Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Seredčan Slavo Župa: „Sereď je mekka animátorov.“

Dátum: 03.09.2023
Autor: Sered Inak
Seredčan Slavo Župa: „Sereď je mekka animátorov.“

Zábava vedúcich je síce dôležitá, avšak je až na druhom mieste

Hovorí, že svoje najkrajšie prázdninové časy zažíval v letných táboroch. Ako animátor, hlavný vedúci, aj ako technik stál za letným programom stoviek detí z celého Slovenska. Vyskladal si vlastný animátorský tím a hovorí, že zábava vedúcich je síce dôležitá, avšak je až na druhom mieste. Prečítajte si, čo všetko musí zvládnuť dobrý vedúci letného tábora a aké zručnosti určite využije.

Ako konkrétne si sa dostal k animátorstvu v detských táboroch?

Úplnou náhodou, cez MaČua, decká a animátori toto meno istotne poznajú. Na opekačke v Šintave na baniach v roku 2012 mi len tak z fleku povedal, že „poď do tábora, bude sa ti tam páčiť!“ a ja som išiel. Mal pravdu. Za mojich čias robila animátorku napríklad aj Peťka Dubayová zo Serede, dnes už známa slovenská herečka a ďalší asi traja Seredčania.

Je v Seredi viac animátorov?

Sereď je mekka animátorov! Nemám to zmapované podrobne, ale v Seredi je výrazná komunita ľudí, ktorí boli alebo aj stále sú aktívnymi animátormi. Navzájom sa zväčša dobre poznáme a vieme o sebe.

Koľko rokov si venoval práci s mládežou a deťmi v letných táboroch?

Začal som v roku 2013, na jar, ako animátor v škole v prírode. Ešte tento rok, v lete, som absolvoval prvý tábor, kde ma práca natoľko pohltila a naplnila, že aj jeseň som venoval deťom. Opäť v škole v prírode. Ďalší rok som už pracoval dva tábory ako animátor a v roku 2015 sa zo mňa stal hlavný vedúci tábora. Bol som chvíľu aj technikom. Ako animátor som celkovo pôsobil šesť rokov, čo v porovnaní s inými kolegami nie je rekord, ale ja som celkom začínal neskoro. Keď som odchádzal, bol som najstarší a mal som na starosti o generáciu mladších ľudí. Roky animátora v letných táboroch boli moje najkrajšie.

Musel si absolvovať nejaké školenie?

Áno. Na začiatku sú pre animátorov vždy povinné školenia. Na mojom prvom školení boli približne tri desiatky nádejných animátorov. Skúsení animátori praktickými úlohami zisťovali, či sme vhodní adepti pre náročnú prácu s deťmi a mládežou.

Takže nie každý záujemca bol vybraný?

Predstava niektorých ľudí je, že môžu byť animátormi, lebo majú radi zábavu. To sa samozrejme dá a zábava je veľmi dôležitá aj pre vedúcich, ale na prvom mieste je zábava pre deti. Sú rôzne atribúty, ktoré by mal animátor spĺňať. Určite je to láska k deťom. Mať ich rád a netúžiť im rozkazovať z pozície ich vedúceho. Takisto sú potrebné organizačné zručnosti, vedieť vhodne reagovať v strese a mať zdravý sedliacky rozum. Ak sa deti napríklad hašteria, treba zasiahnuť bez toho, aby si vzájomne uškodili. Následne s nimi komunikovať a vysvetliť im, prečo je konflikt škodlivý. Školenie by malo toto všetko posúdiť a vyhodnotiť, kto sa do tábora ako vedúci hodí a kto sa bohužiaľ nehodí.

Aké konkrétne boli tvoje úlohy v tábore?

