Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čo robí gazda v zime?

Dátum: 05.12.2023
Autor: Sered Inak
Čo robí gazda v zime?

Je toho naozaj veľa, čo gazda musí robiť počas zimy

Benjamín Gobos o zimných aktivitách sebestačného pestovateľa a chovateľa

Ahoj Benjamín :) V prvom rozhovore si nám porozprával o tvojom „gazdovstve“. Pestuješ ovocie a zeleninu, chováš zvieratá aj včely. Na jar, v lete i na jeseň máš isto kopec roboty. Čo sa ale deje v zime? Dá sa pestovať niečo aj cez zimné mesiace?

Zimný oddych záhradkárovi a chovateľovi síce počas zimy veľmi prospeje, no práve zimné obdobie je ideálne na plánovanie, zhodnotenie súčasného stavu a plány na zlepšenie všetkého, čo nám pomôže v nasledujúcej chovateľskej a záhradkárskej sezóne, napríklad získať bohatšiu úrodu, krajšiu a praktickejšiu záhradu alebo napredovať v chovateľstve. Uvediem príklad: okolo novembra až v januári sa konajú rôzne celoštátne výstavy zvierat, každý chovateľ chce mať kvalitnejší chov, a práve v tomto období všetko začína s nákupom nových jedincov do chovu s predpokladom, že potomstvo odchová lepšie a kvalitnejšie jedince, a tým pádom sa zlepší kvalita chovu. Ak už chová niekto králiky, hydinu či holuby na výstavy, tak chce zlepšovať exteriérové vlastnosti svojho odchovu, aby mu robili radosť v ďalšom roku na výstavách, súťažiach (poštové holuby). A čo sa týka prác v záhrade, stále je čo robiť a práve s globálnym oteplením sa posunulo aj ,,ročné obdobie,, (alebo ako to nazvať). 15 rokov dozadu už v tomto čase lístie bolo takmer opadané zo stromov, teraz je ešte všetko zelené, maliny kvitnú, moruše ešte stále plodia. Jesenno-zimné obdobie je ideálne aj na sadenie cibuľovín a ošetrovanie stromov.

Treba sa o včely nejako starať aj cez zimu?

Keď prídu chladné mesiace v roku, veľa včiel a osí prechádza do hibernácie t.j. zimného spánku zvierat. U mnohých druhov včiel dokáže zimu prežiť iba kráľovná. Potom na jar vyjdú zo svojho zimoviska, aby znovu vybudovali kolóniu. Včely medonosné sú však jedným z tých druhov, ktoré zostávajú bdelé po celú zimu. Robia to bez ohľadu na chladné teploty a nedostatok kvetov. Kolónia včiel medonosných môže počas zimy aktívne pracovať na tom, aby ich úľ zostal v teple a chránený. Ich zimná kolónia však zostáva v porovnaní s letnou kolóniou oveľa menšia. Aj napriek tomu môžu zimné kolónie obsahovať tisíce včiel. Neprestávajú jesť a pracujú celú zimu. Zostávajú aktívne, čo znamená, že budú potrebovať veľkú zásobu potravy. Pre včely udržujúce v zime teplo je potrebná energia vo forme medu. Ak včelstvá nemajú dostatok medu na prežitie, môžu zmrznúť. Včely robotnice prinútia v tom čase už nepotrebných trúdov opustiť úľ a hladovať. Pre niekoho sa toto môže zdať tvrdé, ale je to nevyhnutné na prežitie. Trúdi by odjedali zo zásob potravy a ohrozili prežitie celého úľa. Keď zdroj potravy zmizne, včely sa usadzujú na zimu. Keď teploty klesnú pod 14 ° C, včely zostávajú blízko svojich zásob medu. Neskoro na jeseň alebo na začiatku zimy, kráľovná prestane klásť vajíčka, pretože majú obmedzené množstvo jedla. Včely robotnice vytvárajú chumáč okolo kráľovnej a plodu tak, aby ich počas zimy udržiavali v teple. Včely ohýbajú svoje hlavy dovnútra smerom do chumáča, aby mali pevnú formáciu. Včely vo vnútornej vrstve chumáča môžu konzumovať zo skladovaných zásob medu. Včely vo vonkajšej vrstve chránia včely vo vnútornej vrstve chumáča. Keď teploty začínajú stúpať, včely vo vonkajšej vrstve začnú vytvárať medzery. Robia to preto, aby umožnili prúdenie vzduchu. A keď teploty klesnú, včely utiahnu svoju formáciu, aby zabránili vstupu chladu do ich zhluku.

Vyžadujú si kozy a králiky počas zimných mesiacov menej starostlivosti alebo je to rovnaké?

