Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Desať rozdielov medzi životom na Slovensku a v Bulharsku

Pred pár rokmi som odišla zo Serede a žijem v Bulharsku. Vnímam veľa rozdielností medzi životom tu a „u vás“ doma. Opíšem vám tie, ktoré vnímam ako najzaujímavejšie.

Bulhari sa oficiálne radia medzi slovanské národy, avšak po oboznámení sa s ich históriou možno povedať, že sú zmesou rôznych etník. Krajinomaľba a kultúra všeobecne nie je veľmi odlišná, Bulhari však majú mierne odlišnú mentalitu a ostrejší temperament. Najočividnejšie rozdiely možno zhrnúť do desiatich bodov.

Odpadky

Väčšina bulharských oblastí je proste plná odpadkov a to aj v turistických oblastiach. Nie je to preto, že by Bulhari viac odhadzovali, ale skôr preto, že nemajú dobre zorganizované upratovacie služby a techniku.

odpadky

 

Pouličné mačky a psy

Toto je veľmi kontroverzná téma, pretože ľudia zo západu majú tendenciu ich ľutovať alebo sa ich báť. Pravdou je, že domáci ich kŕmia, dávajú im čistú vodu a dokonca im vyrábajú „domčeky“ z kartónov alebo starého dreva a oblečenia na zimu. Mačky sú bežnou a obľúbenou súčasťou reštaurácií a väčšina vôbec nevyzerá zúbožene. Vlastne pôsobia šťastne a slobodne. Dôležité je tiež povedať, že tieto zvieratá nie sú nebezpečné, neútočia na ľudí, skôr sa ich boja. A Bulhari vám povedia, že bez týchto zvierat by bol život smutný a nudný :)

 

pouličné_mačky

 

Rómovia

Ďalšia delikátna téma, keďže rómske etnikum má v každej krajine trochu inú povesť a povahu. Bulharskí Rómovia sú väčšinou dobrovoľne chudobní, špinaví a žijú na okraji miest a dedín. Avšak recyklujú kovový a často aj plastový odpad, často vykonávajú mestské pomocné práce, pretože sociálku nedostanú zadarmo. A tak nájdu využitie aj pre rôzny mestský odpad ako lístie, odrezané konáre, stavebný materiál...tiež často nosia oblečenie, ktoré našli v kontajneroch. Zaujímavé je, že väčšinou nie sú drzí, ale slušne prosia o almužnu na ulici. Pre Bulharov rutina, no pre turistov je to takmer zábavná atrakcia, keď sa Rómovia vezú hlavnou ulicou na drevenom vozíku ťahanom koňom alebo somárom :)

 

rómovia

 

Infraštruktúra

Žiaľ, Bulharsko sa nemôže pochváliť kvalitnými cestami, dokonca aj na diaľnici možno nájsť diery a iné prekvapenia. Trolejbusy v Sofii sú z komunistických čias a vlaky tiež. Na niektorých ľudí to však má aj príjemný nostalgický retro dojem. Nepríjemnejšie je však dlhé cestovanie, zo Sofie do Varny (teda k moru - 450km) to vlakom trvá 8,5 h bez meškania, čo je takmer zvykom. Na druhej strane je Sofia modernejšia ako Bratislava vďaka metru, ktoré je stabilné a rýchle.

infraštruktúra

 

Jedlo a nápoje

Hoci hlavné ingrediencie v bulharskej kuchyni sú rovnaké ako na Slovensku (múka, mäso, mlieko, zemiaky, ryža, zelenina, strukoviny), na Balkáne z nich vedia vykúzliť celkom iné pokrmy. Medzi najznámejšie špeciality patrí určite „banica“ (slaný koláč s bielymi syrom a vajciami), ktorá sa tradične je na raňajky spolu s fermentovaným nápojom zo pšenice - boza. Jogurtu Bulhari hovoria kyslé mlieko a konzumuje sa často aj surové aj tepelne upravené, a preto sa predáva v 400 – 500 g baleniach. Je vyrábaný pomocou známej jedinečnej bulharskej probiotickej kultúry Lactobacilus Bulgaricus, ktorej vraj Bulhari vďačia za dlhý život a silnú imunitu. Slaný jogurtový nápoj, ktorý sa niekedy podáva aj ako studená polievka a je výborný na opicu sa volá „tarator“ a je z bieleho jogurtu, vody, soli, cesnaku, kôpru, nastrúhanej uhorky a kvapky oleja. Unikátny je tiež bulharský biely syr, ktorý je slaný a trochu sa drobí, niečo medzi našim čerstvým syrom a tvarohom. Bulharská kuchyňa je plná šalátov, ako v zime tak aj v lete. Tradičný bulharský nápoj je „rakia“ (väčšinou hroznová pálenka). Ako sa hovorí, rakia sa nepije bez šalátu, a šalát sa neje bez rakie :)

jedlo(1)

