Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dávid Baša o spracovaní medu

Dátum: 06.11.2023
Autor: Sered Inak
Dávid Baša o spracovaní medu

Ak je medu dostatok, je dostatočne zahustený

1. Ahoj Dávid :) Ty si taký viacstranný človek. Mohol by si sa na začiatok krátko predstaviť, kto si a čomu všetkému sa venuješ?

Dobrý deň, volám sa Dávid Baša, som lektor anglického jazyka v Jazykovej škole English Guardian, futbalista a hobby včelár. Naše produkty môžete evidovať pod etiketou Bašamed. 

2. Teraz bližšie o mede. Je výroba medu náročná práca? Ako si sa k medu dostal ty a ako dlho už pestuješ toto remeslo?

Včielky ma zaujímajú už od ranného detstva, kedy babkin brat choval včely. Hoci som ho nikdy nenavštívil priamo na farme, všetko okolo včiel ma doslova fascinovalo. Sám sebe som sľúbil, že sa jedného dňa budem venovať včeláreniu na dôchodku. Prišlo však Covidové šialenstvo, zostali sme doma, nemohli sme hrať futbal, voľného času pribudlo a ja som zazrel jedno video Martina Nikodýma, ako predstavil svoju včeliu farmičku. Začal som bádať, navštívil dlhoročného priateľa Palina Čelára, ktorý mi ukázal prácu s jeho včielkami, to bola moja prvá skúsenosť priamo s úľom. Na ten moment veľmi rád spomínam, hned’ som vedel, že aj ja chcem byť včelárom.

3. Mohol by si popísať základný postup výroby resp. spracovania medu?

Včielky v období od mája do júla zberajú nektár z nektarodajných plodín (u nás hlavne z repky, agátu, lipy a slnečnice). Prinesený nektár v úli zahusťujú a nadbytočný ukladajú do voskových plástov. Ak je medu dostatok, je dostatočne zahustený (t.j. má percento vody menej ako 18), včelár na konci danej znášky odoberie plásty s medom, vloží ich do medometu, kde odstredivá sila vytlačí med z plástov, a chutný med máme na svete.

4. Je nejaký rozdiel v liečebných účinkoch medu podľa toho, z akých kvetov/rastlín je vyrobený?

Táto otázka je dosť odborná, laicky povedané, každý med je iný, nakoľko to závisí od toho, z akej rastliny daný nektár pochádza. Preto aj enzymatické zloženie a antibakteriálna aktivita každého medu je iná. Z vyššie spomenutého vyplýva, že jarné medy obsahujú najširšie spektrum enzýmov, dá sa preto predpokladať, že veľmi priaznivo vplývajú na zdravie človeka.

5. Prečo med kryštalizuje? Je to známka kvality?

Toto tvrdenie je veľmi zjednodušené. Ako bolo spomenuté vyššie, každý med má iné zloženie. Do značnej miery je kryštalizovanie spôsobené pomerom glukózy, napr. repkový med prirodzenie kryštalizuje už do týždňa od zberu. Naopak, agátový med kryštalizuje veľmi pomaly, niekedy aj po roku nájdete takýto med neskryštalizovaný. Dodal by som iba toľko, že kryštalizácia je absolútne prirodzený proces, ktorého sa netreba báť, práve naopak, je to aj známka toho, že med nebol tepelne spracovaný. 

6. Ako rozoznať falošný med pri nákupe v supermarketoch?

Veľmi ťažko. V dnešnej dobe je falšovanie medu značne rozvinutý biznis, a aj ja ako včelár mám na prvý pohľad problém zistiť rozdiel medzi našim a falšovaným medom. Málokto má možnosť si nechať urobiť laboratórny test na zistenie pôvodu medu. Jediné odporúčanie, ktoré môžem dať, je nakupovať med od overeného, regionálneho, poctivého včelára, to by mala byť snáď jediná záruka pre konečného spotrebiteľa.

7. Chcel by si ešte niečo dodať?

Chcel by som sa v prvom rade poďakovať za vaše otázky a každému čitateľovi prajem, aby ochutnal pravý, slovenský med, pretože medy z  našej krajiny každoročne vyhrávajú medaile na prestížnych sútažiach a môžeme byť v tomto ohľade právom hrdí.

 Ďakujem ti za rozhovor a veľa zdaru prajeme pri ďalšom spracovaní kvalitného domáceho medu :)

Rozhovor pripravila bylinkárka Kristína Pažitná (www.facebook.com/homemadebyrusalka).