Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Najvzácnejšia rastlina v Seredi? Žihľava. Bylinkárka Kristína Pažitná porozprávala o svojej ceste k prírodnejšiemu životu

GALÉRIA
Autor: Sered Inak
Najvzácnejšia rastlina v Seredi? Žihľava. Bylinkárka Kristína Pažitná porozprávala o svojej ceste k prírodnejšiemu životu

Svet ju naučil vážiť si domácu kuchyňu, počasie, aj naše ceny. Na zaježovských lazoch česala vlnu, priadla na kolovrátku, pomáhala stavať slameno-hlinený dom a tiež začala vnímať podstatu dobrých, aj zlých medziľudských vzťahov. V živote sa už prestala snažiť o dokonalosť a začala tvoriť intuitívne. Rodáčka zo Serede, Kristína Pažitná.

Kým sa cítiš byť?

V tomto momente môžem povedať, že sa cítim byť poslom, pomocníkom. Od puberty za mnou chodia ľudia s prosbou o radu a pomocnú ruku a ja čím ďalej, tým viac, cítim vnútorný popud konať a zdieľať moje vedomosti a schopnosti. To ma zároveň inšpiruje neustále sa rozvíjať a odkrývať nepoznané.

 

Kam ťa už stihlo odviať v tvojom živote?

V rámci výšky som bola na Erazme v Portugalsku a študovala na Lisabonskej univerzite, kde som zažila revolučný spôsob výuky aj skúšania, založený na kritickom myslení a argumentácii. Pár mesiacov som žila v Škótsku, kde som si uvedomila, že na Slovensku máme skvelú kuchyňu, počasie aj ceny :) Po výške som odišla žiť na zaježovské lazy, kde som okúsila vidiecky život a tiež off-grid fungovanie, teda život odpojený od sietí. Vyskúšala som aj dobrovoľníctvo v Nemecku a Rakúsku. Potom som sa pridala ku skupine žurnalistov a spolu sme päť mesiacov cestovali po komunitách v Európe, takže som mala možnosť navštíviť aj Dánsko, Nórsko a Švédsko. Na mojich cestách som sa zoznámila s jedným Bulharom a láska ma zaviala do Bulharska, kde fungujem s prestávkami dodnes.

 

Žila si teda aj na lazoch. Je tento život idylka?

Ono, všetko závisí od toho, ako si to človek zariadi. Spoznala som rodiny, ktoré sa snažili o 100-percentnú sebestačnosť a do veľkej miery sa im to aj darilo, ale za cenu neustálej ťažkej fyzickej práce.

Na druhej strane som videla aj ľudí, programátorov, ktorí pracujú viac-menej z domu a nemajú čas na záhradu, takže nakupovali od susedov a z obchodu. Sú aj takí, ktorí to rôzne kombinujú, teda moderné technológie a tradičný spôsob života.

Bez auta sa to nedá. Avšak na lazoch je to vždy výzva, aký zdroj financií, a teda prácu si človek nájde. Zvonku sa to všetko javí oveľa ľahšie a jednoduchšie, aké to v skutočnosti je. Každopádne človek má možnosť byť skutočne blízko k prírode, k zvieratám a zažívať ticho a pokoj. Na druhej strane sú ľudia odkázaní na vzájomnú pomoc, čo má svoje výhody, aj nevýhody.

 

Čo zaujímavé si tam robila?

Spoznala som, čo obnáša záhradníctvo a vyskúšala som si rôzne permakultúrne metódy. K dojeniu dobytka som sa nedostala, lebo som mala strach a vždy sa našiel niekto, kto túto prácu vykonal za mňa :) Naučila som sa kváskovať, kosiť s kosou, česať vlnu a následne priasť na kolovrátku, robiť hlinené omietky a dokonca som mala česť pomáhať pri stavbe slameno-hlineného domu. Najviac ma samozrejme zaujalo bylinkárstvo, teda pestovanie bylín, výroba bylinných produktov ako aj rozpoznávanie divokých jedlých rastlín.

