Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Chmeľ otáčavý

Dátum: 20.09.2023
Autor: Sered Inak
Chmeľ otáčavý

Chmeľ si väčšina ľudí spája s pivom

Chmeľ si väčšina ľudí spája s pivom. Áno, je to tak, samičie kvety (šišky) sa používajú na výrobu piva. Pivovarníci však dnes nestrácajú čas hľadaním divokého chmeľu, ale si ho pestujú. Môj partner preto miluje chmeľový čaj, lebo mu pripomína vôňu piva :) Mne napríklad chmeľová aróma pripomína konope. Nie je to náhoda, keďže obe byliny patria do čeľade konopovité.

Na bylinkárske účely sa môže zbierať tak pestovaný, ako aj divoký chmeľ. Možno ho spozorovať už zdiaľky, ako sa šplhá po rôznych kríkoch a plotoch. Šištičky sa zbierajú na jeseň po ich úplnom dozretí, ale ešte predtým, ako začnú hnednúť. Zber sa uskutočňuje počas dňa. Chmeľ sa bez problémov suší, ale sušená droga nevydrží dlho. Svoju silu stráca okolo Vianoc. Keďže sušené šišky rýchlo strácajú svoju účinnosť, odporúča sa pripraviť z nich tinktúru (alkoholový výluh), ktorá sa dávkuje max. 3-krát denne po 30 kvapkách max. po dobu 3 mesiacov.

Účinky

Chmeľ má najmä mierne sedatívne účinky - upokojuje. Preto sa dáva do čajov na spanie, upokojenie, pri nervozite - nervovom podráždení, na upokojenie sexuálneho apetítu – má vysoký obsah fytoestrogénov a znižuje hladinu testosterónu. Horčiny, ktoré obsahuje, pomáhajú aj pri trávení a žalúdočných problémoch (stimulujú produkciu žalúdočnej kyseliny). Pôsobí mierne močopudne a antibakteriálne. Pomáha aj pri klimakterických problémoch (menopauza) a uvoľňuje kŕče, je preto vhodný aj do ženských zmesí.

Použitie v kozmetike

Výťažky z chmeľu majú omladzujúci účinok na pokožku, pridávajú sa do krémov, pleťových masiek a napokon pivné kúpele sa stali hitom vo wellness zariadeniach. Chmeľ je tiež súčasťou rôznych pivných šampónov na zvýšenie lesku vlasov a zníženie ich lámavosti. Na tento účel nám vraj dobre poslúži aj domáce umývanie vlasov v "obyčajnom" pive. Nemám to odskúšané, ale budem rada, ak mi napíšete vlastné skúsenosti z podobných experimentov :)

Využitie v kuchyni

Okrem pivovarníctva sa mladé výhonky a listy môžu variť ako zelenina podobná špargli.

Zdroj odborných info: bylinkyprovsechny.cz

Uvedené informácie neslúžia na lekárske účely a v žiadnom prípade nenahrádzajú lekárske vyšetrenie a liečbu.

Autor: Kristína Pažitná

Bylinkám sa venuje približne 17 rokov. Jej učiteľmi sú iní bylinkári, knihy, internet a experimenty na sebe samej. Príroda je jej učiteľka a medicína. Je aj inšpiráciou pri maľovaní.

Zdieľaj s kamarátmi:

qr_code63254(1)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.