Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hluchavka

V klasických herbároch sa často spomína hluchavka biela, ako liečivá bylina. Postupne som však z viacerých zdrojov zistila, že rovnaké účinky má aj hluchavka žltá a hluchavka purpurová (nachová).
Zbierame kvitnúcu vňať za suchého počasia, najlepšie na obed, kedy je slnko najvyššie a byliny majú tak najväčšiu silu. Za oblačného a daždivého počasia byliny sťahujú svoju silu a okrem toho mokré byliny sa ťažko sušia, zvyknú potom plesnivieť.

Účinky na zdravie

Hluchavka má veľmi široké využitie. Používa sa pri ochoreniach dýchacích ciest. Preto ju najčastejšie pridávam do dýchacej zmesi. Môže sa užívať pri žalúdočných a črevných ťažkostiach. Tlmí kŕče. Upravuje stolicu, pomáha pri látkovej premene. Má mierne protizápalové účinky. často sa používa pri ženských poruchách spojených s menopauzou aj menštruáciou. Upravuje predĺženú a bolestivú menštruáciu aj častú a nedostatočnú menštruáciu. Je teda vhodná aj do ženskej zmesi.
U mužov má priaznivý účinok na prostatu. Pôsobí na nervový systém a pomáha pri jeho ochoreniach. V neposlednom rade sa používa aj pri hemoroidoch. Môže sa používať aj ako kloktadlo pri bolestiach hrdla (so šalviou, harmančekom, nechtíkom). Môže sa používať aj ako obklad na urýchlenie hojenia rán a ekzémov.

Hluchavka nemá žiadne kontraindikácie, je to veľmi mierne pôsobiaca liečivá rastlina. Je veľmi vhodná pre deti, tehotné a dojčiace ženy.

Použitie v kuchyni

Listy sa môžu použiť do polievok alebo ako plnka či korenie do jedál namiesto spolu so špenátom. Mladé výhonky sa môžu pripraviť napríklad ako šalát alebo pesto s medvedím cesnakom.

Vlasový preliv

Podobne ako žihľava, aj hluchavka je skvelá na vlasy, posilňuje ich a dodáva im krásny lesk. Môže tiež mierne zosvetliť odtieň vlasov, takže je ideálny najmä pre blondínky.

1 vrchovatú čajovú lyžičku sušenej alebo čerstvej hluchavky zalejte 250 ml vriacej vody, nechajte 5 - 10 minút odstáť a sceďte. Vlasy opláchnete výluhov. Potom sa už nemusia oplachovať vodou.

Tinktúra z hluchavky

Do 1 litra alkoholu (napr. vodky) nalejte 1 polievkovú lyžicu hluchavky a nechajte 2-3 týždne odstáť. Potom preceďte. Užívajte pri gynekologických problémoch a nespavosti.

Zdroj odborných info: bylinkyprovsechny.cz
Uvedené informácie neslúžia na lekárske účely a v žiadnom prípade nenahrádzajú lekárske vyšetrenie a liečbu.


Autor: Kristína Pažitná

Bylinkám sa venuje približne 17 rokov. Jej učiteľmi sú iní bylinkári, knihy, internet a experimenty na sebe samej. Príroda je jej učiteľka a medicína. Je aj inšpiráciou pri maľovaní.
Tvorba: www.facebook.com/homemadebyrusalka