Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prečo konzumovať a ako rozpoznať jedlé divoké rastliny?

  1. Dostupnosť: Doplníme si stravu o úplne čerstvé potraviny aj v prípade, že nemáme záhradku či možnosť prístupu k čerstvej zelenine a ovociu.
  1. Celostné pôsobenie a harmonizácia tela aj mysle: Vďaka množstvu rôznorodých účinkov bylinky prinášajú úľavu na tele i na duchu. Pomáhajú nám byť duševne vyrovnaní, sebavedomejší, vytrvalejší, priebojnejší alebo divokejší.
  2. Prevencia, predchádzanie, imunita: Doplníme si prirodzeným spôsobom živiny, minerály a stopové prvky, ktoré sa v bežnej strave už príliš nevyskytujú, napriek tomu sú potrebné pre náš zdravý život. Divoké byliny sa musia sami vysporiadať s útokmi okolia, čím silnie ich imunitný systém a obsah živín.
  3. Obnova vzťahu k prírode: Zber planých rastlín nám umožní stráviť viac voľného času v prírode, čo už samo o sebe má blahodárny vplyv na zdravie a duševnú pohodu. Začneme cítiť spojenie s miestom, kde žijeme. Nachádzame svoju vlastnú silu.
  4. Spomalenie a relax: Pri zbere sa sústredíme na tu a teraz.
  5. Ekonomičnosť: Ušetríme finančné prostriedky. Bylinky sú zadarmo.
  6. Hojnosť: Príroda okolo nás nám stále dáva a nič za to nechce – len rešpekt a ohľaduplnosť. Divoké bylinky nás zbavujú existenciálnych strachov.
  7. Klasická medicína nemá dostatok odpovedí a efektívnych riešení.
  8. Regionálne, sezónne a BIO: rastú podľa ročných období a prispôsobujú sa im. Každý má okolo seba presne to, čo potrebuje a bez postrekov.
  9. Zmena do našej kuchyne: Rozšírime si sortiment používaných potravín, čo nám umožní obohatiť si jedálniček. Dostaneme iný impulz do nášho života.

 

Čo rastie v mojom okolí a ako rastliny správne rozpoznať?

Výborná aplikácia na rozpoznávanie bylín je PlantNet. Funguje na počítači https://identify.plantnet.org/sk ale aj na mobile https://play.google.com/store/apps/dev?id=8292161998699316373&hl=sk&gl=US. Podľa vašej fotky vyhodnotí pravdepodobnú zhodu s niekoľkými rastlinami. Je dosť presná, ale aj tak odporúčam pozorne prezerať fotky a detaily rastlín. PlantNet neuvádza využitie ani liečivé účinky. Tieto sa dajú ľahko vyhľadať na internete – vyhľadávajte vždy podľa latinského názvu. Ja osobne používam najmä tieto stránky:

https://zdravopedia.sk/prirodna-lekaren/bylinky/zoznam-byliniek

https://bylinke.sk/sk/stranka/bylinky/zoznam/

https://www.carozahrady.sk/liecivebylinky.html

https://www.byliny.sk/rastliny/rastliny.php?stranka=Alchemilka_obycajna

http://www.nazdravie.sk/kategorie/bylinky/atlas-byliniek/

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy

 

 

image001

Stred Kristíny P.