Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na Vincenta sa strihala vinica v Šintave. Treba pri tom rozmýšľať, ako šachista, upozornil vinár

GALÉRIA
Dátum: 30.01.2023
Autor: Sered Inak
Na Vincenta sa strihala vinica v Šintave. Treba pri tom rozmýšľať, ako šachista, upozornil vinár

Na Vincenta otvorili vinicu pre milovníkov a priateľov vinárskej kultúry. "Prví návštevníci sa reálne priučili technike rezu viniča, dozvedeli sa zaujímavosti z histórie šintavských viníc a mohli priamo vo vinohrade okoštovať naše vínko," zhodnotil Ján Koričanský, vinár.

Kvalitné vínko v pohári je potešením. Keď si ho doprajete v spoločnosti priateľov, je z toho kultúrno-gastronomický zážitok. Ak sa pritom aj dozviete kúsok z alchýmie vzniku toho vína, práve sa vám podarilo prepojiť strategicky dôležité zážitky. Také bolo aj prvé stretnutie priateľov vinohradníctva a vinárstva priamo vo vinici s domácim vinárom. Dozvedeli sa, priučili sa, ošetrili vinicu vlastnými rukami, na záver okoštovali to, čo vinica vlani urodila a najmä, strávili príjemné predpoludnie v spoločnosti priateľov.

Dobrý hospodár, ak chce v septembri, či v októbri oberať kvalitnú úrodu, nemôže zanedbať zimný rez viniča, upozornil na úvod vinohradník Ján Koričanský. Prečo sa strihá v zime? „Je dôležité využiť obdobie od začiatku januára do konca februára na toto ošetrenie. Vinič je v akomsi oddychovom režime, rovnako, ako celá príroda, preto vinič znáša lepšie rez v zimnom období, čo musíme využiť na šetrné ostrihanie celej vinice,“ vysvetlil Ján Koričanský. Na jar začne rastlina naberať vodu z koreňového systému a tlačí ju do letorastov na oživenie pukov. Ak by sme rez viniča realizovali v období ,,tlačenia vody do letorastov“, bolo by vidno, ako z orezaných častí kvapká voda a vinič prichádza o živiny. „Vinič má pritom veľmi hlboko zapustené korene, niekedy aj 15-metrové,“ doplnil hospodár.

Pred samotným strihaním vysvetlil, že existuje viacero prístupov, ako strihať dobre. Každý má pritom svoje vlastné, overené postupy. „Kedysi sa napríklad preferovalo ponechať viac očiek a viac letorastov na očistenom koreni, kvôli požadovanému množstvu hrozna. My striháme na menej očiek,“ povedal Ján Koričanský a prezradil, že vínu to prináša vyššiu kvalitu. Dôležité je pri reze myslieť aj na záložné čapíky, ideálne hneď dva. „Vinič rodí na jednoročnom dreve, rez treba preto dobre premyslieť, podobne ako šachista. Rezať treba šikmo, na rovnej ploche by sa totiž mohli kvôli zadržanej vode tvoriť škodliviny,“ upozornil vinár.

Ján Koričanský so svojím vinárstvom Víno Koričanský patrí do Vinohradníckeho a vinárskeho spolku Šintava, ktorého cieľom je obnova, udržiavanie a rozvoj vinohradníckej a vinárskej tradície. Spolok usporadúva medziročne akcie, ktoré zverejňuje na svojej stránke www.facebook.com/sintavavvs.  

,,Na Vincenta sme otvorili našu vinicu pre milovníkov a priateľov vinárskej kultúry. Prví návštevníci sa reálne priučili technike rezu viniča, dozvedeli sa zaujímavosti z histórie šintavských viníc a mohli priamo vo vinohrade okoštovať naše vínko,“ zhodnotil Ján Koričanský. Dodal, že naštartovanie agroturizmu v šintavských viniciach je veľmi aktuálnou témou.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.