Ako som už spomínal, prvé roky som bol animátor a ďalšie roky hlavný animátor. Štandardne v našom tábore mal hlavný animátor na starosti 12 animátorov, šesť praktikantov a technika. Aby ste si ale nemysleli, nie je to úplne o ich riadení. Výhodou hlavného animátora je, že som mal kompetenciu si vyskladať vlastný tím ľudí. Po rokoch poznáš veľa skúsených animátorov, ktorí pracujú bez veľkého usmerňovania. Lebo už poznajú systém a to, čo pre deti potrebujeme vytvoriť.

Aký bol teda systém?

Ten prezrádzať nebudem. Každý tábor má svoje osobité čaro, ktoré zažijú jedine jeho účastníci a veru je sa na čo tešiť. Nie je však tajomstvom, že deti sú na úvod rozdelené do desiatich tímov, podľa veku. Každý tím má vlastného animátora. Deti medzi sebou súperia doslova o fazuľky. Čierne sú dobré a biele sú zlé, presne naopak, ako by ste čakali, však? Každá hra je vždy o tímovej spolupráci. Animátori sa snažia usmerňovať, ak je to potrebné, a niekedy aj brzdiť súťaživosť, alebo naopak, deti treba vyburcovať k výkonu. Animátor však najmä spája kolektív a učí priateľstvu v tíme.

Takže si uprednostnil skúsenosti pred nováčikmi? 

Realita je taká, že ak si vyskladáš tím z nových ľudí, tak na úvod musíš očakávať isté logické komplikácie. Súvisia s tým, že nováčikovia ešte nepoznajú systém. Na druhej strane, vždy objavíš nové talenty. Ja som skúsil oba varianty a každý mal niečo do seba. Obrovským plusom je mať dobrého technika.

Čo je jeho prácou?

Technik je niečo ako technický guru. Okrem púšťania hudby a fotenia stojí za všetkými technickými vecami a má jednu výnimočnú funkciu. Ovláda atmosféru tábora. Človek by sa až čudoval, čo vie spôsobiť správna hudba v správnom čase!

S akou vekovou si najradšej pracoval a prečo?

Do tábora chodia deti od šesť rokov do 15 rokov. Vznikol aj teenagerský tábor, ten som však nikdy neabsolvoval. Neexistuje veková skupina detí, s ktorou by som špeciálne rád pracoval. Každá je jedinečná v niečom inom. Staršie deti sú úžasné v tom, že vnímajú už aj vážnejšie témy a veľa sa dá s nimi rozprávať, počúvajú, majú už svoje vlastné chápanie. Pri nich som už vedel, že im niečo odovzdávam a oni sa nechávajú formovať. Menšie detičky sú úžasné v tom, že vedia dobiť energiou vtedy, keď to najviac potrebuješ. Majú tú povestnú detskú úprimnosť a majú najlepšie hlášky, ktoré si človek zapamätá a roky si ich rád pripomína.

Aký bol denný cyklus aktivít v tábore?

Začína sa raňajkami, potom je prvý nástup, kde sme deťom vždy povedali, aká je téma dňa. Nepredstavujte si to však ako strohú informáciu typu: Deti dnes je olympiáda. Do témy vniesli animátori emóciu cez úvodnú scénku – divadielko. Vytvorila sa tak istá atmosféra a tú sme potrebovali. Totiž, každý správny animátor je aj dobrý herec a svoju rolu prežíva. Namotivuje tak deti vcítiť sa do nového dňa s novým nábojom.

Čo sa dialo ďalej?

Po úvodnom nástupe sa hrala obvykle nejaká hra prepojená s témou dňa. Potom obed, po obede oddych a ďalšie tematické hry a samozrejme bol aj čas na voľno. Nasledovala večera a večerný nástup s vyhodnotením tematického dňa a obľúbený večerný program: disco, nočná hra, nočné kvízy alebo modifikácie rôznych hier, ktoré deti poznajú z telky. Náš tábor Twistovo bol zameraný na veľa pohybu a deti boli na celý týždeň vtiahnuté do aktivít. Program bol vždy dobre premyslený a kombinácia hier bola upravovaná, aby tam boli športové aktivity, vedomostné a kreatívne hry.

Autor: SereďINAK

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.