Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

O KC Priestor v Seredi s Mirkou Sabovou Dudášovou

GALÉRIA
Dátum: 08.01.2024
Autor: Sered Inak
O KC Priestor v Seredi s Mirkou Sabovou Dudášovou

Najlepšie projekty sú také, ktoré dokážu samostatne žiť aj bez vás

O KC Priestor v Seredi s Mirkou Sabovou Dudášovou

Ahoj Mirka :) Ty si naozaj inšpiratívna žena, keď som si len tak prechádzala tvoj profil na facebooku, tak som sa nestačila čudovať, koľko projektov máš. Predstav sa nám krátko na začiatok a priblíž nám svoje projekty.

Mirka: Ahoj, Kika, aj všetci, ktorí si idete čítať nasledujúce riadky. Ďakujem ti za kompliment. Popravde, teraz tých projektov mám už oveľa menej ako v minulosti. Niekoho to môže inšpirovať, iného odrádzať :) Pre mňa bola vždy moja práca, pričom prácou volám všetky svoje projekty, únikom do inej reality. 

Keď som potrebovala na niečo nemyslieť, alebo zmeniť prostredie, pracovala som. Dnes už, chvalabohu, pracujem aj kvôli peniazom (smiech). Všetky projekty ma veľmi bavia a veľa učia. 

Dnes mi v podstate takmer všetky projekty pokrýva môj hlavný projekt, ktorým je seredské KC PRIESTOR. V rámci neho sa snažíme aktivizovať Sereď, a to buď prácou s mládežou, alebo kultúrnymi podujatiami. 

Na začiatku korony sme s aktuálnym primátorom a s ďalšími múdrymi a aktívnymi ľuďmi založili iniciatívu na vyriešenie Niklovej huty v Seredi - Z čiernej na zelenú, na nejaký čas sme jej však dali červenú. 

Viacerí sme potrebovali poriešiť svoje zdravie a svoju rodinu, plus sme našli podporu iba medzi ľuďmi a médiami. Politici a političky nemali riešenie environmentálnych kríz medzi prioritami a aktuálna vláda nám zmazala aj posledné nádeje na zmenu v najbližších rokoch. Ale máme nové možnosti z pozície mesta a každá vláda má svoj expiračný čas.

Z iných projektov spomeniem Sokratov inštitút, ktorému ďakujem za veľa - ide o ročné štúdium pre komunitných lídrov a líderky, ktoré mi dalo mnoho priateľov a sieť podporovateľov. Dnes tam figurujem iba ako mentorka. Druhým je Združenie STORM, ktoré sa venuje ľuďom pracujúcim v sexbiznise a osobám užívajúcim drogy a ich rodinám, kde som skôr aktívnou propagátorkou ich služieb ako aktívnou členkou, možno v budúcom živote (smiech).

Dnes by sme sa radi dozvedeli niečo viac o KC Priestor v Seredi. Ako ťa vôbec napadla táto myšlienka a ako sa ti ju podarilo zrealizovať?

Mirka:KC PRIESTOR vznikal počas môjho štúdia žurnalistiky v Nitre. Práve tam som úplne prepadla neformálnemu vzdelávaniu, keďže som mala možnosť veľa cestovať vďaka Erasmus plus programu. Zúčastnila som sa veľa tréningov, ktoré ma postupne učili, ako pracovať so sebou, s komunitami, s mládežou. 

V tom čase sme už spolu najmä s Maťom Tomčányim ťahali združenie Mladá Sereď, ktoré organizovalo kultúrne a charitatívne akcie. Ja som začala prinášať viac vzdelávania pre mládež a prácu s dobrovoľníkmi, čo nás viedlo k tomu, aby sme vybudovali PRIESTOR pre mladých ľudí, ktorí sa chcú stretávať, vzdelávať, tvoriť. Spojili sme sa práve so Združením STORM, konkrétne s Palim Ščasným a Andrejkou Hugáňovou a s chalanmi z Ekohliadky - s Mišom Chudým a s Ondrom Satinom a s ďalšími.

