Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Rybár Lukáš zo Serede porozprával, čo sa dá zažiť pri vode

Dátum: 14.02.2023
Autor: Sered Inak
Rybár Lukáš zo Serede porozprával, čo sa dá zažiť pri vode

Od útleho detstva zo mňa rybára formoval môj otec

Pracuje v administratíve a popri robote sa venuje aj chovu sliepok a dvom neposlušným psom. Okrem toho spolupracuje aj s rybárskou firmou „Chytil“ a tvorí originálne zážitkové články zo svojich mnohých rybačiek. Prinášame vám krátky rozhovor s rybárom zo Serede, s Lukášom.

Ako si sa stal rybárom?

Od útleho detstva zo mňa rybára formoval môj otec. Ani neviem, či som už mal šesť  rokov, keď som s ním trávil prvé hodiny pri vode. Drží ma to dodnes.

Uprednostňuješ rybárčenie na rieke alebo na jazere?

Mám rád skôr stojaté vody, zabudnuté ramená, malé riečky, no nepohrdnem ani Váhom, keďže ho mám pod nosom.

Ktorý druh rýb lovíš najradšej?

Kaprov.

Dá sa rybárčenie skĺbiť s rodinným časom?

Samozrejme. Každý rok organizujeme týždňovú rybačku v Šintave s priateľmi a našimi rodinami. Je to skôr taký detský krúžok.

Splnil si si nejaký cieľ v tomto tvojom hobby?

Áno. Veľmi som chcel chytiť veľkú rybu cez 20 kilogramov. To sa mi podarilo práve v Šintave.

Čo, okrem rýb, oceňuješ na rybačke?

Keďže je uponáhľaná doba, tak rybačka je výborný relax. Ja pri nej vypnem, načerpám nové sily.

Nadšenci rybárčenia ťa postrehli aj v známom rybárskom časopise „Chytil“.

Áno, rád uverejním zaujímavosti a tromfy z mojej rybačky. Okrem toho roky spolupracujem aj s firmou „Chytil“ (Chytil.cz), ktorá má pre rybárov skvelé produkty a servis. Majú širokú ponuku viacerých značiek, ktoré používajú aj chalani zo Serede. Vyrábajú aj vlastné návnady, krmivá a vždy mi vyjdú v ústrety.

Ako vyzerá tvoje balenie sa na rybačku?

Doba sa posunula, tým pádom sa zmenila aj výbava rybára. Niekedy sme chodili na rybačku na bicykli a teraz je nám málo kombi auto s prívesným vozíkom.

Kedy začína tvoja rybárska sezóna?

Zväčša začína v marci alebo v apríli. Možné však je chytať celý rok, len zorganizovať si čas je komplikovanejšie. Som zamestnaný, po práci robota okolo vlastného domu, sem tam aj nejaká fuška. Takže som veľmi rád, ak idem aj na noc k vode. Vtedy je výhodné, ak ryba nespolupracuje. Môžem sa vyspať doružova.

S kým chodíš na ryby najradšej?

S rodinou a  priateľmi. No ocením aj to, keď idem sám na odľahlé miesto, kde som len ja a príroda, srnky, bobry, nutrie, vydry a iné stvorenia.

Máš nejakú príhodu, zážitok z rybačky?

Tých je vcelku dosť. Keď som bol na celom jazere sám, v noci som ležal v bivaku, a zrazu, sa otvorilo vedro s návnadami, ktoré bolo pri udiciach. Tak mi nebolo všetko jedno. Počul som zvuk, akoby tam bol nejaký človek. Potom som zistil, že to sa len bobor chodil ku mne najesť návnad.

Krásny zážitok mám aj so srnkami. Každý večer, pri jednej riečke, chodila srnka aj so svojimi mladými piť vodu asi dva metre od mojej rybárskej stoličky.

Alebo keď v noci bobor obhrýzal vedľa mňa strom a len som čakal, či aj spadne, alebo vydrží stáť. Rybárčenie je aj o extrémoch, hlavne, ak vás zastihne búrka. Uhlíkové udice priťahujú blesky, preto sú tieto momenty na rybách aj nebezpečné a prirodzene pri nich stúpa nervozita.

Čo odkážeš rybárom do tejto sezóny?

Aby sme boli ľudskí a vážili si prírodu. Správali sa k rybám šetrne. Aby bol dostatok času sa pri vode stretnúť, porozprávať sa a zasmiať sa.

 

 

Lukáš ďakujem za rozhovor a prajem veľa krásnych zážitkov pri vode.

Foto: Lukáš FB, Chytil.cz

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.