Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako sa správne rozhodnúť pri sporení a kde zhodnocovať svoje peniaze časť. 2

Dátum: 23.04.2023
Autor: Sered Inak
Ako sa správne rozhodnúť pri sporení a kde zhodnocovať svoje peniaze časť. 2

Výhodou investičného sporenia je zvoliť si vlastnú stratégiu investovania

V predchádzajúcom článku sme si popísali sporenie do menej rizikových produktov kam patria Sporiace účty a Termínované vklady. Dnes sa spolu pozrieme na možnosti sporenia pre tých, ktorí sú ochotní podstúpiť väčšie riziko s očakávaním vyšších výnosov. Takúto možnosť sporenia ponúka Investičné sporenie.

Výhodou investičného sporenia je možnosť zvoliť si vlastnú stratégiu investovania podľa našich schopností a preferencií. Pri takomto sporení však treba počítať s tým, že produkty investičného sporenia (dlhopisy, akcie, investičné fondy, zmenky, kryptomeny, komodity ...) sa vyvíjajú v určitých cyklických výkyvoch. To znamená, že sú obdobia, kedy naše investície rastú, ale sú aj obdobia, kedy naopak klesajú. Preto je nevyhnutné toto riziko diverzifikovať cez viaceré investičné produkty, a tým ho minimalizovať. Investičné produkty nám poskytujú široké spektrum možností šitých každému na mieru.

Zainvestovať môžeme naakumulovanú finančnú čiastku jednorazovo, alebo sa rozhodneme investovať pravidelne napríklad každý mesiac 100 eur. Aj v prípade, keď máme k dispozícii jednorazovo väčšiu finančnú čiastku peňazí, odporúča sa rozložiť riziko v čase rozdelením tejto čiastky do viacerých investícií počas roka a do rôznych investičných produktov. To znamená, že si vytvoríme určitý produktový mix tvorený z viacerých investičných produktov. Zabezpečíme si tým oveľa vyššiu pravdepodobnosť, že ak sa výnosovo v určitom období nedarí jednému investičnému produktu, pravdepodobne sa bude dariť inému produktu. Investičné sporenie môžeme uskutočňovať cez sprostredkovateľa (banka, finančný poradca) za určitý poplatok (napr. 3% z investovanej sumy), alebo priamo cez online platformu tzv. online brokera (poplatky sú závislé od platformy a od vybraného investičného produktu do ktorého investujeme).

Výnosnosť investičného sporenia sa môže pohybovať v rozmedzí jednotiek (napr. dlhopisy) až desiatok percent ročne (napríklad kryptomeny). Pri výbere svojho investičného portfólia (zloženia investičných produktov) je potrebné byť dostatočne opatrný, pretože čím je ponúkané zhodnotenie  investície väčšie, tým je aj vyššie riziko prípadnej straty. Pre príklad uvediem, že jeden z online brokerov na svojej stránke upozorňuje, že až 80 % drobných investorov, ktorí investujú samostatne bez pomoci, sú v strate. Preto treba reálne zhodnotiť naše vedomosti a schopnosti v oblasti finančných trhov a v prípade neistoty je bezpečnejšie investovať svoje peniaze cez sprostredkovateľa. Investičné produkty nie sú chránené Fondom na ochranu vkladov, preto v prípade dosiahnutia straty ju celú znášame a platíme my sami.

Na záver by som už len pripomenul, že každý výnos zo sporenia podlieha 19 % dani. Výnosy zo sporiacich účtov a termínovaných vkladov nám finančné inštitúcie vyplácajú už zdanené, ale v prípade investičného sporenia je potrebné tento výnos uviesť a zdaniť v daňovom priznaní.

Karol B., ekonomický analytik

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.