Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Komonica lekárska

Je vhodná do dýchacích, relaxačných a cievnych zmesí

Komonica lekárska

Zo série žltých liečiviek by som vám rada predstavila komonicu. Nie každý si všimne jej nežné malé žlté kvietky, no jej vôňa je naopak dosť prenikavá, čo má svoj význam – látka kumarín, ktorú obsahujú aj iné bylinky, upokojuje nervový systém a navodzuje pocit relaxácie.

Zber a sušenie

Keďže kvitne niekoľko mesiacov, ťažko je zmeškať jej zber. Je možné ju zameniť s komonicou bielou, ktorá vyzerá rovnako ale má biele kvietky. Ich účinky sú však takmer rovnaké, takže pre domáce použitie možno zbierať aj túto jej sestru. Zberá sa celá kvitnúca vňať do snopov, ktoré jednoducho zavesíme na tienisté vzdušné miesto a necháme visieť do úplného vysušenia, teda kým listy nezačnú šušťať a stonky lámať sa ľahka a pritom pukať. Aby sme zachovali vôňu a aj účinok bylín, je dobré ich narezať a skladovať v uzatvárateľných sklenených alebo plastových nádobách.

Účinky komonice

 - uľavuje pri kašli, bronchiálnej astme, bronchitíde (pôsobí proti kŕčom a proti zápalom)

- používa sa pri ochoreniach ciev, krehkosti ciev (krehkosti kapilár), chorobách žíl, kŕčových žilách

- znižuje zrážanie krvi, preto môže poslúžiť ako prevencia trombózy a embólie

- pomáha pri migréne a bolesti hlavy, spôsobenej vysokým krvným tlakom

- nespavosť: podávaná pred spaním slúži ako hypnotikum

- pri vonkajšom použití sa hodí na omývanie a obklady kožných vredov, hemoroidov a zápalov očných viečok

Je teda vhodná do dýchacích, relaxačných a cievnych zmesí.

Kontraindikácie

Bylinu by nemali užívať ľudia, ktorí majú problémy so zrážanlivosťou krvi (nedostatočná zrážanlivosť krvi spôsobená chorobou alebo liekmi). V takom prípade môže dôjsť k vnútornému krvácaniu.

Využitie

Masť proti kŕčovým žilám: postup na výrobu maste nájdete v mojich predchádzajúcich článkoch na seredinak.sk

Obklad na bercové vredy: 2 polievkové lyžice kvitnúcej nati zalejeme pol litrom horúcej vody, necháme 10 minút povariť, ihneď scedíme a použijeme na obklady na nohy pri kŕčových žilách alebo na omývanie bércových vredov. Aby mala liečba správny výsledok, obklady sa musia aplikovať 3-krát denne, vždy na 1 - 2 hodiny a tretíkrát na noc.

Komonicové víno na cievky: do 1 litra kvalitného červeného vína naložíme 10 g sušenej komonice, občas pretrepeme a precedíme. Užívajte čajovú lyžičku 3x denne pred jedlom počas 14 dní (ak je prípravok dobre znášaný, po 3-5 dňoch môžeme dávku zvýšiť až na 3x denne jednu polievkovú lyžicu). Neprekračujte 14 dní, opakujte opäť minimálne po 3 mesiacoch, maximálne 4 krát ročne. Toto víno zlepšuje krvný obeh a regeneruje menšie cievy (červené popraskané žilky).

Odpudzovač molí: usušenú a nastrihanú komonicu dáme do pláteného vrecka a skladujeme v skrini.

Zdroj odborných info: bylinkyprovsechny.cz

Uvedené informácie neslúžia na lekárske účely a v žiadnom prípade nenahrádzajú lekárske vyšetrenie a liečbu.

Autor: Kristína Pažitná

Bylinkám sa venuje približne 17 rokov. Jej učiteľmi sú iní bylinkári, knihy, internet a experimenty na sebe samej. Príroda je jej učiteľka a medicína. Je aj inšpiráciou pri maľovaní.

https://www.facebook.com/homemadebyrusalka