Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Tieto tri bylinky si u nás nazbierate po celý rok

Všeobecná zásada zberu divokých rastlín: zbierame na čistých miestach, ďaleko od ciest, parkovísk, skládok a striekaných polí. Tiež sa snažíme vyhýbať psíčkarskym chodníčkom :)

Hviezdica prostredná

Tento „plevel“ je veľmi invazívny (šíri sa semenami) a ľudia ju často vytrhávajú z políčok záhrady. My sme ju s dedkom chodili zbierať do kempingu pre sliepky a dedko jej hovoril „škuračka“. No rastie skutočne takmer všade. Keby som mu dnes povedala, že je to výborná náhrada šalátu, tak by sa mi určite smial :)

hviezdica_prostredná

Hviezdica je bohatá na vitamín A a najmä na vitamín C, éterické oleje, slizovité látky a minerály. Okrem draslíka a kyseliny kremičitej obsahuje okrem iného zinok, fosfor, horčík a meď. Môže sa zbierať a používať čerstvá takmer po celý rok.

Najmä na jar čistí organizmus, zbavuje lymfu odpadových produktov látkovej výmeny, stimuluje obličky a uvoľňuje tuhý hlien z dýchacích ciest. Okrem toho pomáha pri chudnutí.

Ideálny je čaj z čerstvej bylinky. 1 malú hrsť zalejte 500 ml horúcej vody a čaj nechajte 5 minút lúhovať. Takto získate dennú dávku.

Pravidelne počas roka odrezávajte vrchných 10 cm škuračky. Tieto listy sú najchrumkavejšie. Čerstvo natrhané listy pridávajte do zeleniny, na šalát, na chlieb s maslom, do omelety, na paradajky atď. Chutia ako mladý hrášok alebo mladá surová kukurica.

Tip na recept: príloha z divokých byliniek

Príloha:

príloha_divoký_šalát

Zádušník brečtanovitý

Často rastie na záhradkách ako „burina“. Rastie však aj na futbalovom ihrisku v kempingu alebo na svahoch týteša. Zbierame kvitnúcu vňať, listy. Malé lístky možno nájsť aj pod snehom.

zádušník_brečtanovitý

Na Slovensku dostala bylinka názov zádušník, podľa jej najčastejšieho použitia na liečbu dýchavičnosti - bronchiálnej astmy. Čaj pripravený zo zádušníka pomáha aj pri kašli, dýchavičnosti a ochoreniach dýchacích ciest. Môjmu kamošovi pomohla mesačná kúra zbaviť sa chronického kašľa.

Má značné využitie aj pri ochoreniach močových ciest. Uvoľňuje a pri dlhodobom užívaní pomaly rozpúšťa močové kamene, piesok v obličkách a žlčové kamene. Zmierňuje bolesti pri zápaloch močového mechúra a močových ciest a zmierňuje s tým spojené zadržiavanie moču.

Je tiež súčasťou čaju proti pomočovaniu u detí. Obsahuje veľa vitamínov, čo ďalej rozširuje jeho použitie ako posilňujúceho prostriedku pri hypovitaminóze (nedostatok vitamínov v organizme), anémii a chrípke.

Silným odvarom zo zádušníka sa odporúča umývať kožné vyrážky, ekzémy a zle sa hojace rany.

Zádušník obsahuje okrem iného obsahuje minerálne soli (veľa draslíka, vápnika, horčíka, fosforu a železa), karotenoidy. Vitamín C sa vyskytuje v množstve približne 50 mg v 100 g kvetu.

Neodporúča sa konzumovať zádušník vo veľkých množstvách a príliš často. Ideálne je ho primiešať k ostatným surovinám.

Tip na recept: tvarohový koláč s kvietkami

Príloha:

tvarohový_koláč_s_kvetinkami

Lipkavec obyčajný

Ten, ktorého plody (malé gulôčky) aj listy sa vám lepia na odev :) Keď vyskúšate jeho liečivé schopnosti, obľúbite si ho. Všeobecne čistí obličky, pečeň, pankreas a slezinu od chorôb. Zbierame kvitnúcu vňať, listy. Tiež dokáže odolať aj pod snehom.

lipkavec_obyčajný

Účinky rastliny:

čistí organizmus (detoxikácia), zbavuje telo zadržaných tekutín a moču, používa sa pri močových kameňoch, močovom piesku, obličkových kameňoch a ochoreniach obličiek všeobecne, pomáha pri poruchách lymfatického systému, zlepšuje anémiu, chudokrvnosť, bledosť, zlepšuje pokožku (kožné ochorenia, kožné vredy, akné, pupienky, ovisnutá, vráskavá pokožka tváre), pomáha pri neurologických ťažkostiach (hystéria, epilepsia, nervové choroby).

 SPÔSOBY POUŽÍVANIA LIPKAVCA

Kvôli veľmi silnej vláknine sa lipkavec nehodí na priamu konzumáciu, dokonca ani tepelná úprava nedokáže zmäkčiť vlákna. Preto sa odporúča nasledovné využitie.

    Čaj: jednu čajovú lyžičku lipkavca zaliať 1/4 litrom vody, povariť a krátko vylúhovať.

    Čerstvá šťava: Čerstvý lipkavec sa umyje a za mokra odstredí v odstredivke. Vynikajúca na podporu lymfatického systému.

    Maslová masť: Trochu čerstvej šťavy sa zmieša s maslom izbovej teploty a uchováva sa v chladničke.

    Tinktúra: čerstvú vňať necháme vylúhovať v alkohole.

Zdroj odborných info: bylinkyprovsechny.cz

Uvedené informácie neslúžia na lekárske účely a v žiadnom prípade nie sú náhradou lekárskeho vyšetrenia a liečby.

Autor: Kristína Pažitná