Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Revolúcia pohonu v priamom prenose

Dátum: 06.02.2023
Autor: Sered Inak
Revolúcia pohonu v priamom prenose

Presadnutie z koní do áut bola revolúcia, prechod zo spaľovacích motorov na elektromotory je evolúcia

Na autá sa môžeme pozerať z rôznych uhlov. Pre niekoho predstavujú slobodu, pre iného povinnosť, pre ďalších hobby, nevyhnutnosť, zbytočnosť, prekážku... vyberie si každý. No nie každý si vyberie správne auto. Doteraz sme všetci boli zvyknutí na dve palivá – benzín a naftu. Hoci málokto vie, že prvé pokusy o presúvadlá poháňané elektrinou tu boli už pred 100 rokmi, naozajstný nástup ďalšieho druhu pohonu prišiel až v posledných rokoch. Aby som bol presný, aj v 90. rokoch minulého storočia sa sem-tam objavil elektrický variant auta, ktoré sme bežne videli tankovať benzín či naftu, lenže to boli prvé lastovičky od rôznych značiek, ktoré sa nedajú nazvať masovou výrobou. Súčasné elektromobily tiež rozhodne nie sú určené pre každého, avšak každým ďalším generačným vývojom pravdepodobne budú bližšie k masovejšiemu používaniu.

Benzín sa kedysi predával v lekárňach, to si dnes nevieme ani len predstaviť. Lenže doba sa vyvíja a my spolu s ňou. Moderná doba si vyžadovala moderné riešenia a tak vzhľadom na obrovský dopyt začali vznikať čerpacie stanice. Zrazu ich máme doslova všade, ponúkajú benzín, naftu, LPG (stlačený ropný plyn), CNG (stlačený zemný plyn), LNG (skvapalnený CNG), vodík a pomaly sa chystajú na dobu elektrickú budovaním verejných nabíjačiek. Ako ľudstvo máme pred sebou neľahkú environmentálnu výzvu – zachrániť, čo sa ešte zachrániť dá a nepokaziť ešte viac to, čo už pokazené je.

Téma škodlivosti výfukových plynov je stará asi ako automobilizmus sám. Už počas 2. svetovej vojny bola jednou z tém ochrana životného prostredia, po nej sa svet zviechal a politicky nebolo vhodné brzdiť rozbiehajúci sa (automobilový) priemysel. Hlasy volajúce po čistejšom vzduchu silneli v rôznych kútoch zemegule od konca 70. rokov, autá boli považované za hlavného vinníka klimatických zmien. Boli prijaté rôzne opatrenia, medzi jednoznačne najdôležitejšie patrí stanovenie emisných noriem pre výrobcov, pre niekoho bude prekvapením, že sa tak deje aj mimo Európskej únie. Celý svet si uvedomuje, že so zemeguľou niečo nie je v poriadku a hľadajú sa najmenej bolestivé riešenia. A tak sa začal lov na spaľovacie motory. Môžeme si o tom myslieť hocičo (ne)publikovateľné, realitu zažívame na vlastnej koži – autá s výfukmi sú fuj, autá s baterkami sú to, čo ľud chce. No, až také jednoduché to naozaj nie je. Infraštruktúra je to magické slovo, ktoré tu tak veľmi chýba, aby bolo možné plniť (minimálne) európsky sen o elektrifikácií vozového parku. Požičiam si jednu kamarátovu myšlienku, s ktorou sa stotožňujem – presadnutie z koní do áut bola revolúcia, prechod zo spaľovacích motorov na elektromotory je len evolúcia. Evolúcia, ktorá je tvrdohlavo a miestami až nepochopiteľne pretláčaná...

M. Švehla, manažér logistiky a produktový špecialista 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.