Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Cestovateľský blog o Varne

Dátum: 17.01.2023
Autor: Sered Inak
Cestovateľský blog o Varne

Precestovala som Bulharsko a žila som v mestách Varna, Sofia a Bansko. Predstavujem svoj cestovateľský blog o tejto trojici, začínam Varnou. Kristína Pažitná

Podnebie vo Varne je typické prímorské, čo znamená vlhko a veterno počas celého roku, v zime väčšinou žiadny sneh, ale zato veľa zrážok. Jar býva studenšia ako jeseň, keďže studené more potrebuje čas, kým sa oteplí a naopak.

Väčšina obyvateľov mesta a okolia sú Bulhari okolo 85 %. Na druhom mieste sú Turci s 8 % (ale v meste ich je menej) a na treťom mieste sú Rusi. Neprehliadnuteľné sú aj menšie skupinky Rómov. Rómsku svadbu nikdy nepremeškáte, lebo celú noc vyhrávajú a púšťajú hlasnú rómsku hudbu. Dojem na turistov robia tiež pouličné psy a mačky, ktoré sú však väčšinou bojazlivé, občas prítulné. Ak sedíte za stolom v reštaurácii a pod nohami sa vám motá mačka, je to prirodzená súčasť balkánskej kultúry.

V centre Varny sa vypína úchvatná stavba pravoslávnej Katedrály Zosnutia presvätej Bohorodičky. Odporúčam navštíviť ju aj neveriacim, už len pre tú odlišnú atmosféru, ktorou je pretkaná pravoslávna cirkev.

varna_katedrala

Smerom k moru vedie priestranná pešia zóna. Na jej začiatku je námestie s vysokánskou spievajúcou fontánou, ktorá vyhráva a v noci hrá aj rôznymi farbami. Vedľa nej sa nachádza aj Varnenské operné divadlo. Pešia zóna pokračuje ďalej so všakovakými obchodíkmi, fast foodmi, suvenírmi, domácimi aj zahraničnými reštauráciami a barmi. Často tu možno zahliadnuť aj pouličných muzikantov či iných umelcov. Najväčší zraz hudobníkov sa však koná v lete počas letného jazz festivalu, ktorý sa koná každý rok v júli alebo auguste.

fontána

V júli sa tiež každoročne koná Deň a noc múzeí a galérií, kedy tieto prijímajú hostí počas jedného dňa a jednej noci bezplatne. Je to vynikajúca príležitosť vidieť viac ako 10 múzeí a 10 galérií so starými ako aj modernými výstavami a exponátmi. Za osobitnú zmienku stojí archeologické múzeum, ktoré vystavuje najstaršie zlato na svete nájdené v pravekom cintoríne približne z roku 4200 pred n. l., teda spadá do mladšej doby kamennej. V jednom z hrobov bol nájdený najstarší nájdený poklad zo zlata na svete (tzv. Varnenská kultúra).

varnenske_zlato(1)

Pešia zóna sa v jednom bode mení na park s príslušným názvom „Morská záhrada“. Toto je raj pre veľkých aj malých, keďže park je skutočne obrovský, členitý a dlhý, ľudia si sem chodia oddýchnuť ale aj zabaviť sa, zašportovať si. Súčasťou Morskej záhrady je aj letné divadlo pod holým nebom, kde sa zvyknú konať koncerty moderné ako aj folklórne. Okrem dočasných výstav a stánkov s produktami remeselnej výroby sa v parku nachádza aj malá zoo.

morská_záhrada

Na severnom konci parku leží známe varnenské delfinárium, ktoré ponúka 45 minútové predstavenie s 5 delfínmi. Za poplatok si možno s delfínmi aj zaplávať alebo sa odfotiť s mrožom. Toto predstavenie odporúčam každému, je to unikátny zážitok. Delfíny sú veľmi komunikatívne a inteligentné, sami pózujú pred foťákmi a v predstavení účinkuje aj jeden dobrovoľník spomedzi divákov. Delfíny šíria ohromnú radosť a sršia energiou. Sama som bola prekvapená, keďže patrím medzi odporcov akvárií a umelého chovu divokých zvierat. Delfínom sa tu naozaj darí, o čom svedčí aj narodenie mladého delfína v zajatí, čo je veľmi zriedkavé. Po predstavení si hostia môžu zájsť do podzemnej reštaurácie, ktorá má niekoľko sklených okien, vedúcich priamo k podvodnému svetu delfínov, takže aj pri občerstvení sa možno tešiť z ich prítomnosti.