Telo králika a kôz je prispôsobené zimným podmienkam, avšak pre ich úspešné držanie v zime je potrebné pripraviť králikáreň, kozín a riadiť sa odporúčaniami pre starostlivosť a kŕmenie. Počas chladných mesiacov by sa malo zabrániť zvieratám zdržiavať sa vo vlhkom obydlí s prievanom a náhlymi kolísaniami teploty a vlhkosti. To najviac škodí všetkým zvieratám - vlhkosť, prievan, ktoré vedia vytvárat optimálne podmienky pre vznik rôznych chorôb. Optimálna teplota pre telo králika je od +10 do +18 ° C a vlhkosť vzduchu je 60%. Nepriaznivé mikroklimatické podmienky spôsobujú zhoršenie zdravotného stavu. Vďaka našuchorenej srsti s hustou podsadou dokáže telo králika vydržať teploty až do -12 ° C. Po dobu 2 až 3 dní môže králik vydržať teploty až -18 ° C. Ak sú klietky dobre izolované, zvieratá tolerujú krátkodobý pokles teploty na -25 ° C. Dlhodobá prítomnosť zvierat v extrémnych teplotných podmienkach je však neprijateľná. Kozám aj králikom dávam hrubšiu vrstvu postieľky slamy, aby ich to vyhrievalo, v zime sa môžu prikrmovať aj okopaninami. Trošku čerstvej zelenej travičky a ďateliny sa im podáva vo forme sušeného sena. A dostávajú aj obilie aj vitamíny na udržanie zdravotného stavu.

A čo všetka tvoja hydina – holuby, kačky, husy, sliepky? Máš pre všetky zimné príbytky?

V letných mesiacoch mi sliepky hradujú teda spávajú na stromoch. V zime, aby som si udržal znášku, tak ich zatváram kvôli poveternostným vplyvom. Na spodok kurína im rozsypem kremelínu (oxid kremičitý) a dám na to vrstvu slamy alebo hoblín, aby som udržal aj sucho ale aj prevenciu proti parazitom (kremelina). Cez zimu dostávajú sušenú žihľavu, ktorú im suším sám, ďatelinové lístky, listy z topinanburov aj hľuzy okopanín a bohatú zmes obilovín. Holuby sú celý čas v holubníku, akurát sú rozdelené podľa pohlavia, aby sa nevysilili odchovom v zime.

Môžeš si dovoliť odísť na dovolenku? Napríklad lyžovať? Ak áno, kto sa medzičasom stará o tvoje gazdovstvo?

Zimou sa sezóna v chovateľstve či zahradkarčení ani zďaleka nekončí, tam, kde jedno obdobie končí, druhé sa hneď začína, a tým pádom na dlhšie dovolenky sa nedá chodiť, samozrejme sa nájdu jednodňové výlety, ale dlhšie sa dajú iba keď má človek niekoho, kto sa mu v jeho neprítomnosti postará o chov. A ja to šťastie nemám.

A moderné technológie neuľahčujú nejakým spôsobom niektoré práce?

Existujú aj moderné technologie, čo by ušetrili čas, napr. samo-krmítka alebo samo-napájačky, ale nie sú stopercentné. Stalo sa mi, že samo-napájačka kuriatka vytopila, keď do nej ťukli. Alebo piest sa neuzatvoril a voda pretiekla, alebo kačky ju zas vedia zaniesť s blatom, a potom už netečie. Pri samo-krmítkach hrozí premnoženie hlodavcov, kebyže tam majú v kuse prístup zvieratá. Pri dvierkach s automatickým otváraním kurína hrozí, že ostane vonku niektorá sliepka. Pri chove stačí malá nepozornosť či chyba, a potom má človek čo robiť, aby to opravil.

 Chcel by si na záver ešte niečo dodať?

Ono v zime ešte bývajú nejaké opravy, výroby,  preventívne liečenia, zostavenie chovných kŕdľov a párov. Ďalej sadenie semiačok, plantov, posledné roky prezimovávam aj papriku aj rajčiny, čím urýchľujem úrodu na jar. Aj liahnutie kuriatok na výstavu sa prevádza väčšinou v zime: teda od Vianoc do februára. Zaberie to veľa času: pred prácou to začať, po práci pokračovať, ale tak skôr by som bol unavený od „ničnerobenia“ :) Ale niekedy je toho až moc, vyše hlavy, ako sa vraví.

 

Je toho naozaj veľa, čo gazda musí robiť počas zimy a rozhodne neleží doma pri piecke, ako si to možno mnohí predstavujú.

Ďakujem ti za rozhovor, Benjamín, a želám všetko dobré!