 

Rocková kultúra

Roková hudba má veľmi silné zastúpenie v bulharskej kultúre. Okrem toho, že existuje nespočetné množstvo známych aj neznámych domácich rockových a metalových kapiel, v Bulharsku radi a často koncertujú veľké mená ako Deep Purple, Manovar, Iron Maiden, Anathema, Amorphis, Dio a mnoho ďalších. Dokonca vznikla oslava, ktorej meno je odvodené od názvu piesne rockovej skupiny Uriah Heep, a teda „July Morning“ – júlové ráno. Júlové ráno je každoročná bulharská oslava, ktorá sa slávi večer pred prvým júlovým dňom. Ľudia z celého Bulharska cestujú (často stopujú) na pobrežie Čierneho mora, aby sa v prvý júlový deň stretli s prvými slnečnými lúčmi. Zhromažďujú sa okolo ohňov, hrajú hudbu a čakajú na východ slnka.

rock_kultúra(1)

 

Pravoslávna cirkev

Pravoslávna cirkev patrí pod Kresťanstvo, avšak má odlišné sviatky, aj tradície. Zaujímavé je slávenie sviatkov veľkých pravoslávnych svätých ako Todorovden, Lazarovden. No ešte zaujímavejšie sú sviatky ako „Proška“, kedy sa mladí môžu ospravedlniť starším, a nech sa stalo čokoľvek a keby aj spolu roky nehovorili, tak v tento deň si ľudia majú možnosť odpustiť a obnoviť vzťahy. Alebo „Zadušnica“, kedy každá rodina, v ktorej niekto zomrel, uvarí na jeho počesť žito s medom a orechmi a zanesie mištičku spolu s inými drobnosťami susedom a známym v činžiaku. Okrem celonárodnej Zadušnice, kedy sa aj v kostoloch všetci modlia za mŕtvych, každá bulharská rodina slávi aj svoju Zadušnicu a to v deň, kedy zomrel konkrétny člen ich rodiny. Niekomu by sa mohlo zdať, že Bulhari sú posadnutí mŕtvymi, keďže vylepujú nekrológy po dverách domov, činžiakov a dokonca na steny v mestách a dedinách.

 

nekrology

foto: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3 
 

Patriotizmus

Na Slovensku existuje percento ľudí, ktoré sa zaujíma o slovenskú históriu a hovoria si vlastenci. Toto percento je však veľmi malé, väčšinou sme vlastenci iba počas majstrovstiev sveta v hokeji. Takmer každý Bulhar aj Bulharka má vedomosti o histórii krajiny a národa, bulharské vlajky vejú bežne z balkónov, áut a nad dverami domov po celý rok. A takmer pri každom stretnutí doma či v bare Bulhari s obľubou recitujú národné básne a spievajú národné piesne. Ak náhodou uvidíte množstvo ľudí starých aj mladých, mužov i žien tancovať spolu v kruhu na ulici, nie je to pokus o pozornosť, ale uctenie si tradičného bulharského tanca „choro“.

patriotizmus

 

Jazyk

Odhliadnuc od azbuky, ktorá je trochu iná ako tá ruská, tu je to veľmi zábavné, v pozitívnom aj negatívnom zmysle. Existuje množstvo slov, ktoré má bulharčina a slovenčina spoločné, napr. more, podrobnosti, ucho, nos, oči... No, existuje snáď ešte väčšie množstvo slov, ktoré znejú rovnako, ale majú úplne iný význam, ako napr. „žiletka“ po bulharsky znamená sveter, „teniska“ znamená tričko, „voní“ znamená smrdí, „vpravo“ znamená rovno, „čas“ znamená hodina. Takže ak nie ste si istí, radšej komunikujte v angličtine, veľa Bulharov totiž vie anglicky.

jazyk(1)

 

More a hory na jednom mieste

Ach, to Čierne more! Dodáva Bulharsku skutočne exotický nádych. Čierne sa volá vraj preto, že v ňom nie je veľa života, alebo vraj preto, že pod pieskom je niekoľkocentimetrová čierna vrstva. Tak či onak, každý si tu nájde to svoje. Popri oficiálnych plážach pri hoteloch je bulharské pobrežie bohaté aj na skryté malé divoké pláže. More prináša lákavé pracovné príležitosti pre domácich, a tak mnohí pracujú sezónne, teda polroka pri mori a pol roka v horách. Áno, Bulharsko ponúka aj príležitosti na zimné športy, jaskynné dobrodružstvá, vodopády, riečne splavy, stanovačky – všetko v jednej krajine :)

more

 

Lúčim sa v bulharskom duchu – buďte živí a zdraví!

Kristína Pažitná

 

foto: archív K. Pažitná