Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Podcast Nikoleta Šalmíková: Odborníčka na kávu a pedagogička

GALÉRIA SÚBOR
Dátum: 09.03.2023
Autor: Sered Inak
Podcast Nikoleta Šalmíková: Odborníčka na kávu a pedagogička

Vzdeláva ľudí, aby si začali vážiť každú šálku kávy

Podcast: Nikoleta Šalmíková-Sereď inak-rozhovor.mp3

Nikoleta Šalmíková je známou osobou v kávovom svete na Slovensku. Je vynikajúcou kávovou odborníčkou a pedagogičkou, ktorá sa s nadšením delí o svoje znalosti o príprave, kvalite a hodnote kávového zrna a kávy. Snaží sa posúvať kávovú kultúru na Slovensku dopredu. Pre ňu nie je káva iba o príprave, ale najmä o jej chuti a pití. Cieľom jej práce je zväčšovať počet kávičkárov, ktorí si vážia chuť svojej obľúbenej kávy.

Ďalším dôležitým cieľom pre Nikoletu je zatraktívniť povolanie baristu a celkovo gastronómiu, ktoré sú podceňované.  Pre ňu musí byť práca baristu aj šálka chutnej kávy nezabudnuteľným zážitkom. Preto sa snaží ukázať svet kávy inak, ako ho ľudia poznajú doteraz. 

Keď Nikoletu zažiješ, zmení sa tvoj pohľad na každú šálku kávy.

Je to baristka a kávová odborníčka s dlhoročnou praxou, vedie akreditované školiace stredisko pre baristov - Akadémiu  kávy. Tam poskytuje školenia, kávové vzdelávanie a poradenské služby pre nadšencov kávy. Academy of Coffee v Seredi je akreditované Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Ako školiace stredisko sa snaží poskytovať plnohodnotné a komplexné informácie o káve a vzdelávať študentov, pedagógov a širokú verejnosť o tom, ako je dôležité vedieť prípravu kávy správne. Vzdelávajú aj deti a mladých ľudí, aby si začali vážiť každú šálku kávy a pristupovali k nej s rešpektom a úctou. Káva sa pre nich stáva zdrojom financií, životným štýlom i zábavou. Kvalitné zrná nestačí dopestovať, správne upražiť a bezpečne zabaliť. Dôležitým článkom kvalitnej a výnimočnej chuti je aj príprava.

Okrem toho je Nikoleta aj certifikovanou trénerkou a rozhodkyňou medzinárodných baristických súťaží, členkou správnej rady Mezinárodného kávového inštitútu a autorkou odborných textov a článkov pre kávové magazíny a publikácie. V televíznych a rozhlasových reláciách je Nikoleta častou hosťkou, kde zdieľa svoje znalosti o technikách prípravy kávy a jej kvalite. Má vášeň pre výučbu ľudí, ako pripraviť kávu vysokej kvality a ako oceniť jej nuansy a chute.Okrem toho je tiež veľmi aktívna na sociálnych médiách, kde zdieľa svoje tipy a triky s ostatnými kávovými nadšencami.

Káva dokáže prebudiť naše zmysly a pomôže nám naštartovať deň. Ak si jej ale dáme priveľa, dokáže nám zamotať hlavu a pohrať sa s našimi zmyslami.

Aj keď ju pijeme takmer všetci, otázka znie, či ju pijeme správne. Pitie kávy na Slovensku bolo ešte nedávna v plienkach, no za posledných dvadsať rokov sme sa postupne priblížili ku krajinám, pre ktoré je káva dennodenným rituálom. Za to sa dá vďačiť práve aj skúseným odborníkom na túto lahôdku ako je práve aj náš hosť.

Nikoleta je presvedčená, že káva je fascinujúci nápoj, o ktorom sa každý môže naučiť veľmi veľa a predsa nikdy o nej nevie všetko.

Je optimistka a očakáva, že po pandémii nastane reštauračný boom a budú potrební kvalifikovaní pracovníci, ktorí môžu svojimi zručnosťami a vedomosťami navrátiť život do tohto sektora.

Kávu s mliekom či bez mlieka?

Ako správne zaliať klasického slovenského turka do skla?

A čo instatná káva? 

Viac sa dozvieš práve v rozhovore:

Nikoleta Šalmíková-Sereď inak-rozhovor.mp3

Autor: Ivan Polák

 

Nikoleta_Šalmíková-Sereď_inak

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Nikoleta Šalmíková-Sereď inak Veľkosť: 828.6 kB Formát: jpeg Dátum: 9.3.2023

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.