Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ako štát (ne)efektívne hospodári s peniazmi nás všetkých

Dátum: 26.02.2023
Autor: Sered Inak
Ako štát (ne)efektívne hospodári s peniazmi nás všetkých

Je veľkou chybou, keď štát uplatňuje opatrenia celoplošne pre všetkých

Viacerí z Vás ste si pravdepodobne všimli rôzne formy pomoci štátu pre obyvateľov a firmám na Slovensku. Každého z nás určite poteší, keď počujeme z úst politikov, aký finančný balíček dostanú rodiny s deťmi, dôchodcovia, voliči, firmy ... A ešte krajšie sa počúva to zázračné slovo zadarmo, v prípade obedov zadarmo. Pozrime sa však spoločne na vplyvy jednotlivých opatrení, na štátny rozpočet, teda na peniaze, na ktoré sme sa vyzbierali každý z nás, a ktoré nás budú ovplyvňovať v budúcom období.

Pre lepšiu predstavu o hodnote jednotlivých opatrení, či už schválených, alebo navrhovaných, prikladám zopár príkladov vo finančnom vyjadrení. Kompenzačné opatrenia súvisiace s energetickou krízou 3,5 mld. eur, 500 eur za účasť vo voľbách 2,2 mld. eur (pri 100 % nej účasti voličov vo voľbách), rodinný balíček 1,2 mld. eur, valorizácia dôchodkov 0,7 mld. eur a nakoniec obedy zadarmo 110 mil. eur. Väčšina zo spomenutých opatrení je už zahrnutá v štátnom rozpočte, ale niektoré opatrenia boli predstavené  až v období po schválenom štátnom rozpočte (500 eur za účasť vo voľbách, obedy zadarmo). Bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú zahrnuté v štátnom rozpočte, by som rád poukázal na negatívne vplyvy pri tvorbe podporných opatrení, ktoré sú neadresné.

Osobne zastávam názor, že štát by mal byť solidárny a poskytovať pomoc všetkým tým, ktorí to naozaj potrebujú. Nevidím problém v podpore rodín pri rodinnom balíčku, pri obedoch zadarmo, ani pri podpore firiem počas energetickej krízy. Práve naopak. Inflácia je vysoká, pomôžme všetkým rodinám, dôchodcom a firmám, ktoré to skutočne potrebujú. Je ale veľkou chybou, keď štát uplatňuje opatrenia celoplošne pre všetkých. A teda posiela peniaze aj tým rodinám s vysokými príjmami, ktoré nevyhnutne nepotrebujú rodinné prídavky, ani obedy zadarmo. A o odmene za účasť vo voľbách vo výške 500 eur radšej pomlčím.

Výsledkom celoplošnej podpory pre všetkých je ten, že tí, ktorí to naozaj potrebujú, dostanú oveľa menej peňazí, ako by mohli dostať v prípade, ak by bola pomoc cielená iba na nich. Nehovoriac o tom, že štátny rozpočet nie je bezodný. Pre rok 2023 očakávame vysoký deficit štátneho rozpočtu až na úrovni 6,4 % z HDP (cca 7,5 mld.) Kto tento dlh zaplatí? Odpoveď je veľmi jednoduchá, predsa my všetci. Napríklad z dôvodu neadresného rodinného balíčka boli naše mestá a obce ukrátené v štátnom rozpočte o 400 mil. eur, ktoré zaplatíme vo forme vyšších miestnych daní, prípadne  poskytovaním služieb miest a obcí v menšom rozsahu (napr. vypínanie verejného osvetlenia, zvyšovanie poplatkov v škôlkach a školách...). Takže štát nám síce do jedného vrecka dal, ale súčasne z druhého zobral. Nehovoriac o tom, že balík peňazí v rozpočte je len jeden. Ak ich cielene neorientujeme na tých, ktorí to nevyhnutne potrebujú, tieto neefektívne vynaložené peniaze následne chýbajú v školstve, zdravotníctve, poľnohospodárstve, v podpore podnikateľského prostredia, ale aj v sociálnej poisťovni, napríklad na vyplácanie budúcich dôchodkov v neskorších rokoch. Preto by sme sa mali pýtať našich poslancov v parlamente, prečo jednotlivé schémy podpory pre občanov a firmy, nie sú efektívne cielené na tých, ktorí túto pomoc nevyhnutne potrebujú.

Karol B., ekonomický analytik

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.