Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Naprieč Balkánom a odkrývanie starých tradícií. Prvá časť

Dátum: 01.02.2023
Autor: Sered Inak
Naprieč Balkánom a odkrývanie starých tradícií. Prvá časť

Často sa ma ľudia pýtajú, či sú medúzy v Čiernom mori nebezpečné

Prinášam vám najkrajšie zážitky z tohto bujného kraja. Najviac času som strávila v Bulharsku, ale odskočila som si aj do Rumunska či Grécka, a zastávku som si urobila aj v Srbsku. Nebol to jeden roadtrip, ale postupné odhaľovanie krás a tajomstiev.

Začneme pri mori :) O Varne som písala samostatný článok, tak teraz len krátko k zábave. Plážové bary vo Varne ponúkajú atrakcie pre malých aj veľkých od tobogánov, chutných reštaurácií cez skákacie hrady až po večerné koncerty a party. Pozývajú domácich i zahraničných hudobníkov a dj-ov, no a o zhmotnenie spomienok sa postarajú profi fotografi.

beach_bar

V miestnej časti Asparuchovo kone na pláži nie sú výnimkou. Nachádza sa tam totiž tzv. konská báza spolu s rekonštrukciou starého hradiska, ktoré ponúka stredoveké občerstvenie, streľbu lukom a jazdu na koni.

kone_na_pláži(1)

Často sa ma ľudia pýtajú, či sú medúzy v Čiernom mori nebezpečné. Odpoveď znie: vedia riadne popáliť, hlavne tie veľké dospelé jedince, ale nie je to časté a hlavne nie je to smrteľné. Do pár dní maximálne týždňov sa to zahojí. Osobne som narazila nechtiac do niekoľkých medúz a zatiaľ sa mi našťastie nič nestalo :)

medúzi_v_Čiernom_mori(1)

Pri prechádzke lesom blízko pláže som niekoľkokrát natrafila na korytnačku. Ako? Niečo šuští v kríkoch. Raz som počula veľmi slabé ale divné zvuky, a keď som zašla k nim, tak som objavila dve páriace sa korytnačky :) to bolo veľmi zaujímavé. No a túto na fotke som našla hneď pri cestičke.

korytnačka_v_lese_pri_pláži(1)

Väčšina Bulharov vníma, že zvieratá majú dušu, a preto je každé stretnutie s nimi veľmi milé a veselé. Ako sme si tak stanovali pri rieke s partiou kamošov, zrazu sme zbadali kravu. Potom ďalšiu a ďalšiu, až sa pred nami prechádzalo celé stádo kráv. Najprv sme si mysleli, že sa stratili, potom nám napadlo, že sa prišli napiť, no keď prišiel pastier, vysvetlil nám, že toto je jedna z ich bežných cestičiek, teda musia prebrodiť rieku, aby sa dostali domov. „Zavadziame vám?“ - spýtali sme sa pastiera. „Ale kdeže, vôbec si nás nevšímajte a my ideme ďalej. Dovidenia!“

stanovačka_s_kravami(1)

Keď som žila v Bansku, naša bytovka bola celkom na kraji mesta, za ním boli hneď lúky a polianky. A tak bolo celkom bežné, že sa nám pod oknom pásli ovečky, kozy a kozliatka, kravy či kone. Strážili ich pastierske psy a pastier.

ovečky_pod_oknom(1)

No občas sa stalo, že sa jedna či dve zatúlali až na cestu alebo k nášmu balkónu, vtedy ich pastier hrešil a hnal veľkou palicou.V Bansku sme bývali na prízemí a mali sme balkón s terasou. Jedného dňa, krátko po nasťahovaní, sa za balkónovými dverami túlila pouličná mačka.

skrotená_uličná_mačka

Najprv sme ju odháňali, lebo vieme, že s jednou mačkou prídu aj ostatné a spolu robia taký škrekot a bengál, ktorý je niekedy na nevydržanie. Ale táto sa stále vracala a žalostne pozerala na nás svojimi veľkými očami. Vonku kopec snehu, zima...napokon sme sa zľutovali a povedali si, dobre, dáme jej trochu žrať občas, aby prežila zimu, nič viac. Nuž ale ako sme ju začali kŕmiť, veľmi rýchlo sme sa spriatelili, začali sme ju pozývať aj dnu, aby jej jedlo nezamŕzalo. Na jar sme si všimli, že otehotnela. Opäť sme ju začali hnať, kto sa bude starať o mačiatka? Ibaže naša suseda, ktorá bola zároveň naša prenajímateľka, si ju vzala domov, kde porodila a mačiatka rozdala. Potom ju dala vykastrovať aj zaočkovať a odčerviť a ešte nás poprosila, aby sme jej občas dali niečo žrať. To bola posledná kvapka pre nás a prijali sme ju za svoju. Stala sa členom našej rodinky a strávila s nami pár rôčkov. Ďakujeme!

Zaujímavé sú miesta, kde sa rieka vlieva do mora. Zo sladkej vody sa stáva slaná. Je to akýsi magický moment, keď si uvedomíme, že všetky rieky sa znovu spájajú v moriach a všetky moria sa spájajú v oceánoch – v jednu veľkú vodnú plochu. Turizmus prekvitá aj tu, a tak sme si raz zarezervovali plavbu loďkou po takej rieke v plážovom komplexe Kamčia. Štýlová motorová loďka s kapitánom za kormidlom nás ležérne unášala hore prúdom. Moji bulharskí kamoši však nevydržia dlho len tak pokojne sedieť, preto vytiahli fľaše piva, jeden malý reproduktor a pustili námornícku hudbu :) Spievanie striedalo „Na zdravie!“ a smiech. Detičky na palube tancovali a miestni rybári nám z brehu kývali. Ako vo filme!

Keď spomínam plážové komplexy, okrem Kamčia môžem odporučiť aj pláž Škorpilovci, kde si možno zabukovať klasické komunistické bungala, ktoré sú v dobrom stave a za dobrú cenu. Jednou z výhod je tieň, ktorý ochladzuje horúce letné dni vďaka lesíku, v ktorých sú bungala postavené.

bungala_Škorpilovci(1)

Veliko Tarnovo je mesto s prekrásnym historickým centrom. Kedysi bolo hlavným mesto Bulharska. Okrem malebných domčekov, množstva múzeí, pamätníkov a remeselných stánkov sa na kraji mesta nachádza hrad „Carevec“. Mala som to šťastie, že som ho navštívila počas organizácie stredovekého festivalu, kedy sa spievala a hrala stredoveká hudba, predstavovali sa stredoveké tance a ošatenie, ako aj bojové umenia či tamojšia kuchyňa. No oplatí sa prísť aj mimo festivalu, pretože každý večer po západe slnka sa na hrade koná svetelno-hudobná šou.

hrad_Carevec(1)

 

Pokračovanie nabudúce...

Foto: K.Pažitná

Autor: K. Pažitná

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.