Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Poďte si nazbierať do prírody cesnak medvedí

Cesnak medvedí

Je jednou z prvých jarných byliniek, niekedy úplne prvá, ktorú možno zbierať. Zbierame stredne veľké listy odrezaním/odstrihnutím, lebo pri trhaní často poškodíme alebo vytrhneme cibuľku, čím znižujeme možnosť jeho reprodukcie (medvedí cesnak je trvalka, rozmnožuje sa najmä koreňmi). Ak sa vám to už stane, nezahadzujte cibuľku, je tiež jedlá. V tomto období sú lístky ešte dosť malé, tak trháme len malé množstvá, keď porastú, a naberú na sile, môžeme pokojne nazbierať viac. Na internete často zdôrazňujú, že je možná zámena s jedovatou konvalinkou pred rozkvitnutím. Podľa vône je však zámena nemožná, cesnak medvedí má špecifickú cesnakovú vôňu, ktorú konvalinka nemá :) Listy zbierame pred rozkvitnutím rastliny, potom sa mení jej chemické zloženie, stráca nielen chuť ale aj cenné vitamíny. Obsahuje vitamíny B a C, alicín (tá istá látka, ktorú obsahuje aj klasický cesnak), flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu, sacharidy, bielkoviny.

 

Účinky medvedieho cesnaku:

  • výborne detoxikuje organizmus (čistí krv, obličky, močové cesty, črevá)
  • podporuje trávenie a vyprázdňovanie
  • má silné antibiotické a antibakteriálne účinky
  • pomáha pri rôznych žalúdočných problémoch – napríklad pri zápche, plynatosti či pri chronických hnačkách
  • jeho konzumácia sa odporúča pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení
  • používa sa pri vysokom krvnom tlaku
  • nápomocný je pri bolestivých kŕčových žilách
  • môže zmierniť bolesť hlavy
  • využíva sa pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest, ako sú astma alebo zápal priedušiek
  • silná korenistá chuť cesnaku môže pomôcť vypudiť z tela hlísty
  • je výborným posilňovačom imunity
  • odhlieňuje organizmus
  • podporuje pamäť a pomáha taktiež pri nespavosti

 

Pred konzumáciou listy poriadne prepláchneme pod tečúcou vodou alebo lepšie vo veľkej mise vymeníme 2-3 x vodu. Použiť ho môžete do šalátov, polievok, nátierok, na ochutenie prívarkov, omáčok, na posypanie pizze alebo posúcha. Neodporúča sa žiadna alebo len minimálna tepelná úprava, aby sa zachovalo čo najviac nutričných hodnôt. Tiež sa neodporúča sušiť žiadne cibuľovité rastlinky, lebo strácajú väčšinu prospešných látok. Aby ste ho mohli konzumovať celoročne, môžete si listy zamraziť, po umytí ich však nechajte na plachte, aby sa odparila prebytočná voda. Ideálne je vyrobiť si domáce pesto. Tento a ďalšie recepty s medvedím cesnakom nájdete tu https://bylinke.sk/sk/stranka/recepty/bylinka/cesnak-medvedi.

Môžeme z neho vyrobiť aj cesnakovú tinktúru, ktorá je výborné prírodné antibiotikum. Postup nájdete tu https://medvedicesnak.sk/tinktura/.

 

Použité zdroje: zdravopedia.sk, bylinke.sk

 

Autor: Kristína Pažitná