Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Cestovateľský blog: Tri roky som žila vo vysokohorskom mestečku Bansko

Dátum: 25.01.2023
Autor: Sered Inak
Cestovateľský blog: Tri roky som žila vo vysokohorskom mestečku Bansko

Dokonale spája tradičný vidiecky štýl architektúry a života s modernými vymoženosťami

Mala som tú česť, stráviť 3 roky v tomto vysokohorskom mestečku, ktoré dokonale spája tradičný vidiecky štýl architektúry a života s modernými vymoženosťami a technológiou. Stará aj nová časť mestečka vrátane hotelov sú vybudované v kamenno-drevenej kombinácii, čo vzbudzuje súlad a skutočnú horskú atmosféru. Ďalšou zaujímavosťou je kláštor v lese.

chata_Vihren(1)(1)Bansko leží asi 150 km južne od Sofie a je známe v celej Európe hlavne ako lyžiarske centrum. Ponúka množstvo lyžiarskych svahov rôznej náročnosti pre malých i veľkých. K dispozícii sú aj motorové snežné sane, klzisko, lyžiarske kurzy a vybavenie za poplatok. Členitá sieť lyžiarskych vlekov a lanoviek siaha až do výšky 2600 m.n.m. Priamo z mestečka možno nastúpiť aj do kabínkovej lanovky, z ktorej je krásny výhľad na hory a okolie a vyvezie vás na Banderišku poľanu, do výšky 1635 m.n.m.

kabínková_lanovka(1)

Tu sa nachádza samostatný rekreačný komplex s reštauráciami a mnohými voľnočasovými aktivitami dostupnými v zime aj v lete. Okrem toho sa horskou cestou premáva autobus v pravidelných intervaloch, ktorý vás prepraví z centra mesta až k chate Vihren (čítaj „Vichren“) v nadmorskej výške 1950 m.n.m. Odtiaľto vedie množstvo vyznačených turistických chodníčkov k prekrásnym krištálovo čistým horským plesám a k niektorým z najvyšších vrchov Bulharska, ako napr. vrch Končeto (2810 m.n.m.). Ďalšou zaujímavosťou je kláštor v lese.

klastor_v_lese(1)(1)

Blízko chaty Vihren rastie aj jeden z najstarších stromov na svete „Bajkuševa mura“. Je to majestátna borovica stará viac ako 1300 rokov.

stará_borovica(1)

 

 

Bansko však žije aj v lete. Hoci sa mesto nachádza na úpätí národného parku Pirin, k obľúbeným turistickým aktivitám patrí horské bicyklovanie, jazda na koni, jazda na štvorkolke, horolezectvo či paragliding. Nechýbajú ani tenisové kurty či odkryté bazény. Vysokohorské slnko je veľmi ostré a hrejivé a teplota sa v lete kľudne môže vyšplhať aj na 30 stupňov. Mnohé hotely sú však vybavené aj zakrytým bazénom spolu s wellness a spa službami. Termálne pramene s liečivou vodou sú v neďalekej dedinke Baňa.

bazén

 

Samotné mestečko je plné reštaurácií a kaviarní, dokonca niekoľkých barov a tanečných klubov, organizujúcich party ako aj koncerty. Spommedzi kaviarní by som spomenula „Coconut“, kde vám namiešajú kvalitné smoothie, čerstvé šťavy, ale ponúkajú aj kávu, čaj, domáce čapované pivo či domáci koláčik. Tradičná bulharská krčma s jedlom sa nazýva „mechana“. Takých je v Bansku niekoľko, no ja by som odporučila mechanu „Bunare“, kde nie len že chutne varia, ale aj obsluha je veľmi priateľská.

mechana_Bunare

Po dobrom jedle je čas na prechádzku mestom. Obrazne povedané „na každom kroku“ je studnička, z ktorej tečie svieža studená pramenitá voda. Určite neváhajte a naplňte si fľašu-dve tohto tekutého pokladu.

studnička(1)

Na kraji mesta je mestský park, kde je aj priestor na workout. Centrom tečie potôčik a popri ňom vedie pešia zóna plná obchodíkov a suvenírov. Zaujímavosťou sú „tepavice“, teda veľké drevené korytá, v ktorých sa kedysi prali koberce.

tepavica(1)

V centre mesta sa týči pravoslávny Chrám svätej Trojice, ktorá je zvnútra takmer celá z dreva a vymaľovaná s náboženskými ikonami. V okolí sa nachádza ešte niekoľko kláštorov, vrátane jedného skrytého v lese, asi 2 km pešo smerom k jazeru. Tam si stojí na malom kopci uprostred panenskej prírody, v tichosti. Perfektný tip na rodinný výlet.

chrám_sv._Trojice(1)

Ďalší tip na výlet je neskorá antická zrúcanina „Sitan Kale“ – približne 2-hodinová túra horou. Históriu mesta možno zhliadnuť v múzejnom komplexe na námestí a tiež v niekoľkých múzejných domoch vrátane etnografickej výstavy. Oproti múzeu sa nachádza staré no funkčné kino, kde sa v zime koná zimný filmový festival s témou extrémne športy. V lete sa tento festival poriada priamo na námestí pod holým nebom. Tam sa každoročne tiež organizuje jazzový festival, na ktorom sa už zúčastnilo mnoho svetových hviezd tohto žánru. Pri námestí za reštauráciou „Orlovo hniezdo“ je malá tržnica s drevenými stánkami, kde každú nedeľu miestni ponúkajú svoje domáce výrobky a úrodu ako domáce syry, jogurty, vajcia, ovocie, zeleninu, orechy, kompóty a iné zaváraniny, med, ale aj domáce vínko a rakiu (bulharskú pálenku z hrozna).

tržnica

 

Vďaka rôznorodému a rozvinutému turizmu sa Bansko stalo multikultúrnym mestečkom, v ktorom okrem Bulharskej väčšiny žijú aj Nemci, Švajčiari, Angličania, pár Američanov či Holanďanov a príslušníci mnohých iných národností. V poslednej dobe sa teší záujmu medzinárodný projekt Coworking Bansko. Ide o združovanie digitálnych nomádov, teda ľudí, ktorí cestujú a pracujú cez internet na laptope.

park_workout(1)(1)

 

V zime či v lete, v Bansku sa nudiť nebudete!

Autor: K. Pažitná

Foto: Archív K.Pažitná

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.