Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Automobilizmus náš každodenný

Dátum: 23.01.2023
Autor: Sered Inak
Automobilizmus náš každodenný

Automobilizmus  sa stal fenoménom, ku ktorému skĺzne hádam každá druhá debata kdekoľvek na svete.

Čo je najdôležitejším vynálezom ľudstva? Asi ťažko sa zhodneme na jednoznačnej odpovedi. Keďže však budú moje blogy primárne o automobilizme, za mňa je tou top zhmotnenou ľudskou myšlienkou koleso. Už celé stáročia pomáha človeku premiestňovať sa z bodu A do bodu B. Vďaka tomuto šikovnému pomocníkovi vznikali najskôr primitívne prepravné a dopravné prostriedky vo forme akýchsi vozíkov, neskôr naši predkovia zistili, že to kruhové čudo môžu využiť v prospech svojho pohodlia a odľahčiť nohy. V modernej dobe to dotiahli do dokonalosti a pridali k nemu motor.

Prvé „autá“ (úvodzovky sú veľmi dôležité) vznikli na konci 18. storočia a poháňala ich para. O sto rokov neskôr bol na svete prvý benzínový motor a onedlho aj naftový. Aby auto nebolo tovarom iba pre vyvolených, Henry Ford si povedal, že ten štvorkolesový zázrak priblíži bežným ľuďom – na prvej pásovej výrobnej linke vyrábal svoj legendárny model T, ktorý bol dostupný v akejkoľvek farbe, ak tou farbou bola čierna. Vysoká škola marketingu, no nie?

Automobilizmus ako taký začal fascinovať širokú verejnosť a stal sa fenoménom, ku ktorému skĺzne hádam každá druhá debata kdekoľvek na svete. Autá a všetko okolo nich zaujímali od detstva aj mňa a doslova týždeň po ukončení vysokej školy som si splnil svoj veľký sen – podarilo sa mi zamestnať sa na obchodnej pozícii v jednej z predajní francúzskej automobilovej značky, ktorá tu neďaleko Serede postavila svoju fabriku. To sa písal rok 2006 a dnes, o 17 rokov neskôr, som stále súčasťou manažérskeho automotive sveta. Na svojom konte mám za tú dobu viac ako 4000 odovzdaných nových áut rôznych značiek, pikoškou pre čitateľov zo Serede môže byť informácia, že som svojho času dodával auto aj seredskej Mestskej polícii.

Ak sa chcete dozvedieť niečo viac zo sveta štvorkolesových miláčikov, zo zákulisia obchodu s autami, pozrieť sa na rôzne druhy financovania alebo sa zorientovať v nastupujúcej dobe „elektrickej“, zostaňte naladení.

Miloš Švehla, manažér logistiky a produktový špecialista v automobilovom priemysle

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.