Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na bicykli o bicykli s Marcelom Pargačom

Dátum: 26.01.2024
Autor: Sered Inak
Na bicykli o bicykli s Marcelom Pargačom

Cestný bike 2 roky nemám, jazdím na horskom

Zdravím ťa, Marcel :) ! Je o tebe známe, že si taký cyklomaniak :D A na to sa budem dnes pýtať. Ale pred tým nám priblíž v krátkosti, kto si a čomu všetkému sa venuješ.

 Len aby som upresnil situáciu, ja nie som zrovna "veľký" cyklomaniak. Pred 5 rokmi som zvykol robiť 60-70 km trasy cez víkend alebo som odišiel skôr z roboty. Ale to už je skôr minulosť. Dúfam ale, že sa k tomu ešte vrátim. Venujem sa svojim koníčkom, ktoré sú okrem cyklistiky aj turistika. V domácom prostredí sa pre zmenu venujem čítaniu rôznych článkov o histórií, či sledovaniu filmov s historickou tématikou. Vždy ma zaujímala svetová história.

„To je ten, čo chodí všade na bicykli.“ - asi tak nejak znie tvoja reputácia. Je to naozaj tak? Alebo chodievaš aj autom, iným dopravným prostriedkom či pešo?

Nie je to celkom tak. Na bicykli chodievam do práce od jari do ľahkej jesene a na poobedné sezónne cyklojazdy. V Seredi nie je nevyhnutné vždy použiť bicykel. Pričom sa ho aj bojím nechať bez dozoru viac ako 3 minúty.

Ako a kedy si sa dostal k tomuto hobby? A čo ťa na bicyklovaní najviac fascinuje? Predpokladám, že to nemá environmentálny dôvod, či?

Pôvod môžeme hľadať ešte v detsve, kedy som počas letných prázdnin veľa času strávil u starých rodičov na dedine. Do najbližšieho mesta som chodieval často na bicykli, ale tiež aj po okolí a poľných cestách.

Na cyklistike ma najviac fascinujú jeho vplyvy na organizmus. Hlavne ranná cesta do práce v blízkosti lesa mi dodáva energiu a cítim sa vďaka tomu sviežejšie ako keby som mal ísť do práce autom. Po každej jazde je cítiť zmena rytmu dýchania. O podrobných vplyvoch sú rôzne lekárske články. Inak tomu nie je ani keď idem na dlhšie jazdy po práci. Svalovka a fyzická únava pominie, ale rôzne pozitívne účinky na organizmus ostávajú.

V akom stave sú slovenské cyklotrasy? Existuje nejaká mapa dostupná pre každého? A podľa čoho si vyberáš cyklotrasy ty?

Na slovensku máme už v súčastnosti cyklotrasy, zjazdné na cestnom bicykli, ktoré by nám mohli závidieť aj v Rakúsku. Ja osobne uprednostňujem práve tie, keďže je pre mňa viac zaujímavá práve cestná cyklistika. Nie všetky sú však na tom kvalitatívne tak dobre. Napríklad v mojom okolí sú cyklotrasy vhodné skôr na typ cross/MTB. Vyberať si však veľmi nemôžem. Treba sa prispôsobiť podľa toho čo je k dispozícií. Zvyknem ísť napr nejaký okruh po okolitých dedinách.  Cyklotrasy pre road-typ si musím najprv naštudovať na internete a dopravovať sa k nim vlakom. Keďže mapy pre tento typ moc niesú, ako pomôcka mi slúžia videá, ktoré uložia na internet iní užívatelia.

Cestný bike už dva roky nemám doma. Je u kamaráta, keďže som bol s ním na jednej 54 km akcii. Takže jazdím po hrádzi Šaľa - Sereď na horskom a sem tam pri Váhu. Na bike sú tu určite daleko vačší machri ako ja.

Je dôležité, aký má človek bicykel, alebo stačí jednoducho vytiahnuť zaprášenú mašinu z pivnice/komory a pustiť sa do toho?

Zo začiatku nie je dôležité mať skvelý bicykel. Pre porovnanie v mojich detských časoch boli tzv. horské bicykle osadené na železnom ráme. Boli ťažké už len na vytiahnutie z pivnice. Tvarovaný hliníkový materiál prišiel omnoho neskôr. Vďaka drahému bicyklu sa ešte z nikoho cez noc nestal A Contador. Treba si vypestovať návyky, budovať fyzickú výdrž.

Buď tento šport človeka chytí na celý život alebo cyklistiku zavrhne po týždni. V lepšom prípade si neskôr može zadovážiť aj pohodlnejší bicykel a brázdiť cesty celý deň. Všeobecne dôležité je nájsť si cyklo-spoločníka s porovnateľnou fyzickou výdržou. Čas ubehne rýchlejšie a je možné vzájomne sa vysporiadať s protivetrom.

Chcel by si na záver ešte niečo dodať?

Vyhľadavanie cyklotrás nemusí byť len o krátkych okruhoch alebo vytýčených cyklochodníkoch. Obľúbené sú tiež rôzne výstupy, napríklad v okolí Tatier. Tam by som chcel nasmerovať svoje ďalšie plány. Zorganizovať cyklodovolenku a vidieť Tatry aj z okolitého prostredia, nie len prostredia lesa.

Ďakujem ti, Marcel, za tvoje skúsenosti a informácie zo sveta cyklistiky, a želám ti veľa šťastných kilometrov! :)

 Rozhovor pripravila bylinkárka a tvorkyňa Kristína Pažitná (www.facebook.com/homemadebyrusalka).