Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Najbezpečnejšie miesta v dopravných prostriedkoch

Dátum: 23.10.2023
Autor: Sered Inak
Najbezpečnejšie miesta v dopravných prostriedkoch

Zvýš šancu na prežitie

Lietadlo

Podľa viacerých expertov bezpečné sedadlá sa nachádzajú v zadnej časti lietadla, miesta v strede sú neutrálne a za tie najmenej bezpečné sú považované tie vpredu. Podľa odborníkov by ste si mali vyberať miesta v strednej až zadnej časti lietadla. Keď sa lietadlo blíži k zemi, pri páde väčšinou dôjde k zničeniu prednej časti stroja – najmenej bezpečné miesto má teda pilot.

l

 Loď

Celkom logicky sa tie najbezpečnejšie miesta nachádzajú v hornej časti lode, pretože v prípade potápania sa začnú ponárať ako posledné.

lo

Vlak

Najistejší si môžete byť práve v strede vlakovej súpravy, pretože ak by došlo k vykoľajeniu vlaku, táto časť je ohrozená najmenej. Nebezpečné miesta sa tak nachádzajú na začiatku a konci vlakovej súpravy.

v

Autobus mestskej hromadnej dopravy

Tými najbezpečnejšími sú miesta, ktoré sú umiestnené bližšie k uličke, ale aj tie, ktoré sa nachádzajú vpravo. Naopak, za nebezpečné miesta sa považujú miesta vpredu, pri oknách vľavo a tie vzadu.

t

Trolejbus/električka

trolejbuse či v električke by si cestujúci nemali vyberať sedadlá, ktoré sú pri oknách, pretože tie sa považujú za nejnebezpečnejšie. Je to tým, že v prípade kolízie vás môže poraniť práve črep z rozbitého skla. Za bezpečné sedadlá sa označujú tie, ktoré sú bližšie k uličke a ďalej od okien.

el

Mikrobus

V prípade mikrobusu sa za bezpečné sedadlá považujú tie, ktoré sa nachádzajú bezprostredne za sedadlom vodiča. Nebezpečnými sedadlami sú v mikrobuse sedačky vedľa miesta vodiča. Je to tým, že v prípade nebezpečnej situácie šofér kontroluje jazdu a vie zareagovať tak, aby podvedome zachránil najmä seba a tým aj pasažiera za sebou.

mi

Osobný automobil

Najnebezpečnejšie sedadlá v osobnom aute sú predovšetkým tie, ktoré ľudia paradoxne považujú za najmenej pohodlné a to sedadlo za vodičom a sedadlo v strede. Je to tým, že v prípade nárazu sú tieto 2 miesta zasiahnuté najmenej a tým pádom sú osoby na nich sediace ohrozené najmenej. Najnebezpečnejšie miesto je predné sedadlo spolujazdca. Za neutrálne sa považuje sedadlo vodiča a sedadlo za predným spolujazdcom.

oa

                                   

Zdroj: infozona.sk/zaujimavosti/zvys sancu na prezitie

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.