Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachytávame vodu

Ja viem, že sme nevynašli koleso ani teplú vodu. A že dažďovú vodu zachytávali do sudov už naši starí rodičia. Ale my sme na tieto praktické skúsenosti našich predkov akoby zabudli. A tak priam trestuhodne posielame dažďovú vodu do kanalizácie.
Nemožno sa potom čudovať, že naše mestá sa prehrievajú a príroda v lete vysychá. Nuž a tak sme pri našej bytovke na Hornej ulici v Krasňanoch nainštalovali sud na dažďovú vodu. Vodu z neho využívame na polievanie krásnej kvetinovej predzáhradky, o ktorú sa už desaťročia starajú naše susedy.
 
Ako to funguje?
 
Do zvodovej odkvapovej rúry sa vmontuje samočinný zachytávač vody. Vo vnútri zberača je „lievik“, do ktorého steká zachytená voda vedená zvodom. Odtiaľ je vývod do hadice, ktorá sa pripojí do zbernej nádoby (do suda).
FB_IMG_1685470355296 FB_IMG_1685470362076
Funguje to na princípe spojitých nádob – nádoba musí mať maximálnu možnou hladinu v rovine s vyústením hadice. Akonáhle hladina vody v nádobe dosiahne maximum a vyrovná sa tak s hladinou vody za lievikom v zachytávači, viacej vody už nebude do nádoby odtekať, ale bude prepadávať cez hranu lievika ďalej do zvodu a do odpadu. Vďaka tomu sud nemôže pretiecť. Zachytávač zachytí približne 85% pritekajúcej vody pri prietoku 10 l/min.
 
Čo to všetko stálo?
 
Zachytávač vody (v závislosti od hrúbky rúry) od 80 do 150 eur
Sud na dažďovú vodu (500 litrov) cca 150 eur
 
Autor: Michal Feik, riaditeľ odboru komunikácie a propagácie BSK