Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako prísť do správneho cieľa?

Dátum: 05.05.2023
Autor: Sered Inak
Ako prísť do správneho cieľa?

Prepojenie mobilu s autom - nejde o štandardnú výbavu áut

Pamätám si, ako som s rodičmi a bratom cestoval (nielen) po Slovensku a „povinnou“ výbavou auta v 80. a 90. rokov bol auto-atlas, myslím, že v hrebeňovej väzbe. Už vtedy ma fascinovalo, ako môže niekto tak presne nakresliť cesty, ulice a celkovo krajiny. Prešlo 30 rokov a rovnako ma fascinujú dnešné navigačné možnosti. Poďme ale poporiadku...

Niekde na prelome tisícročí sa tu a tam v najluxusnejších autách objavila zabudovaná navigácia. Išlo o dvojfarebné NEdotykové displeje s primitívnou grafikou – navigačný pravek. Tie boli o pár rokov nahradené plnofarebnými väčšími displejmi a potrebou nahrávať mapové podklady z dátového CD-čka, ktoré bolo potreba raz za čas znovu kúpiť, aby mapy boli aktuálne. Takéto zabudované fičúry stáli vtedy okolo 100.000 Sk (čiže +/- dnešných 3.300 EUR) a boli dostupné ozaj iba v najluxusnejších modeloch väčšiny značiek.

V posledných rokoch sa našou každodennou súčasťou stali dotykové displeje v mobiloch. Čo by výrobcovia áut neurobili pre svojich zákazníkov? Dotykový displej sa stal pevnou súčasťou každého moderného auta a my užívatelia už nehladkáme len telefóny, ale aj infotainment v autách. V tomto bode treba spomenúť, že zopár značiek síce používa veľké displeje, ale kvôli bezpečnosti nie je možné „ťukať“ do nich počas jazdy, slúži na to hardvérové ovládanie (mám také vo vlastnom aute a funguje to geniálne a intuitívne).

Milióny užívateľov po celom svete volali po prepojení mobilu s autom, čo využili dvaja najväčší výrobcovia mobilných operačných systémov a vznikli aplikácie Apple Car Play a Android Auto. Obe platformy fungujú na rovnakom princípe – vodič naštartuje auto, manuálne alebo automaticky prepojí mobil so svojím autom a môže rovno využívať svoju obľúbenú navigačnú aplikáciu nainštalovanú v telefóne. Táto funkcia sa volá zrkadlenie (z anglického mirroring). Pozor, nejde o štandardnú výbavu všetkých nových áut, hoci už začína byť naozaj veľmi rozšírenou. Najnovšie modely niektorých aj mainstreamových značiek už zvládajú zrkadlenie aj bezdrôtovo, nevýhodou tohto riešenia je extrémne rýchle vybíjanie baterky mobilného telefónu, preto je priam až nevyhnutné mať spolu s touto funkciou aj možnosť bezdrôtového nabíjania (tzv. Qi štandard, ktorý ani náhodou nie je automatickou súčasťou dnešných mobilov ani áut). Ak zrkadlíte mobil cez dátový kábel, rovno sa bude aj nabíjať.

Cez zrkadliace aplikácie môžete používať už spomenuté navigačné appky (a aktualizovať ich priamo v telefóne), streamovať hudbu, telefonovať, počúvať podcasty. Z môjho pohľadu ide o jeden z najpríjemnejších pomocníkov, ktoré sa v autách objavili a auto bez tejto funkcie je pre mňa ako užívateľa nezaujímavé...

Foto zdroj: www.volkswagenblog.sk

Autor: Miloš Švehla

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.