Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vývoj hypotekárnych úverov na Slovensku: ako sa rozhodnúť v období rastu úrokových mier?

Dátum: 06.01.2023
Autor: Sered Inak
Vývoj hypotekárnych úverov na Slovensku: ako sa rozhodnúť v období rastu úrokových mier?

Inflácia spôsobuje, že peniaze strácajú svoju hodnotu a za rovnaký tovar alebo službu musíme platiť stále viac. To isté platí aj o hypotekárnych úveroch.

Každý, kto už má existujúcu hypotéku, alebo sa chystá si ju zabezpečiť, si pravdepodobne všimol, ako na Slovensku a tiež vo svete rastú úroky hypotekárnych úverov. Obdobie, kedy sme si dokázali požičať peniaze na bývanie pomocou hypotéky s desaťročnou fixáciou pod jedno percento, sú nenávratne preč. Nikdy nehovor nikdy, ale tak skoro sa toto obdobie nevráti. A je na to viacero dôvodov.

Medzi tieto dôvody patrí hlavne inflácia. Tá spôsobuje, že peniaze strácajú svoju hodnotu a za rovnaký tovar alebo službu musíme platiť stále viac. To isté platí aj o hypotekárnych úveroch, keďže sú priamo naviazané na úrokovú sadzbu Európskej centrálnej banky (ECB). ECB sa snaží stlačiť mieru inflácie v eurozóne na úroveň cca 2 % pomocou zvyšovania úrokovej sadzby ECB, čím zvyšuje „cenu peňazí“, za ktoré si štátne a následne komerčné banky od nej požičiavajú. Banky tieto drahšie peniaze „predávajú“ ďalej firmám a občanom s tým, že sa očakáva pokles záujmu o drahšie peniaze, a následne zníženie inflácie. Také jednoduché to ale nebude, pretože tlačenie peňazí v predchádzajúcom období hojnosti bolo veľmi veľké. O to ťažšie je teraz urobiť nápravu. ECB musí byť pri zvyšovaní úrokovej sadzby opatrná, pretože zadĺžené štáty ako napríklad Grécko, Taliansko, Portugalsko, Španielsko by časom neboli schopné splácať svoje dlhy, ktoré sa im predražujú.

ECB oznámila ochotu v blízkej dobe ísť s úrokom až na úroveň 4,5 % zo súčasných 2,75%. To znamená, že ak si banky požičajú od ECB za 4,5%, budú nám predávať svoje peniaze cez hypotéky niekde na úrovni okolo 5 - 6 %. K tomuto vývoju treba brať do úvahy skutočnosť, že riziko nesplácania hypoték v budúcnosti sa zvyšuje, čo znamená, že banky si toto riziko zarátajú do úrokovej sadzby budúcich hypoték a už sa nám to nabaľuje.

Aký postoj môžeme zaujať? Tí, ktorí rozumne zafixovali hypotéky na obdobie desať rokov, urobili veľmi dobré rozhodnutie, pretože nebola otázka, či sa úroky zvýšia, ale kedy sa to stane. Ľudia, ktorí majú fixáciu okolo troch rokov, by podľa môjho názoru mohli počkať, pretože o niekoľko rokov sa situácia pravdepodobne stabilizuje (samozrejme krištáľovú guľu nemá nikto a faktorov vplyvu je veľa). Potom nám ostáva skupina ľudí s krátkou fixáciou resp. končiacou fixáciou a ľudia, ktorí plánujú kúpu novej nehnuteľnosti. Táto skupina ľudí by nemala zbytočne váhať a  čakať, pretože samotná ECB avizuje, že úrokové sadzby bude zvyšovať aj naďalej. Kúpa investičného bytu cez hypotéku pri vysokých úrokoch už prestáva dávať zmysel, skôr sa oplatí tým, ktorí chcú investovať vlastné voľné finančné zdroje. Pri väčšej nedostupnosti hypoték príde na rad vyčkávanie kupujúcich a stúpajúca cena prenájmov. Vždy platí - každá akcia následne vyvolá reakciu.

 

Karol B., ekonomický analytik 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.