Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Drieň obyčajný

Dátum: 25.10.2023
Autor: Sered Inak
Drieň obyčajný

Často sa ma mamičky pýtajú, ako podporiť imunitu u detičiek

Má červené vajcovité plody, ale šípka to nie je. Sú to drienky, plody drieňa obyčajného. Po rakytníku, šípkach a čiernych ríbezliach patrí k najbohatšiemu zdroju vitamínu C. Je však aj bohatý na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a aj preto sa drieň nazýva „superpotravinou“ alebo „predlžovač života“.

Drieň býva často prvým kvitnúcim stromom skoro na jar (marec). Spoznáme ho podľa malých žltých kvietkov, okolo ktorých lietajú prvé včeličky po zimnom spánku. Plody dozrievajú v septembri, skôr ako šípky. Dužina nemá žiadne chĺpky a kôstka je tiež len jedna podlhovastá, čiže sa ľahko odkôstkovávajú. Napriek tomu zostáva tento strom stále pomerne neznámy, čo je škoda.

Účinky

Často sa ma mamičky pýtajú, ako podporiť imunitu u detičiek. Drienky sú ideálne pre deti aj dospelých. Veľmi známe sú ich účinky proti hnačke ale aj rôznych iných žalúdočných a tráviacich problémoch, pravdepodobne kvôli vysokému obsahu minerálov (vápnik, draslík, horčík, fosfor). Zaujímavé je, že vitamín C sa tepelnou úpravou zachováva, rovnako ako aj pri šípkach. Červeno-purpurové farbivá, ktoré drienky obsahujú, tlmia kŕče hladkého svalstva, čiže pomáhajú pri bolestiach a kŕčoch hlavy, maternice, čriev. Znižujú horúčku a hučanie v ušiach. Ďalej drienky pomáhajú pri nadmernom potení a tiež pri anémii. Sú vhodné aj pre diabetikov, nakoľko znižujú hladinu cukru.

379863437_872118750522815_6120479164018029137_n1(1)

Využitie

 Drienky sú vhodné na priamu konzumáciu za surova, ale aj na varenie. Ako som už spomínala, obsah vitamínu C sa tepelnou úpravou nezničí, takže drienky môžeme použiť do rôznych receptov na marmelády, kompóty, šťavy, čaje. Osobne si z drienok robím marmeládu úplne bez cukru, je potom taká kyselkavá. Drienky sa výborne kombinujú v receptoch so šípkami a/alebo hlohom. Samotné drienky sa však dajú použiť ako náhrada olív (recept nižšie) a z drienkových kôstok sa dá pripraviť náhrada kávy (recept nižšie).

379863437_872118750522815_6120479164018029137_n(1)-removebg-preview

Drienkové olivy

Ingrediencie: zrelé drienky 250 g, soľ 100 g, voda 100 ml, cesnak, čerstvé bylinky, olivový olej.

Drienky umyjeme a odstránime stopky. Necháme ich odkvapkať. Zmiešame vodu so soľou a necháme ju rozpustiť. Drienky zmiešame so slanou vodou tak, aby boli všetky ponorené v slanej vode. Takto ich necháme ponorené týždeň. Drienky zosvetlejú a trochu sa rozpadnú (v dôsledku osmotického tlaku). Potom ich scedíme a necháme uschnúť, musia byť úplne suché. Medzitým nakrájame bylinky a cesnak na plátky. Drienky nasypeme do pohárov striedavo s bylinkami a cesnakom. Zalejeme olivovým olejom a necháme odležať aspoň 3 dni. Potom ich uložíme do chladničky a používame ako olivy, trvanlivosť je približne mesiac.

Drienková káva

Usušené semená mierne opražíme a pomelieme na jemný prášok.  Po zaliatí horkou vodou budeme mať lahodný kávovinový nápoj bez kofeínu, no s mierne stimulačnými účinkami.

Drienková „koža“

Zrelé drienky bez kôstok sa krátko povaria a potom pasírujú, kým nevznikne homogénna hmota. Tá sa potom rozotrie v tenkej vrstve na pečiaci papier a suší sa na vzduchu. Výsledný koncentrát pripomína „kožu“, dá sa krájať na malé „bonbóny“, obsahuje až 40 % ovocného cukru a je bohatý na vitamíny.

Zdroj odborných info: superpotraviny.webnode.cz

Uvedené informácie neslúžia na lekárske účely a v žiadnom prípade nenahrádzajú lekárske vyšetrenie a liečbu.

Autor: Kristína Pažitná

Bylinkám sa venuje približne 17 rokov. Jej učiteľmi sú iní bylinkári, knihy, internet a experimenty na sebe samej. Príroda je jej učiteľka a medicína. Je aj inšpiráciou pri maľovaní.

Tvorba: www.facebook.com/homemadebyrusalka

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.