V roku 2016 sme otvorili verejnosti už prerobený KC PRIESTOR. Odvtedy sa centrum zabehlo, vyprofilovalo, vytvorilo nový tím a dnes tvorí samostatné združenie, ktoré sa venuje rôznym komunitám.

Čo všetko sa deje v KC Priestor? Ja sama som sa raz zúčastnila tzv. SWAPU teda výmeny oblečenia a odniesla som si odtiaľ pár pekných kúskov.

Mirka: Áno, výmeny oblečenia sú u nás obľúbené. Voláme ich Vymínačky :) PRIESTOR má tri piliery - vzdelávanie, kultúru a pomoc. V rámci nich robíme rôzne podujatia, spájame sa s inými organizáciami, ale aj riešime dlhodobé projekty. Každý mesiac (teda vždy keď stihneme ) urobíme kalendár podujatí a verejnosť sa môže zúčastniť čohokoľvek, čo ju zaujme. 

Okrem našich aktivít hostíme u nás aj aktivity iných organizácií, ktoré nemajú vlastný priestor. Takto sa u nás napríklad cvičí jóga s Veronikou Delinčákovou, detičky cvičia na Hudobnej škole Yamaha, domškoláci z občianskeho združenia Malí obri sa u nás rozvíjajú, mladí ľudia z gymnázia sa s Katkou Valábkovou rozprávajú o literatúre a spoločnosti. 

Medzi projekty združenia aktuálne patria Stretávačky Teens bezpečný PRIESTOR pre stretávanie mladých ľudí; Ukrajinské Stretávačky a Ukrajinské školské klubyPRIESTOR pre inklúziu ukrajinských odídencov; Detský PRIESTOR - PRIESTOR pre rodičov a ich deti; Angažovaná SereďPRIESTOR pre participáciu mladých formou mládežníckeho parlamentu, VATAPRIESTOR pre kultúru; Sereď 2.0PRIESTOR pre participáciu verejnosti, Infobodka SereďPRIESTOR pre aktívnych ľudí zo Serede a z okolia; Sereď Community HubPRIESTOR na rozvoj komunity a VýniMocná - PRIESTOR pre dievčatá.

Táto rôznorodosť nás teší. Často sa smejem na hejteroch, ktorí tvrdia, že PRIESTOR som iba ja, ale PRIESTOR sa týždenne stane druhým domovom pre takmer sto ľudí a šesť ľudí ťahá jeho aktivity a ďalších približne 40 dobrovoľníkov pomáha s aktivitami. Ale je pravda, že tento rok ideme skresať počet projektov, aby narástla ich kvalita. Aj dobrovoľníkov bude menej, ale chceme mať dlhodobejších parťákov a parťáčky. Pokojne sa nám prihláste, ak by ste radi/y pomohli. 

Na aké podujatia sa môžeme tešiť v blízkej budúcnosti?

Mirka: Dobrá otázka V januári budeme mať strategické stretnutie, kde rozhodneme, čo ostáva živé a čo odkladáme do šuflíka. Ale prezradím, že predbežne sme sa zhodli, že ostávajú Stretávačky pre mladých ľudí - teda bezpečné miesto, kde si môžu spraviť palacinky, zahrať Playko a pokecať s dospelým, ktorý počúva a neradí. 

Takisto pokračujeme s mládežníckym parlamentom, v rámci ktorého budú aj pre verejnosť diskusie s inšpiratívnymi ľuďmi. A naša Vika Parokonna určite bude pokračovať s VýniMocnou, pretože je to projekt, ktorý je evidentne od dievčat žiadaný a potrebný. 

