Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Umenie od Kika Tomaňa

GALÉRIA
Dátum: 20.11.2023
Autor: Sered Inak
Umenie od Kika Tomaňa

Najkrajší úspech je keď niekoho inšpirujem

Ahoj Kika :) Viem, že pochádzaš z Malciek, ale už nejaký ten rôčik žiješ v Seredi. Mohla by si sa na začiatok krátko predstaviť, kto si a čomu sa venuješ?

Kakauko kamoši, som Kika Tomaňa!

Vyrastala som s pastelkami, kladivom a priadzou v ruke. Bola som tanečníčka, skautka, divadelníčka. To bol môj svet. Teda skautka som samozrejme navždy J  Mojou veľkou fascináciou bol od detstva šijací stroj po babičke plný stužiek a gombíkov. Takisto všetok priestor naokolo, ktorý som túžila meniť, zveľaďovať a zasahovať doňho. Bol to môj spôsob hry, vďaka ktorej sa moja kreativita rozvíjala a bolo mi to našťastie dovolené. Mňam, živelné detstvo.

Vyrástla som vďaka výtvarným štúdiám do vizuálnej umelkyne, textilnej výtvarníčky, tapiseristky. Snažím sa cez svoje výstavy prinášať luďom prostredníctvom textilných obrazov, objektov, sôch a malieb povznesenie aj zamyslenie. Moje diela zverejňujem na mojom fb profile - Kika Tomaňa.

Najnovšie nachádzam zalúbenie aj v tetovaní, milujem keď umenie lezie človeku pod kožu! Popri tom ešte lektorujem v SZUŠ Pablo malých aj velkých študentov umenia.

Ty aj tvoje diela sú dosť extravagantné. Aký je cieľ prípadne odkaz tvojho umenia?

Túžim pritiahnuť pozornosť k prospešnému potenciálu našej sily a moci. Upriamiť pohľad na ohromujúci zázrak života. Moja posledná výstava ,,POD ŠŤASTNOU HVIEZDOU,, o tom hovorí. ,,...Sila je tvoriť šťavnatý život. Skutočná moc, je moc nad sebou samým. Pestujme svoju silu ako najvzácnejší dar... Žijem sen, kde všetko smiem, kde cítim čo milujem... Smiem konať po čom túžim. Nemusím túžiť smieť konať....,, Chcela by som, aby sme uznávali hodnoty a ciele, vďaka ktorým nám bude vo svete spoločne krásne, to mi dáva zmysel.

Čo ťa najviac inšpiruje pri tvorbe? Hudba, knihy, iní umelci…?

Život sám ma inšpiruje. Otvorenosť, úprimnosť ducha človeka, moje emócie, skúsenosti a myšlienky, ktoré mi napadajú keď nad svetom uvažujem. Experiment, lebo je to vždy prekvapenie. Hĺbavé rozhovory so zaujímavými ľuďmi sú zásadné! Určite mám aj nejaké obľúbené príbehy a umelcov čo ma ovplyvnili. Som veľký fanúšik Williho Wonka aj Pippi dlhej pančuchy, a milujem afropop, hha. Hudba je moja prvá láska. Celý krásny aj menej krásny svet naokolo je mojím zdrojom inšpirácie.

Aké je tvoje najväčšie dielo?

Najväčšia je moja diplomová práca ,,Paradox world,,. Ručne tkanú štvormetrovú tapisériu som tkala snáď pol roka. Dvoch metrových tigrov a veľký trón, ktoré sú súčasťou inštalácie som robila hádam ešte dlhšie. Bol to dvojročný projekt, upozorňujúci na nezdravé paradoxy našej doby. Na to ako sa neprirodzené stáva prirodzeným, a na prirodzené sa zabúda, veľa ma to naučilo.

Čo považuješ za tvoj najväčší umelecký úspech do tohto momentu?

Najväčší úspech je podľa mňa, že v tvorbe pokračujem aj po škole :D Za to by som si dala aj diplom, hha. Nefunguje to zatiaľ tak, ako som zistila že si mnoho ľudí myslí. Že ja si tvorím, moje diela si niekto kupuje a ja môžem spokojne tvoriť ďalej. Funguje to tak, že si musím zarobiť na to aby som mohla zhmotniť moje myšlienky, vytvoriť si výstavu a posúvať moje posolstvo ďalej. Kultúra u nás nie je príliš podporovaná, ak to náhodou neviete. Chcem aby toto nebolo tabu, aby ľudia nežili v klame, aby verili že smú vždy robiť čo túžia.

Ale najkrajší úspech je keď niekoho inšpirujem, napríklad mladších študentov umenia. To ma naozaj dojíma.

Samozrejme som nadšená napríklad z toho, že moja tapiséria visela v krásnom múzeu umenia, v Danubiane, v rámci medzinárodnej textilnej výstavy Textil Art of Today. Uctenie mojej výtvarnej činnosti veľkorysou výstavou vždy zahreje pri srdci.

Aké sú tvoje najbližšie kreatívne vízie a plány?

Túžim mať o rok znovu samostatnú výstavu. Veľkolepejšiu a výživnejšiu, ďaľej tvoriť väčšie a prepracovanejšie tapisérie a objekty. Dúfam že budem smieť tetovať umenie čoraz viac ľuďom. Tomanine tapisérie a tetovačky sú moja najaktuálnejšia vízia J

Chcela by si na záver ešte niečo dodať?

Hrať sa, inšpirovať a podporovať sa navzájom je môj kľúč ku šťastiu. Byť odvážny a naplnený je podľa mňa veľmi dôležité. Všetkým držím palce, aby našli ten svoj kľúč ku šťastiu.

Ďakujem ti za rozhovor a prajem veľa ďalších tvorivých nápadov!

 

Rozhovor pripravila bylinkárka a tvorkyňa Kristína Pažitná

www.facebook.com/homemadebyrusalka