Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Podcast Peter Lérant: Futbalové srdce z obrancu až na trénera

SÚBOR
Dátum: 23.02.2023
Autor: Ivan Polák
Podcast Peter Lérant: Futbalové srdce z obrancu až na trénera

Vyznačuje sa taktickou múdrosťou a schopnosťou motivovať hráčov

Podcast: https://www.seredinak.sk/data/page/seredinak/15950/peter-lerant-sered-inak-rozhovor.mp3

Peter Lérant, narodený 30. januára 1977, je slovenský bývalý futbalový obranca a súčasný tréner. Narodil sa v Komárne a jeho futbalová kariéra trvala viac ako 20 rokov. Po ukončení kariéry sa presunul na trénerskú pozíciu.

Hráčska kariéra

Peter Lérant začínal svoju kariéru v rodnom meste, kde pôsobil v domácom klube KFC Komárno, neskôr pokračoval v DAC Dunajská Streda. Ako 21 ročného  si ho všimli zahraničné kluby a tak sa presunul do zahraničia. Počas svojej kariéry hrával v kluboch ako Bayer 04 Leverkusen, Panionios FC, Austria Viedeň,GAK Graz(víťaz rakúskeho pohára), alebo NK Rijeka( 2 krat víťaz chorv.pohára) kde bol v r. 2005 vyhodnotený ako najlepší obranca v 1.HNL liige. Hral na pozícii stredného obrancu, bol známy svojou silou, technikou a organizačnými schopnosťami. Svoje schopnosti prezentoval aj v reprezentácii, kde si získal rešpekt a uznanie. Reprezentoval Slovensko vo viac ako 30 zápasoch a hral aj na úspešných majstrovstvách Európy vo futbale v roku 2000 kde skončili na 4. mieste. Okrem toho sa zúčastnil aj Letných olympijských hier v Sydney v roku 2000, kde reprezentoval Slovensko v mužskej futbalovej súťaži vo všetkých 3 zápasoch.

Po 20 rokoch hráčskej kariéry sa  v roku 2012 Lérant rozhodol ukončiť svoju kariéru.

Trénerská kariéra

Po ukončení kariéry ako hráč sa Lérant presunul na trénerskú pozíciu. Svoju trénerskú kariéru začal v rodnom klube KFC Komárno ako hrajúci tréner,kde sa mu hneď s mužstvom podarilo postúpiť do 3.ligy. Potom nasledovali trénerské štácie v Nových Zámkoch a Veľkom Mederi,  kde takisto 2 krát s mužstvom postúpil. 

To neuniklo pozornosti predstaviteľom nováčika Fortuna ligy z ŠKF Sered a hneď v prvej sezóne dosiahli spolu historické 6.miesto v 1.lige.

Potom nasledovali trénerské ligové výzvy v problematickej FC Nitra a naposledy trénoval mužstvo FK Pohronie, ktoré prebral ku koncu minulej sezóny.

Lérant sa vyznačuje taktickou múdrosťou a schopnosťou motivovať hráčov. Jeho tréningové metódy sú inovatívne a sú zamerané na zlepšovanie kondície a technických zručností hráčov. Vďaka jeho tréningom sa hráči stávajú silnejšími a rýchlejšími, čo sa prejavuje aj na ihrisku.

Záver

Peter Lérant patrí medzi významné osobnosti slovenského futbalu a je prínosom k rozvoju slovenského futbalu.

Jeho príbeh ukazuje, že s tvrdou prácou, odhodlaním a disciplínou môžete dosiahnuť svoje sny. Jeho úspešná kariéra na ihrisku sa premenila na ešte úspešnejšiu kariéru ako trénera, kde dokázal preniesť svoje skúsenosti a taktické vedomosti na svojich hráčov. Jeho tímy sú vždy odhodlané bojovať o víťazstvo, jeho prístup a integrita osobnosti pomáha tímom dosahovať stanovené ciele.

Ak teda hľadáte inšpiráciu, nechajte sa inšpirovať príbehom Petra Léranta. Je príkladom toho, že ak na sebe usilovne pracujete, nič nie je nemožné. Dúfajme, že jeho príklad bude prínosom pre ďalších mladých hráčov a trénerov, aby pokračovali vo svojom futbalovom sne, aby sa tak mohli stať ďalšími úspešnými príkladmi zo  sveta futbalu.

Autor: Ivan Polák

lerant

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Peter Lérant - UEFA "PRO" Licence coach profil Veľkosť: 3.27 MB Formát: png Dátum: 23.2.2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.