Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Rozhovor: Ako sa naučiť cudzí jazyk?

Dátum: 11.09.2023
Autor: Sered Inak
Rozhovor: Ako sa naučiť cudzí jazyk?

Nikto vám cudzí jazyk nenaleje do hlavy

Rozhovor s Mgr. Kristínou Pažitnou zo Serede, vyštudovanou pedagogičkou nemeckého a anglického jazyka.

Ahoj Kika, ty ovládaš niekoľko cudzích jazykov. Povedz, je na to potrebný talent?

Pravda, ak nerátame slovenčinu a češtinu, tak plynulo hovorím anglicky, nemecky a bulharsky. No odpoveď na tvoju otázku je „NIE!“, nie je to o talente ale o systematickej činnosti. Platí to tak aj v iných oblastiach, že talent tvorí zhruba 20% úspechu, zvyšných 80% závisí od našej práce. Potvrdilo to už veľa súčasných polyglotov, ktorí na škole prepadali z cudzieho jazyka ale po škole sa do učenia pustili sami a našli si zábavný spôsob, ako predbehnúť aj tých talentovaných, ako napr. Beny Lewis, Steve Kaufmann alebo Luca Lampariello.

Takže si to vyžaduje veľa času a energie príp. s tým súvisiace výdavky za kurzy, čo znamená, že bežne pracujúci človek s deťmi si to asi nemôže dovoliť, alebo sa mýlim?

Našťastie sa mýliš v druhej časti :) Dnešná doba internetu nám ponúka kopec efektívnych a zábavných metód učenia, ktoré sú bezplatné a dajú sa začleniť aj do nabitého denného programu. Je potrebné vaše odhodlanie, že sa učenie stane jednou z vašich priorít na isté obdobie. Potom je dôležité stanoviť si cieľ a vytvoriť si plán aktivít, ako ho chcete dosiahnuť. Následne už len nasledujete svoj plán nových učebných návykov, pričom si každý týždeň preveríte, či dodržiavate 4 základné zásady: dostatok kontaktu s jazykom, systematický postup, efektívne metódy a zábava. Tie aktivity vás musia baviť, ak tomu tak nie je, tak hľadajte iné, pokiaľ nenájdete také, ktoré vám vyhovujú. Toto je kľúčové pre dosiahnutie úspechu, lebo každý sme iný, zaujímajú nás iné témy a učíme sa rôznymi spôsobmi, takže nekopírujte materiály a metódy od iných, ale si nájdite vlastné.

Dobre a nie je najjednoduchšie a najlepšie proste vycestovať do zahraničia, kde je človek nútený rozprávať?

Možno ťa to prekvapí, ale opäť moja odpoveď znie NIE. Vysvetlím. Po prvé, nie každý má tú odvahu skočiť do vody bez toho, aby vedel plávať. Väčšina ľudí má strach, takže sa do zahraničia bez znalosti jazyka nikdy nevyberú. Po druhé, táto radikálna metóda funguje hlavne komunikatívnym typom ľudí. Napr. ja som extrovertka, ktorá nemá problém nadväzovať nové kontakty a rada veľa rozprávam, preto nebol pre mňa veľký problém naučiť sa bulharsky v Bulharsku bez školy či kurzu. Okrem toho patrí bulharčina medzi slovanské jazyky, čo mi do istej miery uľahčilo proces. Poznám však aj také prípady, kedy ľudia vycestovali do zahraničia, strávili tam niekoľko mesiacov a vrátili sa bez znalosti jazyka. Skrátka si vystačili posunkovou rečou a rozprávaniu sa vyhýbali, ako sa to len dalo. Okrem toho je dnes čoraz častejšie, že v zahraničí fungujeme hlavne v kolektíve s inými cudzincami, často Poliakmi, Čechmi alebo Slovákmi, čo nás opäť okráda o možnosť komunikácie v cudzom jazyku.

Spomenula si, že jazyk by sa mal stať našou prioritou na isté obdobie. Aké dlhé by to obdobie malo byť, teda za ako dlho je možné sa naučiť cudzí jazyk?

Položil si dve rôzne otázky, preto odpoviem oddelene. Jazyk sa môže stať našou prioritou na pomerne krátke obdobie, ako sú 2-3 mesiace, ak chceme dosiahnuť nejaký čiastkový cieľ, napr. zlepšiť si gramatiku alebo porozumenie počutého textu. Iné je to, ak začíname od nuly a chceme sa naučiť komunikovať v cudzom jazyku. Tu veľmi závisí od množstva času, ktorý máme k dispozícii a sme aj ochotní jazyku denne venovať. Nezamestnaný bezdetný človek má oveľa viac času ako zamestnaný s deťmi, prirodzene. Ľudia pracujúci na zmeny to majú ešte ťažšie. Každopádne mali by ste vydržať s učením až dovtedy, kým dosiahnete tzv. úroveň pohodlnej plynulosti, čiže sa dokážete v cudzom jazyku pokojne vyjadriť ku každodenným témam a viete spontánne reagovať na rôzne komunikačné situácie. V priemere sa to ľuďom podarí dosiahnuť zhruba za 2 roky. Ale mám kamoša, ktorému som pomáhala pri učení, a ten sa zo začiatočníka vypracoval a urobil certifikát B1 za 6 mesiacov.

