Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Sedmokráska obyčajná

Dátum: 01.05.2023
Autor: Sered Inak
Sedmokráska obyčajná

Pomerne slabo účinná, pridáva sa do zmesí

Možno ste si všimli malé biele hlavičky v nízkej tráve, často v parkoch. Niekedy sa okvetné lístky sfarbujú až doružova. To sú sedmokrásky. Líšia sa od margarétok hlavne veľkosťou, margarétky sú 3 až 5 krát vyššie, majú iné listy a nie sú liečivé. Sedmokráska má naopak veľa účinkov, takže vlastne nie je až taká obyčajná :) Okrasné sedmokrásky nezbierame.

Liečivé účinky sedmokrásky

Proti bolesti, protizápalové, proti kašľu – vhodná do dýchacej zmesi, proti zápalu slizníc, napomáha tráveniu, zvláčňujúce (zmäkčuje pokožku), na podporu vykašliavania, na spomalenie rakoviny, laxatívum (preháňací účinok), očné choroby, spazmolytikum (proti kŕčom), tonikum (dodáva energiu). Sedmokrásku možno použiť aj na rýchle ošetrenie pri bodnutí hmyzom atď. Stačí rozdrviť čerstvý list a čerstvou šťavou potrieť postihnuté miesto alebo len priložiť rozdrvený list na ranu.

Bylina je pomerne slabo účinná, preto ju veľmi často dávame do zmesí. Ja ju pridávam najmä do dýchacej zmesi, ale hodí sa aj do tráviacej či detoxikačnej zmesi. Dobrý jarný očistný čaj sa pripravuje z kvetov sedmokrásky a listov žihľavy a púpavy. Všetko v rovnakých dieloch. Pijú sa 3 šálky nálevu denne. Čaj zo sedmokrásky uvoľňuje kŕče a celkovo ukľudňuje príznaky astmy, pomáha pri migréne a dávivom kašli.

Kvety a listy sú jedlé: 10-15 ks denne

Kvety sa dajú konzumovať čerstvé, ale dajú sa pridať aj do jarných šalátov a polievok alebo posypať na chlieb s maslom či tvarohom. Listy môžete zbierať aj do šalátov a kvety použiť najmä na dekoráciu. Vhodné sú aj do polievky, omáčky, plnky, nátierky, omelety atď.

Recept - Divoký špenát

Vedeli ste, že pôvodný význam slova „špenát“ (predtým, než bol kultivovaný špenát ako odroda) bola kaša z mladých jarných listov rôznych druhov divo rastúcich rastlín, medzi ktorými sa používala aj hluchavka a margarétka? Jesť zelené listy je prospešné hlavne kvôli chlorofylu – zelenému farbivu, ktoré má množstvo zdraviu prospešných účinkov vrátane prečistenia organizmu.

divoký_špenát_s_pohankou_a_kukuricou

Postupujeme vlastne podobne, ako pri varení klasického špenátu.

  1. Nakrájanú cibuľu na kocky speníme na olivovom oleji.
  2. Pridáme umyté a nakrájané zelené listy rôzneho druhu (kozia noha, štiav, mrkva, hluchavka, margarétka, púpava, žihľava….).
  3. Osolíme a podlejeme vodou. Dusíme prikryté 7-10 minút.
  4. Zahustíme múkou a vajíčkom a dusíme ešte 5 minút.
  5. Nakoniec ochutíme majoránkou a rozlačeným cesnakom.
  6. Hotovú masu rozmixujeme ponorným pasátorom dohladka

Podávame s uvarenými zemiakmi/zemiakovým pyré a vajíčkom. Ja som však pre zmenu zvolila uvarenú pohanku s kukuricou :)

Dobrú chuť!

Uvedené informácie neslúžia na lekárske účely a v žiadnom prípade nenahrádzajú lekárske vyšetrenie a liečbu.


Autor: Kristína Pažitná

Bylinkám sa venuje približne 17 rokov. Jej učiteľmi sú iní bylinkári, knihy, internet a experimenty na sebe samej. Príroda je jej učiteľka a medicína. Je aj inšpiráciou pri maľovaní.
Tvorba: www.facebook.com/homemadebyrusalka

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.