Ďalšia členka - Lucka Šupová - chce začať so zábavnými kvízovými večermi, čo môže byť tiež super tip na príjemný čas v Seredi .Veľmi by som chcela pokračovať s kultúrou, ale musíme nájsť spôsoby, aby nás to nezruinovalo finančne aj ľudsky. Verím, že aspoň Vata Vianoce budú .

Budúci rok spustíme crowdfundingovú kampaň - teda možnosť finančne prispievať PRIESTORu každý mesiac na aktivity, aby sme ich mohli robiť dlhodobo a kvalitne. 

Išla by si do založenia KC Priestor znovu? Ak áno, čo by si urobila inak? Inými slovami, má to nejaké nedostatky?

Mirka: Ťažko sa mi na to odpovedá. Keď sme začali riešiť PRIESTOR, mala som cca 20 rokov, netušila som, čo ma všetko v živote čaká. Robila som to, čo mi vtedy dávalo zmysel a potrebovala som robiť veľa. Naše aktivity mi stále dávajú zmysel a vidím, že pomáhajú nielen mne, ale mnohým ľuďom spríjemňujú život v Seredi. 

Nedostatky to určite má. Každý projekt ich má. Je mi niekedy smiešne, keď si ľudia myslia, ako na tom zarábam, pričom drvivú väčšinu času som PRIESTOR ťahala popri iných prácach. Je to naozaj finančne aj časovo veľmi náročné. Napriek tomu toho dobrého mi to dáva oveľa viac. 

Asi by som ale nezmenila nič. Všetko, čo sa udialo, sa udialo z nejakého dôvodu. Spravila som veľa chýb, ale robila som najlepšie, ako som vedela. A rovnako to robili všetci ostatní členovia tímu. Dnes už chceme nastaviť veci udržateľnejšie, viac si premyslieť aktivity a zaplatiť ľudí. Ale to hovorím ako 30-ročná Mirka, od 20-ročnej by som to nevyžadovala :)

Čo by si odporučila ľuďom s podobným zámerom založiť nejaké komunitné centrum?

Mirka: Mnoho ľudí má radosť z toho, keď niečo založia, vytvoria. Poznám ten pocit dobrodružstva a radosti z niečoho nového, ale je dôležité si uvedomiť, že veľké projekty sa nerobia na pár mesiacov, alebo na rok. 

Robia sa dlhodobo a budú si vyžadovať vaše úsilie niekoľko rokov. Takže by som určite poradila človeku, aby sa zamyslel, s kým do toho ide, či si vie predstaviť, že bude s tými ľuďmi niekoľko rokov po večeroch sedávať a dokončovať účtovníctvo, opravovať opadanú omietku, alebo že popri práci vybehne na obednú prestávku na sociálnu poisťovňu, aby doriešil veci pre svoje združenie.

Ale zároveň, aby vedel, že mu to môže dať najlepších priateľov, ktorých bude chcieť mať po svojom boku na celý život, že mu to dá nové zručnosti a druhý domov (a dokonca spoločný s inými ľuďmi, ktorých má rád!)

Aby jednoducho rátal s tým, čo mu to vezme a čo mu to naopak dá. A že najlepšie projekty sú také, ktoré viete po pár rokoch odovzdať ďalej a dokážu si samostatne žiť aj bez vás. Nerobte projekty, lebo si chcete niečo dokázať, ale preto, že sú dôležité a je dôležité, aby pokračovali aj vtedy, keď vy už máte inú cestu.

Chcela by si na záver ešte niečo dodať?

Mirka: Všetko najlepšie v novom roku. želám vám veľa zmyslu vo vašich životoch, malé dennodenné radosti, ktoré vás pohladia na srdci a komunitu, s ktorou vám bude dobre.

Ďakujem za srdečný a inšpiratívny rozhovor, Mirka, a želám ti veľa zdravia, nech môžeš pokračovať v úžasnej práci, ktorú robíš!

 

Rozhovor pripravila bylinkárka a tvorkyňa Kristína Pažitná (www.facebook.com/homemadebyrusalka).