Čo treba robiť, aby sme cudzí jazyk nezabudli?

Existuje tzv. kategória „večných začiatočníkov“, ktorí síce sem-tam jazyku venujú nejaký čas aj peniaze, ale reálne sa nikam neposúvajú. Prečo? Lebo mozog nestihol naučené informácie dostatočne poprepájať a podržať. Mozog je nastavený tak, že 90% naučeného do niekoľkých hodín zabudne, ako ustanovil nemecký psychológ Hermann Ebbinghaus, ktorý vytvoril krivku zabúdania (https://www.juliensobczak.com/inspect/2022/05/30/anki-srs.html). Preto ak učenie prerušíme na viac ako jeden deň, dochádza k blednutiu až úplnému zabudnutiu naučeného. Toto však nehrozí, ak dosiahneme úroveň pohodlnej plynulosti. Potom už môžeme jazyk aj dlhšie obdobie nepoužívať, no na jeho aktivovanie v mozgu nám stačí pár dní. Toto je jedno z tajomstiev učenia sa jazyka, neprestať až kým zdoláme tú najväčšiu vlnu, potom nás už nič nemôže vrátiť späť.

Aké sú ďalšie tajomstvá učenia sa cudzieho jazyka?

Zázračné metódy neexistujú! :) Nikto vám cudzí jazyk nenaleje do hlavy. Existujú však revolučné metódy, o ktorých pravdepodobne neviete. Ja som sa o nich dozvedela od polyglotky Lýdie Machovej.
METÓDA GOLDLIST – ide o učenie sa slovnej zásoby resp. celých fráz a viet bez bifľovania, iba prepisovaním. Denne vám zaberie asi 10-15 minút. Viac vo videu: https://www.youtube.com/watch?v=8KYZVAzhJr0&ab_channel=Vzd%C4%9Bl%C3%A1vac%C3%ADcentrumALTYA

BILINGVÁLNE KNIHY - Nechce sa vám pri čítaní stále pozerať do slovníka? Čo tak cudzojazyčná verzia na jednej strane a slovenská verzia toho istého textu na druhej strane? Ponuka dvojjazyčných kníh je na tomto linku:

https://www.martinus.sk/l?attributes%5B0%5D=379985&categories%5B0%5D=6001

Môžete tiež len čítať jednu knihu v cudzom jazyku a mať po ruke tú istú knihu v slovenskom preklade. Najlepšie tú vašu obľúbenú.

METÓDA SELF-TALK - Ľudia sa často sťažujú, že sa nemajú s kým rozprávať, a preto sa nezlepšili v jazyku. Môžete však hovoriť aj sami so sebou: rozprávajte o svojom dni, opisujte svoju poslednú alebo vysnívanú dovolenku, opisujte svoje aktivity, ktoré práve vykonávate, klaďte si otázky a odpovedajte na ne. Alebo si vezmite fotky a opisujte, čo vidíte, vymýšľajte si príbehy a fantazírujte. Hovorte nahlas! Experimentujte…

Ako začať? Čo by si na záver odporučila čitateľom?

Treba mať na pamäti, že učenie jazyka nie je šprint, ale maratón. Nemajte príliš veľke očakávania, ale buďte trpezliví, výsledky sa dostavia pravdepodobne neskôr, ako si myslíte. Nebuďte na seba príliš prísni a nebojte sa robiť chyby. Často si opakujte. Odporučila by som každému, aby sa učil hlavne sám podľa seba, vtedy je to najefektívnejšie a najprirodzenejšie. Ak sa aj zapíšete do jazykového kurzu, nestačí to. Je dôležité tráviť s jazykom aspoň 30 minút denne. Postup by sa dal zhrnúť do 4 bodov:


1. Rozhodnite sa a vytvorte si z jazyka prioritu. 2. Nájdite si 2-3 zábavné metódy, ktorým sa budete denne venovať.

3. Vytvorte si časový plán, teda koľko minút príp. v akej časti dňa sa budete metódam venovať.

4.Značte si svoje učenie do kalendára/tabuľky, bude vás to motivovať.

Ak by ste potrebovali nasmerovať a pomôcť, kľudne sa mi ozvite a rada vám pomôžem :)

Mgr. Kristína Pažitná

+421 919 027 372

learmai@protonmail.com

Ďakujeme Kristína za rozhovor.

Zdieľaj článok so svojimi priateľmi: 

qr_code62628_(1)

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.