Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kúpa auta

Na túto tému som sa veľmi tešil. 100 ľudí = 100 chutí tu totiž naberá úplne nový význam. Za celú obchodnú kariéru som sa dennodenne stretával s protichodnými názormi a keďže som sa snažil byť kamarátsky, tak som si vždy rád nechal vysvetliť, prečo chce Fero vyplatiť auto v hotovosti, Jano presne naopak chce iba leasing a Eva túži len po operatívnom leasingu. Poviem vám, tu je každá rada drahá... A zbytočná...

Vždy, keď prišla debata na financovanie, snažil som sa zistiť (aj s prihliadnutím na vek klienta), aké sú jeho možnosti. Konštatujem, že čím starší klient, tým väčšie obavy z leasingu (všeobecne je tu rozšírený mýtus, že ak auto v leasingu ukradnú, treba ho splácať ďalej. NIE, nie je to pravda!). Nejdeme riešiť osobnostný profil. Ak človek povedal, že má peniaze v hotovosti alebo pripravené na bankovom účte, jednou vetou som spomenul možnosť prefinancovať auto na leasing/úver a voľné peniaze „vraziť“ do dovolenky, záhrady, rekonštrukcie bytu. Niekedy to vyšlo, inokedy nie, konečné slovo mal vždy zákazník sediaci oproti mne.

Veľkou skupinou zákazníkov boli takí, ktorí si boli vedomí svojej bonity a faktu, že auto vyplatiť v hotovosti nevedia ani teraz ani v najbližšom období. Presne pre takých je určený finančný leasing a úver. Leasing je primárne určený súkromnej osobe, ktorá banke prostredníctvom predajcu vydokladuje svoj príjem a čaká, či banka poskytujúca leasing schváli finančné prostriedky na kúpu auta. Úver je určený pre podnikateľské subjekty – platiteľov DPH. V skratke - pri úvere si o vrátenie DPH môžu požiadať v najbližšom účtovnom období, pričom pri finančnom leasingu by žiadali o vrátenie DPH z každej mesačnej splátky. Pri oboch alternatívach je majiteľom vozidla leasingová spoločnosť a užívateľ nemôže vozidlo predať tretej strane, kým nie je auto dosplácané.

Najmä v posledných rokoch sa do popredia dostal operatívny leasing. Zákazník buď sám alebo prostredníctvom predajcu osloví spoločnosť poskytujúcu operatívny leasing a zadefinuje, o aké vozidlo má záujem. Aj tu platí, že klienti sú rôzni – jedni presne vedia, aké auto chcú; iní uvedú len základné parametre a čakajú, čo im leasingovka zoženie. Operatívny leasing je určený pre podnikateľské subjekty, hoci sa už objavujú aj ponuky pre súkromné osoby. Podnikateľ, ktorý ide kupovať auto cez operatívny leasing, si dohodne detaily používania a čaká na dodanie vozidla. Po celý čas je auto majetkom leasingovej spoločnosti, užívateľ si dopredu určí dobu nájmu, maximálny počet najazdených kilometrov, možnosť sezónneho obutia, pravidelných servisných prehliadok, kúpu diaľničných známok či uhradenie dane z motorového vozidla a v neposlednom rade refakturáciu pohonných hmôt cez palivovú kartu. Možností a kombinácií je veľmi veľa a tiež každému vyhovuje niečo iné. V čom je ale tento spôsob obstarania vozidla výhodný? V pravidelnosti výdavkov užívateľa – všetky náklady sú rovnomerne rozrátané do mesačných splátok a účtovníkov neprekvapí nečakaná servisná alebo sezónna nákladová položka. Po uplynutí doby nájmu si väčšinou nájomca môže vozidlo odkúpiť do svojho vlastníctva.

Autor: Miloš Švehla

Foto: Zdroj Peugeot