Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mandaly na strome

Dátum: 11.10.2023
Autor: Sered Inak
Mandaly na strome

Tento zaujímavý výtvor sa nachádza v Šintave

Púta to vašu pozornosť, svieti to na vás zďialky, hýri to krikľavými farbami medzi stromami a vy sa čudujete, čo to asi tak môže byť??? Ako sa približujete k pozoruhodnému objektu, pomaly rozoznávate niekoľko kruhov. Až napokon zblízka vidno, že sú to malé mandalky
rôzneho druhu a veľkosti pospájané priadzou do obdĺžnikového celku a obmotané okolo kmeňa stromu. Počkať! Veď aj samotné mandalky sú z priadze, sú háčkované!!! Tento zaujímavý výtvor od neznámeho autora/autorky sa nachádza v Šintave pred šenkom
Merkúr v malom parku. Ja sama háčkujem, takže si viem predstaviť, koľko veľa času a energie si také dielo vyžaduje. Jedna mandalka si v priemere vyžaduje 30 minút práce, na strome vidno okolo 20 kusov, to je asi 10 hodín pletenia spolu + zošívanie do jedného
celku. Wow!
Keďže nepoznáme cieľ „výstavy“, môžeme sa len domnievať. Mandala je veľmi starý symbol a nesie hlboký význam. Samotné slovo „mandala“ pochádza zo sanskritu a znamená „kruh“. Od pradávna používali hinduistickí a budhistickí mnísi mandaly ako nástroj na meditáciu. Už maľovanie mandaly je meditačný rituál, očista mysle. Dvakrát sme mali možnosť pozorovať tento proces v Seredi, kedy tibetskí mnísi od rána do večera celý týždeň pracujú na jednej obrovskej mandale, tvorenej z ryžového prášku rôznych farieb. Na konci rituálu vznikol nádherný simetrický obrazec v tvare kruhu. Ale čo potom? Keď sa mu dostatočne zaradovali a turisti si ho pofotili, mnísi metlami jednoducho zamietli prach, vložili ho do jedného sáčku a vzali si ho so sebou, aby ho rituálne vysypali do mora, ako to robia s každou mandalou. Prečo? Takéto konanie je pre moderného logicky a prakticky zmýšľajúceho človeka nepochopiteľné. No mnísi na to majú odpoveď: všetko materiálne je pominuteľné, preto by sme sa k nemu nemali pútať či viazať :)
Keď sa vrátime k symetrickej geometrii mandaly, vraví sa, že jej tvary znázorňujú celý vesmír a jeho božstvá. Klasické geometrické tvary a ich význam sa však časom pozmenili, no kruh sa zachoval. Poznám niekoľko ľudí, ktorí maľujú moderné mandaly so zámerom.
Napr. mandala pre hojnosť, mandala krásy, mandala zdravia, mandala radosti atď. Na prvý pohľad to môže znieť smiešne, ale mnohí ľudia, ktorí si tieto mandaly zavesili doma na stenu pocítili pozitívny vplyv na ich život.
Pri pohľade na mandalové dielo v malom parku v Šintave sa mi ponúka pocit jednoty, keď vidím mnoho mandál pospájaných do celku. Aké pocity to vyvoláva vo vás?
Ďakujeme neznámemu autorovi/autorke :)

Autor: K. Pažitná

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.