 

Prečo si odtiaľ odišla?

Medziľudské vzťahy na lazoch si vyžadujú obrovskú toleranciu, emocionálnu inteligenciu a rozvinutú schopnosť komunikovať o problémoch a prekážkach, pretože človek prichádza do kontaktu s tými istými ľuďmi a do istej miery je odkázaný na ich pomoc. Tieto kvality nás v škole neučia, a preto dochádza často k nezhodám, ku konfliktom, aj k hádkam a k nedorozumeniam. Naučilo ma to, že zdravé a šťastné medziľudské vzťahy sa budujú postupne vďaka trpezlivosti a neustálemu rozvíjaniu lásky a spolupráce, ale aj sebakritiky. No tiež mi táto skúsenosť priniesla poznanie, kedy je treba povedať „dosť“ a „nie“. A tak som v jednom momente pocítila, že už sa tam nemám čo viac naučiť a moja cesta pokračuje ďalej, niekam inam.

 

Aké byliny tam rástli?

Rástlo tam veľké množstvo bylín, tam som prvýkrát videla prvosienku, pľúcnik a topoľovku.

 

Kedy ťa začali zaujímať liečivé schopnosti rastlín? Čo napríklad dokážu byliny?

Môj príbeh sa začal niekde okolo môjho 15-teho roku života, keď mi klasická homeopatia pomohla zbaviť sa liekov na alergiu. Začala som piť klasické bylinné čaje ako baza, lipa, materina dúška. Neskôr som pridala aj zelené a čierne čaje, koreniny. Po každej šálke mi bolo lepšie na tele aj na duchu. Pamätám si, ako ma zelený čaj ráno detoxikoval, potila som sa ale cítila som sa veľmi dobre, plná energie a zároveň ľahkosti. Tiež si spomínam, ako som si po náročnom študijnom dni pripravila kamilkový čaj pri sviečkach. Zalial ma pokoj a relax až som upadla do príjemných driemot. Alebo keď mi bolo niekoľko dní zle, bolelo ma hrdlo, bola som bez energie, ale žiadna teplota. Zaliala som si liter čaju z borovicového ihličia a hneď som sa začala potiť, stúpla mi teplota a do dvoch-troch dní som bola fit. Byliny sú úžasné, lebo obsahujú množstvo rôznych látok, ktoré fungujú na telo komplexne.

 

Je to komplikované ísť prírodnou cestou?

Opäť, do veľkej miery závisí od toho, ako si to človek nastaví v hlave a zariadi v živote. Ale konkrétne ohľadom bylín nám to EÚ dosť sťažuje: nemožno uvádzať liečivé účinky, ktoré neboli klinicky dokázané, limituje sa počet bylín obsiahnutých v produktoch a divoké byliny sú úplná neznáma, teda zakázané. Bylinkár musí používať byliny dopestované s certifikátom, ktorý povoľuje pestovanie podľa špecifických pravidiel. Z mojej skúsenosti ako aj zo skúsenosti zahraničných zdrojov sú divoké byliny oveľa silnejšie a efektívnejšie, lebo si sami musia predrať cestu a zápasiť s inými rastlinami ako aj škodcami, kým vyrastú do krásy. Sú ľudia, ktorí dokázali oveľa bohatšie chemické zloženie divokých bylín, čo sa týka množstva vitamínov, minerálov, stopových prvkoch a iných. Legislatíva teda nie je veľmi priaznivá, no kto hľadá, cestu nájde :)

 

Aké máš plány do budúcnosti s touto tvojou hobby činnosťou?

Uvažujem o kurze fytoterapie alebo iného prírodného liečiteľstva. No rada by som spolupracovala s nejakou podobne naladenou dušou, ktorá sa rozumie aj papierovačkám, lebo to je moja slabá stránka.

 

Čomu ešte venuješ svoju energiu?

