Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ruža šípová

Ruža sa svojou jemnou silou a omamnou vôňou stala symbolom ženskosti a podporuje hlavne nežnú energiu ženy. Dnes však nebude reč o šípkach, ale o kvetoch tohto na Slovensku hojne rozšíreného keru. Áno, okrem šípok sa dajú zbierať aj ružové lupene a púčiky. Je to trochu časovo náročné, ale éterické oleje ruže ma rýchlo dokážu upokojiť, a tak som schopná stráviť aj hodinu chodením od kríka ku kríku a užívať si zber na slnku :) Na Slovensku rastie niekoľko druhov divej ruže šípovej, ktoré tvoria šípky rôzneho tvaru a veľkosti, ale všetky sú bezpečné a použiteľné. Navyše má ruža širokospektrálne účinky, ktoré ocenia aj muži a deti.

Účinky

Ruža účinne dezinfikuje a upokojuje zapálené sliznice dýchacích ciest aj tráviaceho traktu. Posilňuje srdce (lásku) a jej jedinečná vôňa celkovo harmonizuje psychiku, pôsobí proti stresu a niektorým druhom depresie (slúži aj ako afrodiziakum). Okvetné lístky sa používajú proti parazitom, podporujú peristaltiku čriev (pomáha aj pri zápche), a tým detoxikáciu organizmu, čo priaznivo pôsobí aj na pečeň a pleť. V neposlednom rade ruža čistí krv a tlmí nepríjemné prejavy spojené s menštruáciou, ako sú bolesti a kŕče, keďže ma sťahujúce vlastnosti. A vraj pôsobí aj proti starnutiu buniek.

Ak pestujete doma ružu galskú/keltskú (latinsky Rosa gallica), môžete ju využiť rovnako s rovnakými účinkami.

Ružový čaj

Hrsť čerstvých alebo jednu lyžičku sušených ružových lupienkov a púčikov zalejeme horúcou (nie vriacou) vodou, aby sme nespálili všetky éterické oleje nežnej ruže. Čaj je lahodný samotný ale aj v kombinácii s inými bylinami. Vhodná kombinácia vzniká so zeleným čajom, ktorá osvieži a upokojí zároveň. Odporúčam!

Ružovým čajom si môžete aj vyplachovať ústa a dezinfikovať tak celú ústnu dutinu, stahujúce účinky môžu pomôcť aj pri krvácajúcich ďasnách.

Ružová voda

Vyrába sa destiláciou zo špeciálnych druhov ruže, ktorých lupene sa zbierajú ráno za slnečného počasia. Je bežne dostať v drogérii aj eshope. Najväčším výrobcom ružovej vody je Bulharsko. Používajú ružu damascénku a tento rok sa chystám navštíviť ich preslávenú „ružovú dolinu“ a zároveň aj ružovarňu, kde sa pripravuje samotná ružová voda. Výborná na vonkajšie aj vnútorné použitie. Je výnimočná tým, že neobsahuje alkohol a výborne hydratuje pleť. Nie náhodou sa táto voda nazýva aj ako „tekuté zlato“.

Ružový olej na pleť

Nazbierané ružové lupienky necháme jeden deň preschnúť, potom ich nalejeme do akéhokoľvek za studena lisovaného oleja, podľa potreby. Na detskú a podráždenú pokožku je výborný sezamový olej, na tvár je vhodný mandľový olej, na celé telo teda ak robíme univerzálny olej/masť je vhodný kokosový olej. Ale dá sa skutočne použiť akýkoľvek olej či tuk, ktorý zohrejeme na vodnom kúpeli, pridáme jeden deň obschnuté ružové lupene, odstavíme a necháme cez noc lúhovať. Na druhý deň znovu zahrejeme na vodnom kúpeli a necháme odstáť. Na tretí deň poslednýkrát zahrejeme a scedíme. Môžeme pridať nejaký osenciálny olejček a ak chcem vyrobiť masť, pridáme včelí vosk na kozmetické účely v množstve 10 – 20 % hmotnosti oleja a necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Nalejeme do kelímkov, pohárikov a hotovo.

Kvety sú jedlé

Ružové lupienky majú jemne sladkastú chuť a možno ich využiť aj v kuchyni, napríklad pri výrobe džemov, želé alebo sirupov. Samozrejme, za predpokladu, že sa pestujú bez použitia pesticídov a chemických hnojív. Dočítala som sa z viacerých zdrojov, že všetky ruže sú jedlé, ale nemám to odskúšané :)

Autor: Kristína Pažitná

Bylinkám sa venuje približne 17 rokov. Jej učiteľmi sú iní bylinkári, knihy, internet a experimenty na sebe samej. Príroda je jej učiteľka a medicína. Je aj inšpiráciou pri maľovaní.


Tvorba: www.facebook.com/homemadebyrusalka