Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Háčkovanie

Háčkovanie ako antistresové hobby

„Ty máš ale talent!“ - mi zvyknú vravieť ľudia :) Skutočnosť je však taká, že som musela začať od nuly a postupne sa učiť ako sa háčkuje.

Jednoduchý stĺpik, polstĺpik, dvojitý stĺpik atď. - jednému by z toho zatočila hlava. Našťastie dnes existuje veľa videonávodov, takže si to človek nemusí predstavovať ale priamo vidí pohyby háčika a priadze. V Bulharsku učili babky moje kamošky a mnohých kamošov štrikovať, no ja som sa učila z youtube. To znamená, že som na začiatku robila veľa chýb, nevychádzalo mi to, bolo to všelijaké krivé a nepasovalo to. Tak znovu. Zase príliš tesné alebo príliš voľné, a znovu.

Musím však priznať, že od samého začiatku ma háčkovanie ako aktivita veľmi baví. Nejakým spôsobom ma to upokojuje a tiež milujem ten pocit priadze v ruke. Čítala som, že ručné práce všeobecne nie len rozvíjajú tvorivosť a motoriku, ale že tieto pohyby spolu s cieleným sústredením na ne priamo ovplyvňujú mozog a nervový systém. Takže áno, je to akási antistresová terapia :) Nebudeme si klamať, každý dnes prežíva väčší či menší stres, a ja nie som výnimkou. A potom, keď držím v ruke hotové rukavice, čiapku či kus oblečenia, je to nepopísateľný pocit spokojnosti, radosti a nadšenia nad sebou samým a faktom, že z ničoho (rozumej priadze) vzniklo niečo (rozumej vec). Vtipná je tiež predstava, že keď potiahnem koniec priadze väčšiny mojich výrobkov, tak po vypáraní dostanem opäť „iba“ klbko príp. dve-tri klbká priadze.

Pletiem najmä počas dlhých zimných večerov, keď vonku zúri chlad a mráz a ja sa hrejem dotykom jemnej vlny. Všetko je sivé, biele, jednotvárne, no ja sa hrám s pestrou škálou farieb v rôznych kombináciách.

Priadze nakupujem hotové v textilnej galantérii alebo si ich objednávam online, kde majú zvyčajne väčší výber. No pamätám si, že moje prvé ponožky som si uštrikovala z ovčej vlny, ktorú som predtým vyprala, niekoľko dní sušila na slnku za priebežného obracania, potom som ju česala a napokon upriadla na kolovrátku. Áno, ako v rozprávke :) Vtedy som však žila na lazoch a mala na to čas aj vhodné podmienky. Po presťahovaní na byt som si najprv kupovala priadze z čisto prírodných materiálov. No postupne som prešla aj na tie „neprírodné“, pretože ponúkajú o niečo väčšiu elasticitu, dlhšiu dobu obnosenia a širší sortiment farieb.

Modely a vzory sa tiež učím z videí na internete, ktoré sú bezplatne dostupné, hoci si ich často prispôsobujem a experimentujem s nimi. Možno by ste sa divili, ale dnes existuje po celom svete neuveriteľne veľa nadšencov háčkovania aj štrikovania, ktorí svoje diela publikujú dobrovoľne s návodom od začiatku do konca. Takže ak je to náhodou aj váš nesplnený sen, naučiť sa pliesť, poďte do toho a skúste to. Youtube ponúka mnoho videí aj v slovenčine ;)

Ja síce videá zatiaľ nerobím, no svoje hotové pletenia uverejňujem na mojej facebook-ovej stránke pod názvom HOMEmade by Rusalka (www.facebook.com/homemadebyrusalka). Ak by ste chceli, aby som vám niečo uplietla, neváhajte a napíšte mi. Spolu premeníme „nič“ na „niečo“ :)

Teším sa na nové nápady a vecičky!

Autor: Kristína Pažitná