Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Orgován obyčajný

Dátum: 16.05.2023
Autor: Sered Inak
Orgován obyčajný

Celé súkvetia zbierame pred plným rozkvetom

Omamná vôňa orgovánových kvietkov je signálom májovej jari. Nie je to náhoda, prečo sa orgován používa aj ako afrodiziakum. Kvety hrajú rôznymi farbami od bielej, cez ružovú až po odtiene fialovej. Všetky sú liečivé, pokiaľ sa jedná o divokú odrodu pod latinským názvom Syringa vulgaris. Okrasné kultivované odrody nie sú vhodné na zber. Celé súkvetia zbierame pred plným rozkvetom, inak zhnednú. Po usušení oberieme kvietky a stopky vyhodíme. Keď som bola malá, tak ma rodičia vystríhali, že orgován je jedovatý, a tak som sa ho radšej ani nedotkla. Jedovaté sú kôra, listy a stopky, kvety nie sú jedovaté, ba dokonca sú aj jedlé :) Môžu sa použiť ako netradičná jedlá ozdoba do šalátov atď. V kuchyni môžete použiť kvietky na výrobu sirupu, želé, na zdobenie dezertov a zmrzliny.

Účinky rastliny

Látky, ktoré orgován obsahuje, dokážu ničiť vírusy a baktérie. Pôsobia antiparaziticky, antireumaticky a protizápalovo.

Vnútorne (čaj, tinktúra, sirup atď.)
bolesť hlavy a migréna
žalúdočné ťažkosti
bolesť hrdla
angína a opuch mandlí
reuma, reumatizmus, reumatoidná artritída
dna, záchvat dny
obezita a nadváha - zrýchľuje metabolizmus, a tým vplýva na chudnutie

Zvonka (kvetový olej, obklad, masť)
uvoľnenie stuhnutých svalov (masáž orgovánovým olejom)
kožný antioxidant, pomáha ničiť voľné kyslíkové radikály, a tým spomaľuje starnutie pokožky
protizápalové účinky
upokojujúce účinky
obsahuje prírodné látky na ochranu pred UVA a UVB žiarením

Orgovánový čaj

Stačí nasypať hrsť čerstvých alebo 2 čl sušených orgovánových kvetov do šálky, zaliať horúcou vodou a nechať vylúhovať asi pol hodiny.

Orgovánový olej a masť

Nazbierané kvietky nechajte podsušiť 1 deň. Kokosový olej rozpustite vo vodnom kúpeli. Pridajte podsušené kvety. Na druhý deň ich opäť zohrejte vo vodnom kúpeli a nechajte odstáť do ďalšieho dňa. Na tretí deň opäť zahrejte a preceďte – tak vznikne orgovánový olej. Na výrobu masti pridajte trochu včelieho vosku (dajte približne 15 % hmotnosti maceračného oleja). Môžete ešte pridať pár kvapiek esenciálneho oleja z orgovánu, premiešajte a nalejte do pohárikov alebo iných uzatvárateľných nádob (nie kovových).

Orgovánový obklad

Čerstvé kvety navlhčíte jablčným octom a zabalené v plátne ich budete prikladať až do odoznenia bolesti. Po pol hodine je dobré obklad vymeniť. Obklady sú užitočné najmä pri bolestiach hlavy a migréne. Okrem toho vôňa orgovánových kvetov pozitívne pôsobí na psychiku a upokojuje myseľ.

Zdroj odborných info: bylinkyprovsechny.cz
Uvedené informácie neslúžia na lekárske účely a v žiadnom prípade nenahrádzajú lekárske vyšetrenie a liečbu.
Autor: Kristína Pažitná
Bylinkám sa venuje približne 17 rokov. Jej učiteľmi sú iní bylinkári, knihy, internet a experimenty na sebe samej. Príroda je jej učiteľka a medicína. Je aj inšpiráciou pri maľovaní.
Tvorba: www.facebook.com/homemadebyrusalka

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.