Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čo dokázali „bobrovoľníci“ v nespútanej časti Váhu

GALÉRIA
Dátum: 16.04.2023
Autor: Sered Inak
Čo dokázali „bobrovoľníci“ v nespútanej časti Váhu

Pohodlne sa sem dostanete pešo zo Šintavy aj z Vinohradov nad Váhom

Málo známu časť prírodnej lokality Šintavy premenili miestni dobrovoľníci na vyhľadávané miesto. V dolinke pri Váhu vybudovali malebný kút, ktorý dnes slúži na oddych, pre potešenie a možno aj pre našu inšpiráciu. O kúsok ďalej si bobry pokojne pokračujú vo svojej „bobrovoľníckej“ robote. Vitajte v Bobrovej dolinke!

IMG_20230411_112736_resized_20230416_093758315

Pohodlne sa sem dostanete pešo zo Šintavy aj z Vinohradov nad Váhom. Nachádza sa tu občasný vodopád, to znamená, že občas v ňom aj žblnká voda, ktorá najprv naplní malú vodnú zdrž, pretečie popod rozprávkový drevený domček, stečie prudším kopčekom, roztočí koleso malého vodného mlynu až na záver splynie s mohutným Váhom. A toto všetko až vtedy, ak v predchádzajúcich dňoch pršalo a okolitá príroda a polia sa dostatočne nasýtili vlhkosti, a tak môžu časť vlahy pustiť ďalej, pre potešenie oka návštevníkov s romantickou dušou.

IMG_20230411_112709_1

Ak sa vydáte do dolinky inou cestou, na ktorú sa pokojne spýtajte domácich, budete preliezať a podliezať množstvo spadnutých stromov. Najmä deti túto trasu ocenia, dospelí si trochu pofrflú, záleží od povahy turistu. Okrem, zablatených topánok si však vďaka tejto trase užijete posledné úseky prirodzeného nespevneného brehu rieky Váh. Čo to znamená? Breh v tomto úseku doposiaľ nebol upravovaný, má svoj prirodzený charakter a divokosť. Na viacerých miestach sa pôda voľne zosúva, brehy držia len vďaka mocným koreňom starých stromov. Terén je nezarovnaný s množstvom priehlbín a malých jazierok po vyliatej rieke.  

IMG_20230411_111849(1)

Svojim prirodzeným životom tu vďaka tomuto špecifiku dokáže žiť aj bobor, isto iste aj s celou svojou širokou rodinou. Stopy po jeho aktivitách vám tu udrú do očí, možno aj nadchnú a čo je zaručené, donútia vás praktizovať chôdzu cez prekážky. Nájdete tu totiž pováľané stromy, ktoré k zemi poslali práve bobry. Niektoré tu môžu ležať mesiace, iné chvíľu. A ak dnes práve nespadol, tak uvidíte aj jeden starý topoľ nahnutý nad riekou, ktorý odrátava posledné minúty svojho rastlinného života. Na ohlodanej kôre pritom presne uvidíte profil bobrovho chrupu, odhadnete tempo, akým pracoval, aj silu, ktorú do svojej roboty vkladal. Možno vás nadchne, aké krásne zaoblené tvary dokáže tento živočích svojim sochám darovať. Ktovie, ako dlho mu vlastne trvá, kým položí jeden strom a čo vlastne z toho tento zvierací architekt má? Hrádze si predsa buduje najmä na malých riečkach. Načo teda posiela k zemi takéto veľké kusy?

IMG_20230411_115715_1

Je dobré, že si šintavskí dobrovoľníci (bobrovoľníci?) uvedomili potenciál, aký v sebe má táto pekná dolinka v Šintave. Po Bekovej studničke ďalšie prírodné miesto v blízkom katastri Šintavy, ktoré je pre dušu človeka požehnaním. Most, drevení strážcovia, posedenie s výhľadom, upravený terén, hniezdne búdky, hojdačka, spevnené brehy a farebná výsadba na nich sú pastvou a potešením pre každého návštevníka. Tí pozorní v dolinke objavia ešte omnoho viac pokladov. Ďakujeme aj za toto inšpiratívne miesto!

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.