Milujem háčkovanie a tiež maľbu a kresbu. Moje výrobky zhromažďujem na mojej facebookovej stránke HOMEmade by Rusalka.

 

Ako vnímaš Sereď?

Sereď je taká zlatá stredná cesta medzi mestským a prírodným životom, mestečko je malé a človek sa zaobíde aj bez auta. Zároveň je tu veľa divokých miest najmä okolo Váhu na prechádzky, rybačky, opekačky, stanovačky, čo v mnohých krajinách už nie je možné. Nepáči sa mi neustále budovanie, čím sa strácajú zelené plochy. Nových priateľov vždy vodím do kempingu, čapované pivko na lavičke pri rieke, prípadne pri ohni vládne pohodová symbióza :)

 

Aké liečivé byliny vieme bežne nájsť v Seredi? Aké typy chorôb si nimi vieme liečiť?

Bylín je tu veľmi veľa. Bežne možno vidieť biele kvety rebríčka obyčajného, ktorý je výborný pri ženských aj tráviacich problémoch. V okolí je tiež dosť bazy, tá pomáha najmä pri ťažkostiach s dýchacím ústrojenstvom a detoxikáciou. Ruža šípová je v Seredi veľmi rozšírená, možno zbierať kvetové púčiky a lupienky, tie dezinfikujú sliznice a harmonizujú psychiku. Šípky obsahujú veľa vitamínu C, a preto stimulujú imunitu. Vyzdvihla by som ešte žihľavu, kráľovnú bylín, ktorá ma asi najviac liečivých účinkov zo všetkých slovenských bylín: Podporuje tvorbu červených krviniek. Prečisťuje krv a lieči zápaly, poruchy látkovej premeny, ochorenia žlčníka, pečene, hemoroidy, zápchu, žalúdočné problémy i vypadávanie vlasov. Slúži na prečistenie organizmu.

 

Ty sama si si už vyliečila nejaké ochorenie?

Vyliečila som si ženské problémy, upravila trávenie a posilnila imunitu. Byliny mi tiež pomohli so zápchou a rastom vlasov. Vďaka bylinkám, ktoré pijem aj ako prevenciu, som desať rokov nebola u lekára. Keď ma chytí nádcha alebo chrípka, liečim sa čajmi a výživovými doplnkami. Moje zmesi pomohli kamoške otehotnieť, kamošovi zbaviť sa chronického kašľa a jednej kamoške dokonca zbaviť sa bolesti chrbta.

 

Rozdávaš svoje rady a prebytky aj pre svoje blízke okolie. S akými problémami sa na teba zvyknú obracať?

Zatiaľ takto nefungujem. Proste zbieram byliny, potom ich suším, strihám a miešam do konkrétnych zmesí so špecifickými účinkami. Z týchto si potom ľudia sami vyberajú tie, ktoré potrebujú na svoje príznaky. Avšak naposledy ma jedna žienka poprosila, aby som namiešala protireumatickú zmes, tak som zvedavá na jej ohlasy :)

 

Čo si začala v živote robiť inak?

Každá zmena začína zmenou myslenia. A tak sa učím zmieriť sa s tým, čo zmeniť nemôžem, a byť aktívna tam, kde veci reálne môžem ovplyvniť. Prestala som sa snažiť o dokonalosť a perfekcionizmus a začala som tvoriť viac intuitívne, čo ma nielen uvoľňuje od stresu a napätia, ale sa ukazuje byť aj presné. Neustále sa pýtam samej seba, či to, čo robím, je to, čo naozaj chcem, čo ma napĺňa alebo čo potrebujem. Vždy, keď ma niečo nadchne, viem, že je dôležité urobiť prvý krok a pokračovať postupne hoci aj po malých krôčikoch. Prechádzam pomaly od modelu „všetko musím zvládnuť sama“ k modelu „v spolupráci to ide ľahko a prirodzene“.

 

Ďakujeme, Kika, za rozhovor!

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.