušiť na čaj, ale sú tiež vhodné na prípravu štiav (odporúča sa tiež prevariť), lekváru, vína, pálenky. Môj obľúbený recept je sirup z prevarenej bazovej šťavy zmiešanej s medom v pomere 1:1 (skladujeme v chladničke). Preventívne užívame 1 PL ráno nalačno, pri liečení 3 x 1 PL nalačno denne.

Rovnako možno použiť aj bobule bazy trpazlíčej (chabdze), ktorá má podobné účinky.

bazový_lekvár

Kristína Pažitná

Zdroje foto: www.bylinkyprovsechny.cz, www.zdravopedia.sk, https://www.ceskatelevize.cz/porady/10614805433-herbar/7070-herbar/#showmenu

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.