81766-1200w

 

Samotné delfinárium ako aj celá Morská záhrada sú iba niekoľko minút od Čierneho mora. Varna sa môže pochváliť dlhým plážovým pobrežím, no napriek tomu bývajú preplnené ako Bulharmi tak aj mnohými zahraničnými turistami z celého sveta. Plážová alej je plná barov a reštaurácií, ktoré majú svoju prímorskú prirážku v cenách nápojov a jedla, ale aj tak Varna nepatrí k extrémne drahým destináciám. Určite by som odporučila miestnu rybaciu polievku s cesnakovou plackou. Obľúbené sú tiež vyprážané šproty, ktoré si objednáte pod menom „caca“, ďalej mušle a iné morské plody. Zaujímavosťou Varnenskej pláže je jeden teplý termálny prameň, pri ktorom je vybudovaný malý bazén a kúpať sa v ňom dá celkom zdarma po celý rok.

termálny_prameň

Už počas kúpania v mori si možno všimnúť obrovské transportné lode na horizonte v diaľke, ktoré mieria do lodného prístavu. Varna je hlavným exportným prístavom Bulharska. Vo Varne tiež sídli Bulharská námorná flotila a Vysoká škola námorníctva, vrátane námorníckeho orchestra. Mesto Varna ponúka turistom plavbu na pirátskej lodi s niekoľkými pirátmi, pirátskou vlajkou a hudbou, pričom aj alkohol je povolený. Vyvrcholením plavby je bitka dvoch pirátskych lodí, kedy sa pasažieri (piráti) strieľajú s vodnými pištoľami. Je to zábava pre mužov aj ženy.

service-1610-0_1200x0

Letisko Varna je plne funkčné letisko v Bulharsku. Nachádza sa na okraji veľkomesta a dopravia vás tam taxíky. Varna totiž nemá metro. Letisko ponúka lety do mnohých destinácií.

Svojou dlhou konštrukciou vyniká Asparuchov most, ktorý spája sídliská Asparuchovo a Galata s centrálnou časťou mesta, a predstavuje jediné spojenie cez splavný kanál spájajúci jazero Varna s Čiernym morom. Z Asparuchovho mosta môžete skočiť bungee. Tomuto účelu je prispôsobená konzola v jeho najvyššej časti. Tento extrémny zážitok sa rozhodne vyskúšať čoraz viac ľudí. Ak ste fanúšikom adrenalínu a dobrodružstiev ako kaňoning, rafting a pod., odporúčam kontaktovať ľudí zo skupiny Bulteam Adventures, ktorí sa postarajú o neopakovateľné zážitky tohto typu.

asparuchov_most

Ako posledné by som spomenula Pobiti kamani. Jedná sa o skalné útvary, o ktorých sa predpokladá, že vznikli asi pred 50 miliónmi rokov. Nachádzajú sa 18 km západne od Varny. Predstavujú vápencové stĺpy rôznych výšok - od 5 do 7 m, rôznej hrúbky - od 0,3 do 3 m a rôznych úsekov. Vyzerajú, ako keby boli ubité do piesku, odtiaľ bolo odvodené ich meno. Prvé hypotézy o ich pôvode súvisia s koralovými organizmami a inými. Podľa posledného sa ich vznik vysvetľuje prizmatickým zvetrávaním hornín alebo tvorbou pieskovo-vápencových konkrécií atď. Na ich ochranu boli v roku 1937 vyhlásené za prírodnú pamiatku. Oblasť, kde sa nachádzajú Pobiti kamani, je jedinou prirodzene vytvorenou púšťou vo východnej Európe.

pobiti_kamani

V lete Varna láka mnohých Bulharov ale aj cudzincov, aby využili turistický boom a zarobili si. To však znamená, že na jeseň veľa Bulharov odchádza späť do svojich rodných miest alebo niekam na hory do lyžiarskych centier a hotelov.

 

Foto: vlastný archív, cestujlevne.com, ck - fischer, mapio.net,proton.me, visit.varna.bg, proton.me

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.