Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Aj tieto bylinky si nazbierate v Seredi

Dátum: 05.01.2023
Autor: Sered Inak
Aj tieto bylinky si nazbierate v Seredi

Niektoré byliny si nazbierate aj v zime.

Hviezdica prostredná (škuračka)

Rastie často ako plevel v záhradách, ale tiež na lúkach, napr. v mestskom parku alebo v kempingu. Zbierame celú vňať aj s kvietkami bez žltých či hnedých dolných častí.

Hviezdica má vynikajúce krv čistiace účinky, pre ktoré osoží pri kožných chorobách. Tiež proti reume, či problémoch s dýchaním. Má schopnosť rozpúšťať tuky, takže je dobrým pomocníkom pri chudnutí. Okrem záparu (čaju) je veľmi chutná do šalátov a pomazánok za surova. Byliny pred konzumáciou vždy dobre opláchnite pod tečúcou vodou.

hviezdica

Zádušník brečtanovitý

Zvykne rásť v záhradkách, ja ho zbieram na svahoch hrádze neďaleko ohrady s koňmi pri Váhu, alebo oproti futbalovému ihrisku v Dolnej Strede. V zime možno zbierať malé zelené niekedy fialové lístky.

Zádušník obsahuje veľa vitamínu C, draslík a éterické oleje. Podporuje detox, no najviac pomáha pri problémoch s dýchacími cestami a orgánmi. Tiež je osožný pri zápaloch močových ciest a pri nočnom pomočovaní detí. Je aj obľúbeným korením, ale aj súčasťou šalátov. Zvonka sa používa ako obklad na zle hojace sa rany. V minulosti sa používal zádušníkový veniec ako ochrana pred temnými silami, pred urieknutím.

zádušník

Žihľava (Pŕhľava dvojdomá)

Ja zvyknem zbierať pri Váhu v Dolnej Strede, ale rastie na mnohých miestach, kde je vlhko a tienisto. V zime môžeme zbierať mladé žihľavky pod listami aj pod snehom, ktoré rastú okolo starých vysokých vyschnutých hnedých žihľavových stoniek.

Žihľava zrýchľuje zrážanie krvi, tým zastavuje maternicové alebo hemoroidné krvácanie, zvyšuje tonus, účinkuje blahodárne pri zápche, pri arterioskleróze a tráviacich ťažkostiach. Zároveň zlepšuje látkovú výmenu, pomáha pri cukrovke, žltačke, má protireumatický účinok pri bolestiach kĺbov, odstraňuje kašeľ a hlieny, zlepšuje činnosť srdca.

Okrem čaju odporúčam pridať žihľavu aj do polievok alebo do špenátu, má výbornú chuť. Rovnako výborná je v slanom pečive so syrom.

ihľava

Púpava

Rastie na lúkach a poľanách, dá sa zbierať v kempingu, v parku, na hrádzi (vždy ďalej od cesty a chodníčkov). Zbierame zelené mladé listy, tie sú menej horké.

Púpava sa používa ako podpora obranyschopnosti, posilňuje funkciu pečene, žlčníka a obličiek, stimuluje látkovú výmenu, zlepšuje chuť do jedla, trávenie. Zároveň účinkuje pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, používa sa pri cukrovke, okysličuje a prečisťuje krv.

Púpavový čaj nie je veľmi chutný, takže ho odporúčam zmiešať s inými bylinami, napr. materinou dúškou. Púpava je celá jedlá, takže ju tiež možno pridávať do šalátov, pomazánok. Koreň do polievky, opražený koreň pomletý na prášok sa používa podobne ako čakankový koreň, teda na prípravu hnedého nápoja s mliekom – biela „káva“ (samozrejme neobsahuje kofeín).

 púpava

Skorocel

Je kopijovitý aj širokolistý, oba druhy tiež obľubujú lúky a svetlé miesta, nájdeme ho v parku aj v kempingu alebo pri hrádzi v Šoporni. Zbierame zelené listy bez hnedých/čiernych bodiek.

Skorocel účinkuje protizápalovo, protibakteriálne, používa sa proti kašľu, zastavuje krvácanie, pomáha pri plynatosti a črevných problémoch, má detoxikačné účinky. Vo forme obkladov účinkuje zmäkčujúco a utišuje bolesti pri povrchových ranách a po uštipnutí hmyzom.

Skorocelový čaj je mierne nevýrazný, takže sa dobre mieša s inými bylinkami, napr. lipou a bazou, ktoré podporia jeho účinky. Okrem toho si môžete pripraviť skorocelový sirup: umyte nazbierané listy a narežte ich na kocky a zalejte medom tak, aby boli všetky časti ponorené. Nechajte lúhovať aspoň týždeň-dva, potom preceďťe a hotovo. Užívajte 1 PL ako prevenciu, 2-3 PL pri liečení.

skorocel

Kristína Pažitná

foto: archív K. Pažitná, www.silaprozivot.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.