Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Fialka voňavá – nielen kráska, ale aj liečivka

Dátum: 03.04.2023
Autor: Sered Inak
Fialka voňavá – nielen kráska, ale aj liečivka

Čím tmavšia je fialová farba kvetov a čím silnejšia je vôňa, tým je bylina lepšia

Na rozdiel od jej trojfarebnej sestry, ktorú spoznáme podľa farieb, fialku voňavú najlepšie odlíšime od ostatných podobných kvetov vďaka jej prenikavej vôni. Čím tmavšia je fialová farba kvetov a čím silnejšia je vôňa, tým je bylina lepšia a identifikácia spoľahlivejšia. Pri zbere fialiek sa odoberá len nadzemná časť a koreň sa ponecháva na budúce kvitnutie. Nezbierame kultivované odrody pre záhrady.

Fialky v kuchyni

Kvet je jedlý a v primeranom množstve sa môže priamo konzumovať. Chuť je neutrálna a príjemná. Listy sú výborné do šalátov (slaných alebo ovocných), zeleninových polievok a zeleninových mís, kvety sa používajú do octov, dezertov, džemov a želé, ale aj do lahodných likérov. Nezabudnite bylinku pred konzumáciou dobre prepláchnuť vodou.

Účinky byliny

V súčasnosti sa používa najmä na upokojenie a zastavenie kašľa, v čom je jednou z najlepších rastlín vôbec. Ja ju preto pridávam do bylinkovej zmesi „Ľahký dych“ alebo do zmesi „Zimná imunita“. Violka totiž lieči astmu, uvoľňuje a rozpúšťa hlieny, upokojuje dýchacie orgány a pomáha pri chrapote. Pri všetkých týchto ochoreniach, ale aj pri chrípke a silnom prechladnutí pijeme teplý fialkový čaj osladený medom. Veľmi dobre pôsobí najmä na deti a starších ľudí, pre menšie deti môžeme namiesto čaju pripraviť odvar v mlieku.

Fialky taktiež čistia krv (detoxikácia).

Fialkový (modrý) čaj

Čaj vďaka slizom upokojuje zapálené a suché sliznice, čistí pokožku a zmierňuje kožné ochorenia.

Čaj z čerstvých kvetov je mimoriadne chutný. Môžete pridať aj niekoľko lístkov. Hrsť kvetov zalejte 500 ml vody teplej 60 °C, čaj zakryte a nechajte 5 minút lúhovať. Ak ho nevypijete celý, zvyšok môžete použiť ako pleťovú vodu na starostlivosť o pleť. Dá sa samozrejme piť aj čaj zo sušených kvetov (1 čl na 200 ml vody). Unikátna je jeho modrá farba!

Fialková tinktúra

Tinktúra sa pripravuje ako výluh v čistom liehu. Užíva sa vnútorne 4-krát denne po 15 kvapkách pre ženy a 20 až 25 kvapkách pre mužov pri strate pohyblivosti nejasného pôvodu (napr. čiastočné ochrnutie). V rovnakej indikácii používame tinktúru zvonka na potieranie postihnutých častí.  Nemám osobné skúsenosti, ale dočítala som sa, že táto liečba urýchľuje zotavenie po mozgovej príhode, najmä ak sa doplní podávaním tinktúry z ľubovníka bodkovaného a masážou yzopovým olejom. Má priaznivý účinok aj pri vtieraní do pokožky na boľavé miesta pri dne, reumatizme a zápaloch svalov.

Fialkový olej a krém

Fialkový olej je veľmi dobrý na upokojenie a ošetrenie pokožky, ale najmä pri úpale, a veľmi príjemne vonia. Jeho výroba je pomerne jednoduchá.

Hrsť čerstvých fialkových kvetov sa pridá do 0,25 l sladkého mandľového oleja a nechá sa 7 dní lúhovať v dobre uzavretej sklenenej nádobe na tmavom mieste. Potom sa prefiltruje a kvety sa vylisujú. Z kvetov sa musí vymyť farba a musia byť úplne bledé. Olej sa skladuje v malých, dobre uzavretých fľašiach z tmavého skla. Vtiera sa do postihnutej oblasti.

Fialkový krém zmierňuje bolesť pri jazvách a urýchľuje hojenie, najmä po operácii. Vyrobíme si ho z fialkového oleja, do ktorého na vodnom kúpeli pridáme včelí vosk v pomere 10 (olej) :1 (vosk). Keď sa vosk roztopí, nalejeme mierne teplú ešte tekutú zmes do pohárika a necháme stuhnúť.

Nepokoj, nervozita a nespavosť

Vysoko cenná je fialka pre jej schopnosť upokojovať, tlmiť hnev a tiež proti nespavosti. Odporúčam veniec z fialiek položený okolo hlavy proti bolestiam hlavy a závratom. Podobne pôsobí aj pár kvapiek fialkového esenciálneho oleja v aromalampe či difúzeri.

Z fialkových kvetov sa môže pripraviť sirup a použiť ako veľmi mierne preháňadlo pre deti. Okrem toho sa však fialky používali aj pri rôznych ochoreniach dospelých vrátane epilepsie.

Zdroj odborných info: bylinkyprovsechny.cz

Uvedené informácie neslúžia na lekárske účely a v žiadnom prípade nenahrádzajú lekárske vyšetrenie a liečbu.

Autor: Kristína Pažitná

Bylinkám sa venuje približne 17 rokov. Jej učiteľmi sú iní bylinkári, knihy, internet a experimenty na sebe samej. Príroda je jej učiteľka a medicína. Je aj inšpiráciou pri maľovaní.

Tvorba: www.facebook.com/homemadebyrusalka

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.